Dostupni linkovi

Zašto je odluka o abortusu Vrhovnog suda SAD otvorila pitanja digitalne privatnosti?


Demonstracije za pravo na abortus u gradu Denton u Teksasu, 28. juni 2022.
Demonstracije za pravo na abortus u gradu Denton u Teksasu, 28. juni 2022.

Mogući kraj legalnog abortusa u Sjedinjenim Američkim Državama izazvao je zabrinutosti zbog pitanja da organi za sprovođenje zakona mogu da pristupe podacima kako bi krivično progonili pacijente i one koji pružaju ovu vrstu medicinskih usluga. Zašto?

Nakon odluke Vrhovnog suda SAD da se ukine zagarantovano pravo na abortus otvorena je mogućnost kriminalizacije ove medicinske procedure u desetinama saveznih država Amerike.

Velike tehnološke kompanije koje prikupljaju lične podatke korisnika našle su se pred zahtjevima da ograniče praćenje i nadgledanje korisnika. Jedan od probuđenih strahova zbog ove zabrane jeste da se lični podaci sada mogu zloupotrijebiti protiv onih koji traže načine da okončaju neželjenu trudnoću, ali i onih koji im u tome budu pomagali.

Abortus, tehnologija i nadgledanje

Istorija iznova pokazuje da kada se lični podaci neke osobe prate ili pohranjuju, uvijek postoji rizik da ti podaci budu zloupotrebljeni ili iskorišteni.

Sa odlukom Vrhovnog suda SAD da se odbaci presuda iz 1973. u slučaju Roe protiv Wade kojom je legalizovan abortus, sakupljeni podaci o lokacijama, tekstualnim porukama, istoriji pretraživanja, e-mail porukama i naizgled neškodljivim aplikacijama sa kalendarima za evidenciju mjesečnog ciklusa mogli bi da posluže za progon žena koje žele abortirati ili medicinsku brigu za spontani pobačaj. Oni koji im pomažu u tome takođe mogu da se nađu na udaru zakona.

"U digitalnoj eri, sudska odluka otvara vrata da oni koji provide zakon ali i privatni 'lovci na glave' traže velike količine privatnih podataka običnih Amerikanaca", rekla je Aleksandra Reeve Givens, predsjednica i izvršna direktorka Centra za demokratiju i tehnologiju, neprofitne, nevladine organizacije za digitalna prava, piše agencija Associated Press (AP).

Slučajevi sudskog progona zbog istorije na internetu

Afroamerikanka iz Misispija, Latice Fisher 2017. godine optužena je za ubistvo drugog stepena nakon što je zatražila medicinsku pomoć zbog prekida trudnoće.

"Dok je bila na tretmanu kod medicinskog osoblja, odmah je obrađena pod sumnjom da je počinila krivično djelo", napisala je advokatica za građanska prava Fondacije Ford Cynthia Conti-Cook u svom stručnom radu iz 2020. pod nazivom "Nadgledanje digitalnog dnevnika abortusa". Izjava Fisherove "medicinskim sestrama, medicinski izvještaji i izvještaj o autopsiji fetusa predani su policiji na istragu koja je trebala da utvrdi da li je ona namjerno ubila fetus", napisala je Conti-Cook.

Fisher je optužena za ubistvo drugog stepena 2018. a presuda je mogla da dovede do izricanja kazne doživotnog zatvora. Optužba za ubistvo je kasnije odbačena. Dokazi protiv nje uključivali su istoriju pretraživanja na internetu gdje je bilo pitanja o tome kako izazvati pobačaj i kako kupiti tablete za pobačaj na internetu.

"Digitalni podaci pružili su tužiocima uvid 'u njenu dušu' kako bi potkrijepili generalnu teoriju da ona ne želi da fetus preživi", napisala je Conti-Cook.

Slučaj Fisherove nije usamljen. Tužioci su 2019. tokom suđenja predstavili istoriju pretraživanja interneta mlade majke iz Ohaja koja je optužena da je ubila i pokopala novorođenu bebu. Branilac Brooke Skylar Richardson, koja je u konačnici oslobođena optužbi za ubistvo, je rekao da je beba bila mrtvorođena.

