Dostupni linkovi

Legija osuđen na 40 godina zatvora


Osim Milorada Ulemeka Legije, nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije, na maksimalne kazne od po 40 godina zatvora osuđeni su bivši pripadnici JSO-a Branko Berček, Dušan Maričić i Nenad Bujošević. Radomir Marković, bivši načelnik Državne bezbednosti osuđen je na 15 godina, kao i Nenad Ilić i Leonid Milivojević, takođe bivše pripadnike Crvenih beretki, dok je Milorad Bracanović, nekadašnji zamenik načelnika DB-a dobio četiri godine zatvora

Ovo je nakon pet godina od zločina epilog otmice i likvidacije Ivana Stambolića koja se dogodila 25. avgusta 2000. u Beogradu i atentata na Vuka Draškovića u Budvi, 15. juna iste godine. Godinama se pretpostavljalo ko bi moga stajati iza ovih zločina ali dokaza nije bilo. Međutim u policijskoj akcija “Sablja” pokrenutoj nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića klupko je počelo da se odmotava, pa je Dušan Mihajlović, tadašnji ministar srpske policije 28. marta 2003. saopštio da su uhapšena četvorica pripadnika JSO-a koji su osumnjičeni za ubistvo Stambolića.

“Njegovi ostaci su iskopani iz jedne jame u Fruškoj Gori. Sada znamo da su njega otela na Košutnjaku četiri pripadnika Jedinice za specijalne operacije i odvezli Stambolića na Frušku Goru gde su ga likvidirali sa dva metka i zakopali u unapred pripremljenoj jami sa živim krečom.”

Tog marta 2003. Mihajlović je izneo i zaključke iz istrage o tome ko je naručio Stambolićevo ubistvo i šta je bio motiv.

“Da se gospodin Stambolić ukloni kao mogući kandidat na predsedničkim izborima i to jasno ukazuje ko bi mogao biti inspirator ili nalogodavac ovog zločina. Tako da ćemo radi toga saslušati i gospodina Miloševića u Hagu i gospođu Miru Marković”

Ovim informacijama nije bio iznenađen Veljko Stambolić, sin ubijenog Ivana Stambolića.

“Sve je to od prvog dana meni bilo jasno, ko stoji iza cele priče i ko je izvršilac. Mislim izvršioci manje-više ono su, što se kaže ološ vojnički koji je slušao samo naređenja Radete Markovića a Rade je .... znači direktni nalogodavci su Mirjana Marković i Slobodan Milošević. I nema tu dileme od prvog dana i nisam imao tu dilemu.”

Slobodan Milošević, bivši jugoslovenski predsednik nalazi se u zatvoru Haškog tribunala, a njegova supruga Mirjana Marković nije optužena ali se nalazi u begstvu zbog drugog postupka koji se protiv nje vodi pred Okružnim sudom. Prema optužnici nalog i za atentat na Draškovića dao je Milošević, organizator je Milorad Ulemek dok je pomagač Radomir Marković. Nikola Barović, advokat porodice Stambolić, nakon presude izjavio je da su maksimalne kazne od 40 godina izrečene po zakonu ali nije bio zadovoljan što Radomir Marković i Bracanović u optužnici okvalifikovani kao pomagači a ne kao saizvršioci u zločinu.

“Razlika u ovom delu pokazuje da se još uvek nije do kraja razrešio problem da postoji jedinstven zločinački umišljaj koji izlazi iz državnih institucija.”

Da li je zadovoljena pravda ovom presudom?

“Pravda bi bila zadovoljena kada bi svi okrivljeni govorili i kada bi rekli šta se događalo, to bi dalo budućnostima njima i Srbiji, ovako je to još uvek sa krpom preko usta.”

Da li će Miloševića stići pravda?

“On je u Hagu i to je već deo pravde”.

Vuk Drašković, koji je u pokušaju atentata u Budvi lakše ranjen, ovako je prokomentarisao presudu.

“Organiatorima Radomiru Markoviću i Miloradu Bracanoviću, kazne su preblage. Mislim da su pred nama dani kada će naši sudovi biti obavezni da izreknu maksimalne kazne od 40 godina zatvora komandantima Miloševićevog zločinačkog udruženja jednoga sistema državnog terorizma koji u Srbiji još nije demontiran.”

S druge strane advokati optuženih najavili su žalbu na presudu. Slobodan Milivojević advokat Milorada Ulemeka smatra da je reč o političkoj presudi koja je donešena pod pritiskom.

“Ne želim da verujem da je ovo Veće pod političkim pritiskom donelo ovakvu odluku, ali sam duboko ubeđen da sigurno postoji doza pritiska koje kod čoveka stvara svesno ili nesvesno određenu orijentaciju da li će poštovati ovaj ili onaj zakon. Zakon je neumoljiv on treba da se poštuje onako kako jeste a ne onako kako dati trenutak traži.”

Protiv Slobodana Miloševića i Nebojše Pavkovića bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije vodi se izdvojen postupak koji miruje jer nisu dostupni domaćem pravosuđu.
XS
SM
MD
LG