Dostupni linkovi

Zašto jača anti-abortus pokret u Americi?


Protesti u SAD protiv zabrane abortusa, Washington 2019.
Protesti u SAD protiv zabrane abortusa, Washington 2019.

Savezna država Texas je već dugo jednako podijeljena oko pitanja abortusa, ali kombinacija kontrole republikanaca, konzervativnog sudstva i kulturne promjene pomogle su uspjehu pokreta protiv abortusa.

Zašto je pokret protiv abortusa u Texasu doveo do jednog od najrestriktivnijih zakona u razvijenom svijetu?

Odbijanje američkog Vrhovnog suda da postupi po zahtjevu grupe koja zagovara pravo na abortus u saveznoj državi Texas 1. septembra označeno je kao pobjeda konzervativaca koji već dugo nastoje da ukinu mogućnost abortusa u Sjedinjenim Državama.

Monitori za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) snažno su osudili saveznu državu Texas zbog zakona protiv abortusa za koji kažu da narušava međunarodni zakon tako što osporava ženama kontrolu nad njihovim tijelom i ugrožava im život.

Šta predviđa zabrana abortusa u Texasu?

Zakon koji zovu "zakon otkucaja srca" u maju mjesecu je potpisao guverner Texasa Greg Abbott.

Zakon zabranjuje abortus već od šeste sedmice trudnoće, odmah nakon mogućnosti otkrivanja rada srca, izazvao je protivljenja žena i doktora. Takođe daje i svakom pojedincu pravo da tuži one doktore koji izvrše abortus nakon šest sedmica, ali i bilo koga drugog ko pomogne ženi u procesu, uključujući i one koji je prevezu do klinike ili pruže finansijsku pomoć. Privatna lica koja podignu tužbu ne moraju da pokažu bilo kakve veze sa onima koje tuže.

Zakon ne pravi nikakvu razliku u slučajevima silovanja ili incesta.

Kazna za pružaoca medicinske usluge abortusa pod ovim zakonom može da iznosi najmanje 10.000 američkih dolara. Grupa koje se bore protiv prava na abortus, Texas Right to Life, postavio je web stranicu za "zviždače" gdje se mogu slati anonimne poruke i ukazivati na one za koje se vjeruje da krše zakon.

"Ove tužbe nisu usmjerene protiv žena", kaže John Seago iz Texas Right to Life, prenosi NPR.

"Tužbe bi bile usmjerene protiv pojedinaca koji zarađuju novac od abortusa, same industrije abortusa. Dakle, ovo nije špijuniranje komšija", poručili su iz Texas Rights to Life.

U saveznoj tužbi koja osporava zakon, koalicija onih koji prižaju uslugu abortusa i grupa za reproduktivna prava rekla je da zakon "kažnjava one koji pružaju ili pomažu kod abortusa, pozivajući slučajne strance da ih tuže".

Ovakva zabrana abortusa u Texasu nakon šest sedmica, i prije nego što mnoge žene uopšte saznaju da su trudne, produbila je jaz po pitanju reproduktivnog zdravlja između Sjedinjenih Država i drugih vodećih demokratija svijeta.

SAD u odnosu na druge vodeće demokratije

Sjedinjene Države su među 55 zemalja svijeta gdje je abortus legalan na zahtjev trudnice bez potrebe za opravdanjem, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Ali, restrikcije abortusa po različitivim saveznim državama znači da je pristup mogućnosti abortusa mnogo teži u nekim dijelovima Amerike, piše CNN.

U razvijenim državama gdje je abortus legalan nema tako ranog ograničenja – do šest sedmica – prema Centru za reproduktivno zdravlje (CRR), koji se zalaže za poboljšanje uslova mogućnosti abortusa.

