Dostupni linkovi

Kabinet u čvoru


Vlada BiH ne zasjeda više od dva tjedna. Podsjećamo, ovo nije prvi slučaj, jer prošla pauza trajala je dva mjeseca, početkom godine. Razina komunikacije između predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Adnana Terzića i dijela njegovog ureda svela se na javne prepirke, prijetnje ostavkama, te Terzićevom najavom da će se i sam povući sa funkcije.
Povod trenutačnoj krizi je neimenovanje direktora Agencije za istrage i zastitu BiH. Ovo mjesto upražnjeno je više od mjesec dana, jer među državnim ministrima Mladenom Ivanićem i Barišom Čolakom nema dogovora da li će funkcija pripasti Srbinu ili Hrvatu.

U nemogućnosti da riješi ovaj problem, premijer BiH Adnan Terzić, javno je kazao da će Uredu Visokoga predstavnika poslati zahtjev da imenuje rukovodstvo SIPE - Agencije za istrage i zaštitu BiH. U Uredu Visokog predstavnika, na naš upit da li je zahtjev primljen, glasnogovornik Mario Brkić kaže:

“Dobili smo dopis premijera Terzića i Ured Visokoga predstavnika će se očitovati po tom zahtjevu blagovremeno. Za sad toliko.”

RSE: Gospodine Brkiću, što je sadržaj tog dopisa?

BRKIĆ: Ne bismo ulazili u to, ali mi ćemo se pravovremeno očitovati po tom pitanju.

Premijer Terzić se na ovaj korak odlučio, jer, kako je kazao, ovaj problem dokazuje da ne može nastaviti sa reformskim procesima. Govoreći o kočničarima, Terzić je prošloga tjedna, kada je izašao u javnost i s idejom održavanja izvanrednih izbora, izjavio:

“Jasno je da je u RS-u došlo do jednog zasićenja reformama, jasno je da od tamo ne možemo dobiti saglasnost da idemo dalje.”

No, i pored toga što od Visokoga predstavnika traži da umjesto Vlade donese odluku, te se zalaže za izvanredne izbore, Terzić ne misli da je to dokaz da se državni vrh nalazi u krizi. Time demantira sam sebe, jer 24. maja ove godine, u izjavi za naš radio, on je kazao:

“Ja jednostavno ne mogu dozvoliti da Visoki predstavnik imenuje direktora SIPE. Ako se to desi, znači, ja nemam Vijeće ministara koje preuzima odgovornost za procese u BiH - imam samo Visokog predstavnika, što podrazumijeva da onda moram ići u neku rekonstrukciju.”

Danas Terzić misli da BiH još treba Visoki predstavnik i da međunarodna zajednica ne treba razmišljati da mu ukine ovlaštenja.

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice - Demokršćani u Parlamentu BiH Filip Andrić, komentirajući za naš radio koliko je, sudeći po svemu što se događa i što se izjavljuje, državni vrh u krizi, kaže:

“Vijeće ministara nema zadaću samo provoditi reforme. Vijeće ministara odgovorno je za funkcioniranje života u državi. Ukoliko se predsjedavajući Vijeća ministara obraća OHR-u, a ne Parlamentu, onome koji ga je imenovao, očito on ne zna raditi svoj posao. Ja se nadam i očekujem da će predsjedavajući Vijeća ministara izići pred Parlament sa problemima i tražiti zajedno sa Parlamentom rješenje. A ovako, ne znam, očito predsjedavajući Vijeća ministara nije shvatio šta je njegova zadaća.”

Sa Andrićevom konstatacijom da premijer Terzić treba Parlament upoznati sa problemima, slaže se i zastupnik Stranke demokratske akcije, Mirsad Ćeman. No, Ćeman se ne slaže sa činjenicom da je Vijeće ministara u krizi:

“Ako predsjedavajući Vijeća procjenjuje da je izlaz iz te situacije odluka Visokog predstavnika, onda, očito je da Vijeće ministara nije u stanju u ovome trenutku donijeti jednu takvu, vrlo značajnu odluku. I principijelno govoreći, pokazuje koliko još uvijek institucija Visokoga predstavnika je neophodna BiH. Ne bih bio spreman tumačiti da je po svim pitanjima Vijeće ministara u krizi. Jednostavno, nije to sve kapacitet rada Vijeća ministara, niti se na to može svesti.”

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma bh. Parlamenta Nikola Špirić:

“Ja mislim da Vijeće ministara, i to je Adnan Terzić shvatio za dvije i po godine, dovelo sebe u situaciju međusobne nepodnošljivosti, da ne kažem mržnje. Mislim da ministri ni na čemu što je krucijalno za BiH ne mogu da sarađuju. Zato mislim da je ovdje potrebna intervencija Visokog predstavnika, a politički establišment treba da razmisli šta je izlaz iz ove situacije.”

Što je izlaz, teško je prognozirati, jer u BiH politika se odvija u nekoliko pravaca - na jednoj strani se zagovara održavanje izvanrednih izbora, bez priznavanja krize u vrhu države i traži da se zadrže ovlasti Viskoga predstavnika, a na drugoj promjena mandata Ureda Visokoga predstavnika i traženje da ulogu konačna autoriteta preuzmu domaće institucije vlasti.
XS
SM
MD
LG