Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Bože pravde" bez teksta


I dok Bosna i Hercegovina već gotovo deceniju čeka da melodija državne himne dobije i svoj tekst koji bi zadovoljio kriterije sva tri konstitutivna naroda, himna njenog entiteta, Republike Srpske, je ostala bez teksta. Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su izmjene ustavnog zakona, kojima je predviđeno da ostane melodija dosadašnje himne „Bože pravde“, ali bez teksta. Naime, Ustavni sud BiH ocijenio je da je tekst te himne diskriminatorski za konstitutivne narode - Bošnjake i Hrvate.

Predsjednik Parlamenta RS-a Igor Radojičić je prokomentarisao da je prijedlog himne bez teksta bio u ovom trenutku jedini moguć:

«Da se ispuni odluka Ustavnog suda BiH, a da se opet dođe do rješenja koje neće biti, s jedne strane, diskriminatorsko, a da će, s druge strane, biti prihvatljivo većem broju građana - iako je iz današnje rasprave vidljivo da postoji i značajan broj nezadovoljnih.»

Sudeći po reakcijama koje su naknadno uslijedile - baš niko nije zadovoljan postojećim rješenjem. Premijer RS-a Milorad Dodik kaže da zna napamet tekst «Bože pravde», a na pitanje da li će ga pjevati u sebi odgovara:

«Pa neću u sebi, već veoma jasno pjevati kad mi se pjeva. Kad ne pjeva, šutjeću.»

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murseilović kaže da je novim prijedlogom „učinjeno to da se u biti ništa ne promijeni“:

«Već su bili komentari da će i bez teksta svi oni pjevati tu himnu. Prema tome, to je jedna mala podvala koja ne čini nikome ništa dobro. Drugo, ja lično smatram da i taj tekst, ta muzika, o kojoj nisam kompetentan da govorim, ne odražavaju nikakvu svečanu pjesmu koja bi mogla da se veže za BiH, za RS, za ovo područje itd.»

Ni u Srpskoj demokratskoj stranci nisu zadovoljni „nijemom“ himnom, ali iz sasvim drugačijih razloga. Poslanik SDS-a u entitetskom Parlamentu Ognjen Tadić:

«To je za nas potpuno neprihvatljivo, jer je suština himne RS-a zapravo bio tekst koji veliča ključne civilizacijske vrijednosti, kao što su pravda, sloboda i slično. Muzika sama po sebi ima i svoju tradiciju i simboliku, ali nije dovoljna.»

Poslanik Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić smatra da su ove promjene himne nedovoljne i ističe:

«Čujemo ovdje od određenih poslanika da, bez obzira što zvanično neće biti teksta nove himne ovog entieteta, ona će ipak biti pjevana sa tekstom koji je osporen od strane Ustavnog suda BiH, što može, naravno, da ima određene posljedice i prema manifestacijama i prema situacijama. Mislim, nelagodno se ljudi mogu osjećati kada bude intonirana himna ovog entiteta.»

Nakon što ovo rješenje himne RS-a dobije potvrdu u drugim institucijama, SDS će naći način da oplemeni muzičku podlogu adekvatnim tekstom, tvrdi Ognjen Tadić. Istovremeno, u Stranci za BiH najavljuju da će razmotriti da li će zbog himne potegnuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda Parlamenta RS-a. Predstavnici bošnjačkih stranaka slažu se u stavu da se treba raspisati javni konkurs za novu kompoziciju himne RS-a.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG