Dostupni linkovi

Reakcije na prebacivanje Kosova Kontakt-grupi


Anamari REPIC, Zoran PRERADOVIC

Institucije Kosova očekuju da će se proces rešavanja statusa ubrzati, kada to pitanje prezume Kontakt-grupa. Zvaničnici kažu da status Kosova ne može biti talac ruske blokade u Savetu bezbednosti UN. Premijer Kosova Agim Čeku je kazao da je Kosovo sada bliže nezavisnosti i da su ovo poslednji dani koji vode ka tom cilju. Inače, članovi Pregovaračkog tima Kosova su otputovali u SAD, gde će o statusnom pitanju u ponedeljak razgovarati sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs.

Kosovo broji poslednje dane do nezavisnosti, izjavio je premijer Kosova Agim Čeku, posle susreta sa američkim kongresmenima na prištinskom aerodromu, a kome je prisustvovala i šefica američke kancelarije Tina Kaidanou.

Kosovski premijer je rekao da više nema razloga da se duže čeka na nezavisnost. Čeku je rekao da je kongresmenima preneo stav Kosova povodom koraka koje je potrebno preduzeti na putu ka nezavisnosti:

“Ovo su poslednji dane koje Kosovo broji do nezavisnosti. Kosovo je spremno za nezavisnost.”

Ovakva izjava Čekua dolazi pošto je u Savetu bezbednosti UN propao predlog američko-evropske rezolucije o Kosovu i najave da to pitanje prelazi u nadležnost Kontakt-grupe. Predstavnici institucija Kosova kažu da nisu iznenađeni neuspehom da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija. Zvaničnici kažu da je takav rezultat bio očigledan zbog konstantnog protivljenja Rusije, te sada očekuju da se proces ubrza. Portparol Pregovaračkog tima Kosova Skender Hiseni (Hyseni) kaže da je došlo vreme da se proces deblokira:

“Odluka da se okončaju napori u Savetu bezbednosti UN je očekivana, zbog ruske destrukcije. Krajnje je vreme da se razjasni put ka završetku procesa definisanja statusa.”

Zvaničnici izrazavaju žaljenje što proces nije dobio podrkšu u Savetu bezbednosti, ali i dodaju da će sada EU i SAD ubrzati proceduru. Savetnik kosovskog premijera Arben Ćirezi (Qirezi) veruje da se nezavisnost može postići i putem Kontakt-grupe:

“Proces izlazi iz blokade, koja je stvorena ruskim odbijanjem rezolucije. Sada se nadamo da će u Kontakt-grupi u saradnji sa EU posao biti slobodniji i da će se nezavisnost postići i bez glasanja u Savetu bezbednosti.”

I predstavnica opozicione Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku (Vlora Çitaku) smatra da će se sada stvari odvijati brže:

“Kosovo nema vremena za gubljenje. Ne možemo zavisiti od stava jedne države članice Saveta bezbednosti UN. Normalno je da bi bilo poželjno rešenje putem Saveta bezbednosti, ali pošto je to propalo, očekujemo intenziviranje diplomatskih aktivnosti i harmonizaciju stavova oko priznanja nezavisnosti.”

Na Kosovu se očekuje da će EU i Kontakt-grupa brže rešiti pitanje statusa. Ipak, još se ne zna na koji način će proces biti nastavljen van Saveta bezbednosti. Mnogi smatraju da bi mogla uslediti neka vrsta formalne konferencije o Kosovu ili čak možda pojedinačna priznanja.

Inače, u trenutku kada je pitanje statusa prebačeno na Kontakt-grupu, članovi Pregovaračkog tima, predvođeni predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, putuju u SAD, gde će u ponedeljak o statusnom pitanju razgovarati sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs. Najavljeno je da će od Rajsove biti zatraženo ubrzanje procesa. Ali članovi tima imaju različita mišljenja o tome dali da se proces vremenski ograniči. Predsednik Sejdiu i lider opozicione Demokratske partije Hašim Tači smatraju da nije potrebno imati vremenske rokove, već težiti brzom okončanju pitanja. S druge strane, premijer Čeku i lider opozicione stranke Ora Veton Suroi kažu da proces mora imati jasan rok, kako bi Skupština tokom ove godine mogla da proglasi nezavisnost.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je kako nakon odluke o prebacivanju problema Kontakt-grupi slede "teški dani":

"Čekaju nas pregovori kojima se još ne zna ni forma, ni ko će ih voditi, niti na kakav način, ni do kad to treba da bude definisano. Pretpostavljam od strane Kontakt grupe, u kojoj učestvuju praktično sve velike države sveta, neke od njih su i članice Saveta bezbednosti. Ali u svakom slučaju se stiču neke nove šanse za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i da ovaj proces pregovora o Kosovu na kraju stvarno ima za rezultat jedno kompromisno rešenje, prihvatljivo za obe strane."

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ovako je prokomentarisao odluku SAD i zapadnih saveznika:

"Preostaje nam ceo onaj pozitivan posao, koji smo i do sad nastojali da vodimo, dakle da se pripremamo za pregovore, da učestvujemo u pripremama i Kontakt grupe našim uticajem i konačno da krenemo na prave, fer pregovore koji će biti osnovni preduslov da se dođe do onog kompromisnog rešenja. Mi ne možemo da garantujemo da ćemo postići uspeh sa našim prioritetima oko pregovora, ali ćemo sve učiniti da to tako bude."
XS
SM
MD
LG