Dostupni linkovi

Interpol traga za slikama Rubensa i Rembranta


Najveća nada da će biti povraćane četiri dragocene slike starih majstora koje su dva naoružana pljačkaša otela u nedelju iz zbirke strane umetnosti Gradskog muzeja u Novom Sadu upravo je u njihovoj velikoj vrednosti. Isuviše su to dobro poznata dela da bi mogla biti prodata na međunarodnom tržištu umetnina, tvrdi direktor muzeja Drago Njegovan.

“To su jako dobro poznate slike koje su publikovane, znači, već pre 40 godina objavljene su, recimo, fotografija nekih od tih slika, atribucije i sve ono što ide. Znači, na nekom legalnom tržištu, kod ozbiljnih kolekcionara ili kod muzejskih ustanova ili prosto kod onih agencija koje se bave prometom umetničkih dela to ne može proći. Ja sam juče apelovao i apelujem i danas na one koji su se usudile da to urade vrate slike jer napravili su štetu a ne mogu imati korist neku od toga.”

Ukupna vrednost ukradenog blaga se kreće i do 10 miliona evra a možda čak i više. Otet je, naime, Rubensov potret Seneka iz 17 veka, glava Hrista nepoznatog nemačko-holanskog autora iz 16 veka, pejzaž italijanskog slikara Pjera Frančeska Mola iz 17 veka, a najvrednija je Rembrantova slika Portret oca o kojoj viši kustos muzeja Ljubomir Vujaklija ima i posebnu priču.

“Sliku koja je pod atribucijom da je delo Rembrant van Rajna potret njegov oca, to je mala sličica ulje na drvetu 28x22 iz oko 640. i njegov lajdenski period kada je on to radio takve male komade. E, sad znate, verifikacija te slike je dug proces i nažalost nismo u materijalnim mogućnosti da stupimo u kontakt sa Kraljevskim institutom istorije umetnosti u Hagu koji ipak daju konačnu i zvaničnu verifikaciju. Jer ako oni kažu, to je holansko nacionalno slikarstvo, i ako oni kažu da je to Rembrantovo delo onda to jeste, time vrednost, da ne govorimo cenu, ogromno skače. Zasada je to pod atribucijom i kao takvom još 1963. ta slika bila prvi put ukradena i srećom za nekoliko meseci vraćena, Narodni muzej u Beogradu dao je jednu preliminalnu svotu od dva i po miliona funti tadašnjih.”

Budući da su i čelnici novosadskog muzeja primetili da razbojnici zapravo nisu ukrali i najvrednija dela, spektakularna krađa podsetila je Novosađane na činjenicu koje možda i nisu svesni, da je ova zbirka strane umetnosti koju je još 1966. gradu zaveštao dr Branko Ilić, zapravo odmah posle zbirke Narodnog muzeju u Beogradu, i najvrednija u Srbiji. Ljubomir Vujaklija već 30 godina radi na pripremi njene monografije koja bi trebalo da se štampa ove godine.

“Malo pomalo i ispostavilo se da je to daleko vredniji fond nego što se i pretpostavljalo.”

Gotovo da zvuči ironično, kaže pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu da smo i mi i grad Novi Sad prošle godine započeli obiman program bezbednosnog opremanja ovdašnjih muzeja.

“Oni su počeli da rade na tome ali eto, neko je uočio taj međuprostor i to vreme kada još sve nije završeno i iskoristio tu priliku i naneo veliku štetu muzeju.”

U nadi da će četiri vredne slike biti vraćene Novom Sadu, pridružila se i gradonačelnica Maja Gojković, koja je izjavila da je od policije dobila informacije da postoje tragovi koji mogu da dovedu do kradljivaca.
XS
SM
MD
LG