Dostupni linkovi

Vrhovni sud SAD-a ukinuo pravo na abortus


Zagovornici zabrane pobačaja ispred Vrhovnog suda SAD-a u Washingtonu, DC, 24. juna 2022.
Zagovornici zabrane pobačaja ispred Vrhovnog suda SAD-a u Washingtonu, DC, 24. juna 2022.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Dežava (SAD) objavio je u petak, 24. juna presudu kojom je okončao pola stoljeća staro pravo na pobačaj u cijeloj državi, javio je AP.

Sud u kojemu dominiraju konzervativci poništio je odluku "Roe protiv Wadea" iz 1973. Šest sudaca je glasalo ''za', a trojica ''protiv''.

Sud je u presudi naglasio da abortus nije zabranjen, ali da sada pojedine države mogu same dopustiti ili ograničiti prekid trudnoće.

"Ustav ne daje pravo na pobačaj. (Slučajevi) Roe i Casey su poništeni, a ovlast za reguliranje pobačaja vraćena je narodu i njegovim izabranim predstavnicima", dio je nove odluke koju je objavio sud.

Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je da je to "realizacija ekstremne ideologije", dok je njegov prethodnik Donald Trump kazao da je "presudu donio sam Bog".

Preispitivanje legalizacije istospolnih brakova

Sudac Clarence Thomas - koji se smatra najkonzervativnijim članom Vrhovnog suda - napisao je dodatno mišljenje glasajući za poništavanje prava na abortus.

U njemu Thomas ide dalje i traži od suda da "preispita" tri ranije odluke Vrhovnog suda.

On traži da se preispitaju predmeti ''Griswold'', koji štiti pravo na kontracepciju, ''Lawrence'', koji je poništio zakone protiv sodomije, i ''Obergefell'', koji je legalizirao istospolne brakove diljem zemlje.

U slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. Vrhovni je sud presudio sa sedam glasova ''za'' i dva ''protiv'' da je pravo žene na prekid trudnoće zaštićeno američkim ustavom.

Ta presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na pobačaj u prva tri mjeseca trudnoće, ali je dopustila ograničenja u drugom tromjesečju i zabrane u trećem.

Sud je do sada dozvoljavao saveznim državama da reguliraju, ali ne i da zabrane abortus.

Posljednja presuda Vrhovnog suda SAD-a donesena je u slučaju Dobbs protiv Jackson Women's Health Organization, u kojem se klinika za pobačaje u Mississippiju usprotivila naporima države da zabrani pobačaj nakon 15 sedmica trudnoće.

Zakoni o ograničenjima spremni

Očekuje se da će polovica američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane, a milioni žena u SAD-u izgubit će to dosadašnje zakonsko pravo, piše BBC.

Trinaest ih je već donijelo zakone koji će automatski zabraniti abortus nakon presude Vrhovnog suda. To su Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Tennessee, Utah, Texas, Oklahoma i Wyoming.

Razlikuju se po tome kako zabranjuju pobačaje. Idaho daje iznimke za silovanje ili incest, a Kentucky samo ako je život trudnice u opasnosti.

U Louisiani bi zdravstveni djelatnici mogli biti osuđeni na deset godina zatvora zbog pobačaja. U Missouriju je zatvorska kazna 15 godina.

Iowa, Georgia, Ohio i Južna Karolina su među državama koje su donijele zakone koji ograničavaju pobačaj nakon šeste sedmice trudnoće, prije nego što neke žene uopće znaju da su trudne.

Iako su trenutno blokirani od strane sudova, ti bi zakoni mogli stupiti na snagu sada kada je Vrhovni sud promijenio pravni okvir.

Brojne druge američke države će vjerojatno ubrzo donijeti nova ograničenja.

Nekoliko trenutaka nakon odluke, državni tužitelj iz Missourija Eric Schmitt izdao je mišljenje kojim se pokreće državni zakon protiv pobačaja, a koji zabranjuje postupak osim u hitnim slučajevima.

Ukupno se očekuje da će pristup pobačaju biti prekinut za oko 36 miliona žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthood, zdravstvene organizacije koja pruža pobačaje.

Reakcije Demokrata i Republikanaca

Predsjednica Predstavničkog doma i zastupnica Demokratske stranke Nancy Pelosi nazvala je današnju odluku postizanjem "mračnog i ekstremnog cilja Republikanske stranke da se oduzme pravo žena da donose vlastite odluke o reproduktivnom zdravlju".

Pelosi je okrivila "Donalda Trumpa, Mitcha McConnella, Republikansku stranku i njihovu većinu u Vrhovnom sudu" da su Amerikankama dali "manje slobode od njihovih majki".

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da vjeruje da je presuda "Roe protiv Wadea bila odluka koja je napravila ravnotežu između prava žene na izbor i mogućnosti države da regulira pobačaje.

Taj je kompromis, rekao je, "prihvatljiv većini Amerikanaca različitih vjera i porijetla".

Biden je dodao da je presuda "Roe protiv Wadea" desetljećima preživjela administraciju obiju strana – sve do Donalda Trumpa.

"Da ne bude zabune, ova odluka je kombinacija namjernog napora tokom desetljeća", rekao je, dodajući da je to realizacija "ekstremne ideologije".

Ocijenio je da je ta odluka "pogreška koja oduzima tako temeljno pravo".

Bivši predsjednik Donald Trump imenovao je tri konzervativna suca na Vrhovnom sudu tokom svog mandata.

"Bog je donio ovu odluku", kazao je Trump za Fox News i dodao da je ovo "poštivanje Ustava i da će odluka ostaviti državama da reguliraju to pitanje “gdje je oduvijek pripadalo”.

