Dostupni linkovi

Oštro kritikovana odluka u slučaju "Ibarska magistrala"


Sudski postupak i njegovo produženje na osnovu odluke Vrhovnog suda za zločin na Ibarskoj magistrali, osim oštrog reagovanja i stručne i javnosti uopšte, preti da izazove i turbulencije na političkoj sceni Srbije. Naime, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, koji je preživeo pokušaj ubistva 1999. godine na Ibarskoj magistrali odluku Vrhovnog suda o ukidanju prvostepene presude vidi kao šansu ubicama da se izvuku:

„Sasvim je sigurno da se sada širom otvaraju vrata osnovanoj sumnji da je ona rezultat mogućeg dogovora između čelnih ljudi MUP-a Srbije i BIA-e, kada im se operativni organizator zločina na Ibarskoj magistrali Milorad Ulemek Legija tobože predao.“

I na prvostepenu presudu osim porodice žrtava, reagovala je i stručna javnost. Srđan Srećković, potpredsednik SPO-a, kaže da Ibarska magistrala nije saobraćajna nesreća, već pokušaj ubistva predsednika najveće opozicione stranke koje je organizovala država u vreme režima Slobodana Miloševića. Problem je u tome što je Vrhovni sud Srbije odbacio zahtev državnog tužioca da se prekvalifikuje delo Radomira Markovića, bivšeg šefa DB-a, i umesto toga doneo šokantnu odluku da se ceo postupak vraća na početak, kaže Srećković:

„Vrhovni sud je juče donio odluku da praktično, što se njih tiče, sve ovo što je do sada dokazano ne važi. Mi smo kao politička stranka tražili da Vrhovni sud preinači presude, dakle da se prekvalifikuje delo Radomiru Markoviću i da on dobio 40 godina zatvora, kao i Legija i ovi tehnički izvršitelji zločina. Vrhovni sud je mogao da donese i drugu, manje lošu presudu, a to je ponovno utvrđivanje činjenica pred Okružnim sudom vezanih za učešće Radomira Markovića i eventualno preinačenje ovih vremenskih kazni. A oni su doneli odluku da se ne utvrđuje samo to, nego da se u ponovnom postupku treba sve ispočetka da se utvrđuje. Tako da mi praktično dolazimo u situaciju kao da suđenja nije ni bilo.“

Na drugoj strani portparol Vrhovnog suda Vesna Dabić objašnjava da odluka ovog suda o ukidanju prvostepene presude ne može da sadrži nalog da Okružni sud smanji ili poveća kaznu optuženima:

„Vrhovni sud je samo ukazao na bitne povrede odredaba krivičnog postupka i na nepotpunu i nepravilno utvrđeno činjenično stanje. Navodi gospodina Draškovića da je ovakva presuda novi zločin su u najmanju ruku neprimereni. Tim svojim komentarima vređa instituciju i dovodi u sumnju rad Vrhovnog suda Srbije kao najviše pravosudne institucije.“

Ponovno suđenje, međutim, može da traje jako dugo, upozorava advokat porodica oštećenih Dragoljub Todorović, jer se, kako kaže, dokazi ne mogu čitati ukoliko se sa tim ne saglase sve stranke:

„Svedoci se moraju ponovo pozivati, a svedoka je ogroman broj. Neki svedoci će po četvrti ili peti put davati iskaze o činjenicama koje su se dogodile pre sedam godina.“

Lider SPO-a i ministar inostranih poslova Vuk Drašković ne isključuje mogućnost izlaska iz Vlade Srbije nakon ove sudske odluke, o čemu će – kako je rekao – odlučiti Glavni odbor stranke za desetak dana.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG