Dostupni linkovi

Od Karića ni traga


Svakodnevno sam u telefonskom kontaktu sa Bogoljubom Karićem ali ne mogu reći gde se on trenutno nalazi, kaže jedan od Karićevih branilaca advokat Slobodana Šokškić i ovako obrazlaže svoj stav:

“U situaciji kada se može dogoditi i da nešto država preduzima ja da govorim gde je. Doduše, do sada u odnosu na Bogoljuba Karića ne postoji nikakva poternica. Ja bi mogao čak i da vam kažem ali zaista to ne želim iz razloga jedne krajne opreznosti. Biti u ovakom procesu gde se može računati da će i on doći pod udar krivičnog progona je suvišno i nemojte očekivati da ću to ikada bilo kome reći.”

U međuvremenu policija je 15. februara raspisala potrage za Bogoljubom i Sretenom Karićem ali su oni i njihove porodice napustili Srbiju. Mediji su spekulisali da se Karići nalaze u Rusiji, a Bogoljub Karić nije se pojavio na saslušanju Poreskoj upravi Srbije 6. februara kako bi objasnio poreklo pojedinih deviznih doznaka kao i da li je izmirio svoje poreske obaveze, dok se Sreten, protiv koga je podneto nekoliko krivičnih prijava, između ostalog i da je oštetio Mobtel za najmanje 50 miliona dolara, nije pojavio na saslušanju 7. februara. Potrage koje je policija raspisala za Karićima odnose se isključivo na Srbiju, ali još nema poternica za njima koje bi podrazumevale i angažovanje Interpola. Šef Istražnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Branislav Todić u izjavi za naš program naglašava da bi protiv Bogoljuba Karića uskoro mogla biti podignuta krivična prijava, a dosadašnjem toku postupka kaže:

"Sve je to predkrivični postupak. Treba da se steknu razlozi da se raspiše poternica i da se donese rešenje o pritovoru.”

Istovremeno Karićev advokat Slobodan Šoškić ističe da je njegov klijent prikupio dokumentaciju koju je tražila poreska uprava ali ne precizira kada bi ta dokumentacija mogla biti i prezentovana. A povodom vesti koje su se pojavile u pojedinim medijima da je protiv Bogoljuba Karića već podignuta krivična prijava, Šoškić kaže da nema takvih informacija.

“Ja mislim da se MUP radi na tome. Ne znam ništa o tome, niti neko iz MUP-a želi da nam saopšti šta to rade. Stvar je da se jedino mora sačekati da MUP podnese krivičnu prijavu protiv konkretne osobe, ako je to Bogoljub Karić, i za konkretno krivično delo.”

U međuvremenu poreska policija podnela MUP-u Srbije krvičnu prijavu 6. februara protiv braće Bogoljuba, Dragomira, Sretena i Zorana Karića. Ovu informaciju za naš radio potvrdio je direktor Poreske uprave Srbije Vladimir Ilić.

“Predali smo MUP-u krivične prijave. Dali smo saopštenje za 7,7 miliona maraka tadašnje vrednosti, i to je to.”

Što se tiče Bogoljuba Karića javnost je poslednji put imala priliku da ga čuje 4. februara u trenutku kada je u inostranstvu, navodno, prikupljao dokumentaciju koje je tražila poreska uprava.

“Ja ne mogu skupiti za dva dana petnaestogodišnju dokumentaciju, ali to što su oni tražili da obezbedimo te materijale koje možemo, oni danas daju potragu namerno znajući da ja nisam u zemlji kako bi napravili sve to.”

Ostaje, međutim, pitanje da li će afera Mobtel ostati još jedan slučaj bez rešenja kao i mnogi drugi koji su izazivali veliku medijsku pažnju. Politički analitičar Zoran Stojiljković naglašava da bi ova afera morala dobiti sudski epilog ukoliko vlasti ne žele da rizikuju da ona u javnost bude shvaćena kao dirigovani slučaj za političke potrebe.

“To uvek rizikujete kad god ne završite jedan proces koji ste pokrenuli a vam se otvara neki drugi. Ukoliko bilo ko od političkih aktera, a u ovom slučaju su to članice vladine koalcije, hoće da poentiraju ovaj slučaj, da uslovno tako kažem, onda treba i da ga dovedu do kraja.”
XS
SM
MD
LG