Dostupni linkovi

Poricanje Holokausta izostavljeno u novom zakonu


Priredila Sabina CABARAVDIC

Iako se Njemačka zalagala da u tekst evropskog zakona kojim bi se suzbijala rasna mržnja udje i odredba o zabrani javnog poricanja holokausta, evropski su ministri izbjegli tu, oštriju varijantu. Holokaust se u tekstu novog Zakona prosto ne pominje.
U Njemačkoj i Austriji je poricanje holokausta krivično djelo. Kabinet kancelarke Angele Merkel insistirao je da se za vrijeme njemačkog predsjedavanja EU poricanje holokausta kao krivično djelo proširi na svih 27 država članica. Jučerašnje ministarsko “NE” doživljava se kao težak udarac zvaničnom Berlinu. Paralelno nije prošao ni njemački prijedlog o sveevrospkoj zabrani isticanja kukastog krsta i drugih nacističkih simbola.

Najbliže zabrani poricanja Holokausta jesu odredbe kojim se propisuju kazne za "grubu trivijalizaciju" genocida, ali "samo u slučajevima kada je svrha podsticanje nasilja i mržnje". U slučaju da se utvrdi da je pojedinac ili grupa podsticali mržnju prema odredjenoj rasnoj ili etničkoj skupini, mogu biti kažnjeni s najmanje godinu dana zatvora.
Zagovornici ovakvog teksta tvrde da su mjere "blage" kako bi se od primjene ovog zakona zaštitile osobe koje sporne sadržaje koriste u svrhu "umjetničkog ili naučnog izražavanja".
Na sve kritike zagovornika strožeg zakona, predlagači odgovaraju da bi striktna primjena "jačih mjera" mogla ozbiljno ugroziti načela slobode izražavanja i mišljenja.

Države u kojima je zakonski zabranjeno poricati Holokaust mogu zadržati svoje zakone, ali druge države - gdje je poricanje dozvoljeno - nisu dužne pružati pravnu pomoć u krivičnom progonu osoba osumnjičenih za ta djela.
Jedan od zanimljivih detalja jučerašnjeg sporazuma, koji još treba proći svaku zemlju pojedinačno, jeste i to da će buduće evropsko zakonodavstvo kažnjavati podsticanje nasilja i mržnje na rasnoj i etničkoj, ali ne i na vjerskoj osnovi.
XS
SM
MD
LG