Ali tužioci su iznosili navode da je ona ubila svoju ćerku, ukazujući jednim dijelom na istoriju pretraživanja Rishardsonove koja je uključivala traženje "kako se osloboditi bebe". Ona je kasnije oslobođena.

Američka borba za pravo na abortus
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Prodaja i pohranjivanje ličnih podataka

Kada je početkom maja mjeseca procurio nacrt mišnjenja kojim se sugeriše da će Vrhovni sud SAD odbaciti sudsku odluku o zagarantovanom pravu na abortus, otvoreno je pitanje načina na koji organi zakona mogu da traže od tehnoloških kompanija da predaju lične podatke ako progone osobe zbog prekida trudnoće.

Odluka suda u slučaju Roe protiv Wade bila je prekretnica u pravima na abortus. Očekuje se da će polovina od 50 saveznih država zabraniti abortus, kako im to omogućuje ova odluka.

Za razliku od vremena kada je abortus bio ilegalan u Americi prije 50 godina, danas se živi u digitalnoj eri gdje je nadgledanje kretanja po internetu i praćenje mobilnih telefona neminovnost. Digitalni podaci takođe mogu da budu iskorišćeni za identifikaciju, praćenje i inkriminaciju žena koje su uradile ili traže način za abortus.

Aktivisti za pravo na abortus ispred Vrhovnog suda u Washingtonu, 14. maj 2022.
Aktivisti za pravo na abortus ispred Vrhovnog suda u Washingtonu, 14. maj 2022.

Tokom posljednjih 20 godina, velike tehnološke kompanije, operateri velikih mobilnih aplikacija, trgovci podacima i kompanije za oglašavanje na internetu izgradili su sveobuhvatni sistem za sakupljanje, analizu i dijeljenje ogromne količine podataka, piše The Conversation.

Kompanije mogu da prate svaki korak, profilišu ponašanje i zaviruju u emocije korisnika. Do sada ovi sistemi su mahom korišćeni za prodaju stvari. Ali nakon odluke Vrhovnog suda SAD o odbacivanju presude u slučaju Roe vs Wade, postavlja se pitanje hoće li se lični podaci koristiti za nadgledanje trudnoće, dijeliti sa organima zakona ili čak prodavati onima koji imaju negativno radikalan pristup pravu na abortus.

"Najveća šteta će biti što će se svi ti podaci koji se sakupljaju o lokacijama, zdravlju ljudi, menstrualnom zdravlju i trudnoći koristiti za kažnjavanje i procesuiranje ljudi koji mogu da traže ove usluge", rekao je Cooper Quintin, viši tehnolog za digitalna prava Electronic Frontier Foundation za Guardian.

"Zabrinut sam da će svi ti podaci koji su već tu, koji se prikupljaju i samo čekaju u skladištima podataka biti korišćeni za masovna gonjenja, hapšenja i nanijeti značajnu štetu", rekao je on.

Digitalni sistem nadgledanja postao je prevelik kako bi se efikasno izbjegavao. Milijarde web stranica nastavjaju da prate one koji su ih posjetili i sakupljaju detaljne podatke. Na globalnom planu, više od 6.5 miliona telefona lako se može prenamijeniti kao sofisticirano sredstvo nadgledanja.

Zagovornici privatnosti na internetu i istraživači godinama su upozoravali na destruktivan potencijal aparata za digitalni nadzor. Kritičari su često ukazivali kako bi ovaj sistem mogao da ojača totalitarne režime, kao što je onaj u Kini.

Nadzor u zapadnim zemljama, kao što su Sjedinjene Države, smatra se manje problematičnim, jer je usmjeren na komercijalne uskuge i trgovinu, ali poništavanje slučaja Roe protiv Wadea prelomni je trenutak u digitalno vrijeme zbog svog značaja za reproduktivna prava žena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG