Dostupni linkovi

Pretučen direktor podgoričkog dnevnika


Biljana JOVICEVIC, Esad KRCIC

Na istom mjestu na kom je napadnu Ivanović, u oktobru prošle godine je napadnut i književnik Jevrem Brković i ubijen njegov tjelohranitelj Srđan Vojičić. Direktor podgoričkog dnevnika Vijesti, Željko Ivanović, optužio je bivšeg premijera Mila Djukanovića i njegovu "biološku i kriminalnu familiju" za jutrošnji napad na njega. Ivanović je rekao da je napad na njega "čestitka od onih koji vladaju Crnom Gorom".

Crnogorski Predsjednik Filip Vujanović je zatržio od Uprave policije maksimalno angažovanje na rasvjetljavanju napada i otkrivanju napadača na direktora Vijesti Željka Ivanovića. U saopštenju iz Vujanovićevog kabineta navodi se da je crnogorski Predsjednik odmah nakon saznanja za napad na Ivanovića obavio telefonski razgovor sa njim iskazujući ogorčenost zbog učinjenog nasilja nad njim. Navodi se i da je Vujanović saopštio Ivanoviću da će odmah kontaktirati direktora Uprave policije Veselina Veljovića od koga će tražiti maksimalno angažovanje na rasvjetljavanju tog krivičnog djela u otkrivanju počinilaca i njihovom lišavanju slobode. Ističe se da je direktor Uprave policije Vujanoviću prenio odlučnost kompletne Uprave da se vinovnici što prije uhapse.

Demokratska partija socijalista očekuje brzu i energičnu reakciju državnih organa kako bi što prije bili pronadjeni napadači na jednog od osnivača Vijesti Željka Ivanovića i najoštrije osudjuju napad. U medjuvremenu se oglasila i Uprava policije zvaničnim saopštenjem u kom se izmedju ostalog kaže da su sve raspoložive snage angažovane u pravcu pronalaženja počinilaca ovog krivičnog djela. Reagovalo je i više organizacija, medju kojima su crnogorsko Udruženje novinara, Udruženje nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija mladih novinara i pojedine političke partije.

U ime redakcije Vijesti izjavu za naš Radio je dao Slavoljub Šćekić, takodje jedan od osnivača i direktora lista:

"Pored niza čestitki velikog broja dobronamjernih ljudi koji su se ovih dana javljali da nam čestitaju desetogodišnjicu Vijesti dobili smo i tu čestitku od onog što bi se moglo nazvati politička mafija ili odlomci mafije iza kojeg stoje djelovi režima pomiješani sa mafijom, ili kako se to već definiše, a već je dobro poznato kroz rukopis koji se prethodno iskazao u napadima na Jevrema Brkovića, prije toga na Duška Jovanovića i u još nekim slučajevima gdje su stradali misleći i slobodni ljudi. To je jedna ista vertikala i dok postoji u našem društvu, ono će biti neslobodno, nezdravo i Vijesti će im predstavljati problem zbog toga što se zalažu za slobodno i zdravo demokratsko društvo. U tom kontekstu, Željko je, kao čovjek koji je znao da to beskompromisno napiše i koji se ne libi da to i kaže, predstavlja očiglednu prijetnju nekima koji bi da zadrže takav poredak stvari, da u Crnoj Gori caruje mafija i to u sadjejstvu sa dijelovima vlasti."

Reagujući na jutrošnji napad na Željka Ivanovića, jednog od osnivača podgoričkog dnevnika Vijesti, crnogorski ministar kulture i medija u ostavci Predrag Sekulić, je za podgorički Radio Antena M rekao da od državnih organa očekuje da otkriju i kazne počinioce:

"Zatečen sam viješću da je gospodin Ivanović pretučen jutros. Ne preostaje mi ništa drugo nego da najoštrije osudim ovaj napad. Nadam se da će državni organi veoma brzo reagovati. Nadam se da ćemo saznati ko su počinioci i koji su motivi za tako jedan brutalni i nečovečni čin. Zaista mi preostaje samo da ovaj čin osudim i da, prije svega u ime Demokratske partije socijalista, a onda i kao ministar kulture i medija, kažem da se ovakve stvari ne smiju dešavati u Crnoj Gori i da moramo učiniti sve da država Crna Gora zaživi na pravi način, sa svojim demokratskim institucijama. Nadam se da će državni organi uraditi svoj dio posla i da ćemo vrlo brzo znati i ko su počinioci i koji su motivi za tako nešto."

Reagovalo je i Udruženje novinara Crne Gore. Predsjednik ove asocijacije Savo Gregović je rekao da ovaj napad predstavlja još jednu potvrdu da su novinari u Crnoj Gori i dalje meta napada onih kojima smeta objektivno informisanje:

"Vijest koju sam upravo čuo o napadu na kolegu Ivanovića onespokojila me, a na žalost, ujedno i potvrdila one ranije priče da nema slobode novinarstva u Crnoj Gori, da su i dalje novinari meta napada, najvjerovatnije pojedinaca kojima smeta objektivno informisanje i istina. Smeta im i svako novinarsko uplitanje u javni život."
XS
SM
MD
LG