Na primjer, susjed SAD, Kanada jedna je od nekolicine država koje dozvoljavaju abortus tokom bilo kojeg stadijuma trudnoće. Kanadski premijer Justin Trudeau kritikovao je potez američkih sveznih država koje otežavaju pristup abortusu. Abortusi su mogući u bolnicama i privatnim klinikama, a u većini slučajeva troškovi procedure su pokriveni planom zdravstvenog osiguranja kanadskih provincija, što znači da su u osnovi besplatni. Ali nedostatak zakona na nivou države u Kanadi ipak ostavlja rascjepkan pristup.

U većini država članica Evropske unije (EU) – uključujući i one u grupi G7 – abortus je dozvoljen bez ograničenja, ali je najuobičajene dozvoljen do 12 sedmice trudnoće. Izuzetak nakon tog perioda obično se dozvoljava pod određenim uslovima – ako porođaj predstavlja rizik za majčino zdravlje.

Aktivisti širom EU takođe su pozvali na ublažavanje ograničenja u svojim zemljama; u Njemačkoj je, na primjer, abortus dopušten do 12 sedmica trudnoće, ali osobe koje traže zahvat moraju da idu na obvezno savjetovanje, nakon čega je obavezno trodnevno čekanje. Tamošnji ljekari takođe su procesuirani zbog iznošenja pojedinosti o uslugama abortusa koje nude jer je svako "oglašavanje" abortusa zabranjeno.

Ponovno jačanje pokreta protiv abortusa

Odluka u saveznoj državi Texas o zabrani abortusa nakon šest sedmica donesena je glasanjem desničarske većine iako se ovom odlukom zanemaruje odredba sudske presude iz 1973. u slučaju Roe protiv Wadea kojom je legalizovan abortus u SAD. Ovaj slučaj je vođen na sudu u Texasu nakon što je neudata žena osporila zakone ove savezne države o abortusu.

Moderni pokret protiv abortusa u Texasu nije počeo sa slučajem Roe protiv Wadea. "Ovaj slučaj nije odmah izazvao reakciju u Texasu", rekao je Daniel K. Williams, profesor istorije u Univerzitetu West Georgia, prenosi New York Times. "Nekoliko decenija ovo pitanje nije imalo stvarnu težinu."

U to vrijeme, pitanje anti-abortusa su primarno postavljali katolici, a najjače je bilo izraženo u saveznim državama na sjeveru sa velikom populacijom ovih vjernika.

Evanđelisti, koji su većina na jugu imali su umjeren pristup ovom pitanju, generalno su bili protiv abortusa "na zahtjev" bez restrikcije, ali ipak su bili otvoreni za moguće izuzetke.

Američka borba za pravo na abortus
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Anketa Baptist Standarda iz 1969. pokazala je da je 90 posto baptista u Texasu smatralo da su državni zakoni o abortusu previše restriktivni. W.A. Criswell, istaknuti južnobaptistički pastor u Dallasu i bivši predsjednik Južne baptističke konvencije, u odgovoru na slučaj Roe protiv Wadea primijetio je: "Uvijek sam osjećao da je to bilo tek nakon što se dijete rodilo i imalo život odvojen od svoje majke, kada je postalo individualna osoba". Ipak, do kraja 1970-ih godina Criswell se usprotivio pravima na abortus.

Teksašani su tokom decenija nastavili da biraju senatore koji su favorizovali prava na abortus do početka 21. vijeka. Međutim, od tada je pokret protiv abortusa postao moćna sila u evanđelističkoj kulturi.

Abortus je dugo bio jedno od najspornijih društvenih pitanja u Americi iako je, na primjer, istraživanje Pew centra pokazalo rezultate da gotovo šest od deset Amerikanaca vjeruje da abortus treba da bude legalan u svim ili gotovo svim slučajevima, piše BBC.

Ovi brojevi su bili relativno stabilni u protekle dvije decenije, ali su skrivali pristrasnu podjelu – naime, samo 37 posto republikanaca podržava takav stav.

U konzervativnom Texasu, istraživanje iz aprila je pokazalo da gotovo polovina glasača podržava zabranu abortusa nakon šest sedmica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG