Dostupni linkovi

Boji li se Islamska zajednica vehabija?


Careva džamija u Sarajevu prvi je put u 500 godina dugoj tradiciji juče bila zaključana za vjernike. Razlog je najavljena posjeta Jusufa Barčića i njegovih pristalica koje ovdašnji svijet naziva vehabijama. Barčić i njegovi sljedbnici već skoro mjesec izazivaju incidente u ovoj staroj sarajevskoj džamiji. Četvrtkom, nakon ikindija namaza, Barčić želi držati predavanja. Prošle sedmice reagovala je policija na poziv imama ove džamije Sarudina efendije Išerića. Juče je odlučeno da se brane tako što će zaključati ne samo džamijska već i vrata dvorišta. Iz Islamske zajednice ne žele da se zamjeraju vehabijama. Tako imam Careve džamije efendija Išerić tvrdi da to što su bila zaključana vrata jedne džamije u vrijeme molitve nije ništa strašno:

“To je samo preventiva da ne bi došlo ne samo nekog verbalnog nego do daljih implikacija u odnosima među ljudima u džematu. Ja to ne želim kao džematlija. Sa Barčićem mi vodimo tu jednu polemiku već duži period, jer smo pokušali na jedan lijep način da mu skrenemo da nije dobro došao u džamiju, da ne može remetiti red. E sada, ako on misli da može doći bilo gdje bez saglasnosti koga, onda se vara.”

Jusuf Barčić sa druge strane optužuje efendiju Išerića kako zaključava bosanske džamije, ali ne samo njega. Tvrdi da bosanski muslimani nisu pravi vjernici, te da im je pola džamija diljem države zaključano. Na pitanje da li se osjeća odgovornim što zbog njegovog dolaska vjernici nisu mogli ući u Carevu džamiju, Barčić odgovara diplomatski, da oni nisu došli da prave incidente:

“Mi smo išli na instituciju Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, muftijstva, i pismenim putem tražili da se Božija riječ tumači. Oni su u oprečnim stavovima postavljali se različito. Mi zbog toga vidimo nerazumijevanje u određenim krugovima njihovim odakle dolazi. Mi ćemo sad direktno ići u kontakt sa Cerićem.”

Vjernici i znatiželjnici juče su pred Carevom džamijom negodovali zbog zaključanih vrata, ali prije svega zbog dolaska vehabija.

VJERNICA: Ja se bojim tvoje brade.

BARČIĆ: Ja tebe ne poznam. To je greška tvoja.

VJERNICA: Ma nemoj me poznavati, ja ne želim da me poznaš.

BARČIĆ: U redu, ali nemoj pričati sa mnom.

VJERNICA: Hoću da nam vratite djecu, da nam budu normalna.

Oni koji već godinama dolaze na vjerske obrede u Carevu džamiji tužno kažu da ne pamte da se ovo ikada desilo:

“Oni se šire, oni mladiće vrbuju - i djevojke. Evo na medijima sam čuo da je ovaj isti čovjek bio u zatvoru 4 mjeseca zato što je istukao svoju ženu.”



U međuvremenu se oglasio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić. U izjavi “Dnevnom avazu” kaže da dešavanja u Carevoj džamiji ne predstavljaju veliki problem. Još jednom je poručio da se muslimani ne trebaju međusobno dijeliti. S druge strane, Jusuf Barčić je rekao da će razgovarati sa reisom kako bi mu bilo omogućeno da drži predavanja u sarajevskim džamijama.

Šeih Barčić, kako ga zovu sljedbenici, rođen je u Kalesiji gdje i danas živi. Fakultet islamskih nauka završio je u Medini. Biografija mu je obogaćena i podatkom da je bivši osuđenik Kazneno - popravnog zavoda u Zenici gdje je ležao zbog zlostavljanja supruge. U Zenici nije baš pokazao zavidan stepen tolerancije i duhovnog mira, pravio je probleme, vrijeđao čuvare i udarao ljude, tako da mu je Uprava zatvora zabranila da ide u mesdžid.
XS
SM
MD
LG