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence pohvalio je današnju odluku, rekavši da je "život pobijedio".

"Kada smo dobili ovu drugu priliku za život, ne smijemo se odmarati i ne smijemo popustiti sve dok se svetost života ne vrati u središte američkog zakona u svakoj državi u zemlji", rekao je.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris rekla je da argument za poništavanje Roe protiv Wadea koji je sud dao - da prava na pobačaj nisu "duboko ukorijenjena u povijesti naše nacije" - znači da bi druga prava, poput istospolnih i međurasnih brakova mogla biti ugrožena .

Bivši predsjednik Bill Clinton rekao je za CNN kako ta odluka "stavlja pristrasnost ispred presedana, ideologiju ispred dokaza i moć male manjine ispred jasne volje naroda".

Američka borba za pravo na abortus
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Predstavnici Demokratske stranke su u Senatu SAD-a pokušali donijeti zakon i umanjiti štetu ako Vrhovni sud poništi pravo na abortus, ali je on odbijen zbog protivljenja predstavnika Republikanske stranke.

Reakcije iz svijeta

Britanski premijer Boris Johnson opisao je odluku američkog Vrhovnog suda kao "veliki korak unatrag".

"Presuda je ostavila milione žena u SAD-u u nesigurnosti u pogledu budućnosti svojih reproduktivnih prava i ima ogroman utjecaj na razmišljanje ljudi diljem svijeta", kazao je Johnson.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron "osudio je" odluku suda.

"Moraju biti zaštićene. Izražavam svoju solidarnost sa ženama čije slobode danas osporava Vrhovni sud SAD-a", napisao je Macron na Twitteru, javio je AFP.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da mu je "srcem stalo do žena koje su izgubile pravo na pobačaj" i opisao je odluku Vrhovnog suda kao "užasnu".

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, izrazio je svoje "razočarenje" presudom, rekavši: "Prava žena moraju biti zaštićena. I očekivao bih da Amerika štiti takva prava.”

"Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da traže proceduru - to je samo čini smrtonosnijom", kazao je Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa.

Populacijski fond UN-a (UNFPA) saopćio je da su Sjedinjene Države - zajedno sa 178 drugih zemalja - podržale program iz 1994. koji je "prepoznao koliko su nesigurni pobačaji smrtonosni i pozvao sve zemlje da pruže njegu nakon pobačaja kako bi spasile živote, bez obzira na pravni status pobačaja."

Inače, bivši predsjednik SAD-a Donald Trump je smanjio financiranje UNFPA-e jer "podržava ili sudjeluje u upravljanju programom prisilnog pobačaja ili prisilne sterilizacije".

UN je rekao da je to netačna percepcija.

Trumpov nasljednik Joe Biden obnovio je financiranje.

Vatikanska Akademija života pohvalila je odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu.


Iz tog odjeljenja Svete Stolice poručeno je da odluka "izaziva cijeli svijet" kada se radi o životnim pitanjima.

"Suočeni sa zapadnim društvom koje gubi strast za životom, ovaj čin je snažan poziv da zajedno razmislimo o ozbiljnom i hitnom pitanju ljudske generativnosti i uvjetima koji to omogućuju; odabirom života u igri je naša odgovornost za budućnost čovječanstva", navodi se,pored ostalog.

U saopćenju je naglašeno da "odbrana ljudskog života ne može biti ograničena na individualna prava, jer je život stvar šireg društvenog značaja"

Broj pobačaja i javno mišljenje

Oko 630.000 pobačaja prijavljeno je američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti u 2019., posljednji su dostupni podaci koje je objavio AP, uz napomenu da nedostaju informacije iz nekih država.

Broj pobačaja u SAD-u porastao je za 8 posto između 2017. i 2020., prema statistikama Guttmacher instituta, organizacije za istraživanje prava pobačaja.

Prema tim podacima, u SAD-u je 2020. bilo 930.160 pobačaja, u usporedbi s 862.320 u 2017.

Nešto više od petine trudnoća u 2020. godini ( 20,6 posto) - završilo je pobačajima 2020. godine. U 2017. brojka je iznosila 18,4 posto

U nekim su državama, međutim, promjene bile drastičnije. Mississippi je, na primjer, zabilježio porast broja pobačaja za 40 posto u trogodišnjem razdoblju, dok je u Oklahomi broj pobačaja porastao za 103 posto.

U izvještaju Instituta Guttmacher navodi se da je to moglo biti potaknuto proširenjem pokrivenosti u nekim državama u okviru programa Medicaid, programa javne zdravstvene skrbi.

Druga je mogućnost, navodi se u izvještaju, da su neke žene možda izgubile pristup kontracepciji u javnim programima tokom administracije Donalda Trumpa, što je dovelo do porasta neželjenih trudnoća.

Amerikanci imaju iznijansirane stavove o toj temi.

U anketi AP-NORC provedenoj u junu prošle godine, 61 posto je reklo da bi pobačaj trebao biti legalan u većini ili svim okolnostima u prvom tromjesečju trudnoće.

Međutim, 65 posto je reklo da bi pobačaj trebao biti nezakonit u drugom tromjesečju, a 80 posto se protivi abortusu u trećem tromjesečju.

Većina Amerikanaca od 62 posto, prema anketi Pewa iz 2019. smatra da bi abortus trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva, a 38 posto da bi to trebalo biti protuzakonito u svim ili većini slučajeva. Slične brojke objavio je CBS News 2021. godine.

XS
SM
MD
LG