Dostupni linkovi

Kosovo odlaže tablice i dokumente ako blokade prestanu


Nedelja na Kosovu od blokada do odgode primene odluka o tablicama i dokumentima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Nedelja na Kosovu od blokada do odgode primene odluka o tablicama i dokumentima

Zvaničnici Kosova su saopštili da će na 30 dana odložiti primenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima kada se uklone barikade koje su postavili lokalni Srbi na severu Kosova.

Do tada se dokument o ulazu na Kosovo građanima Srbije izdaje na svim prelazima sa Srbijom, osim na Jarinju i Brnjaku, koja su zatvorena zbog barikada. Prvi izlazno-ulazni dokument izdat je državljaninu Srbije na graničnom prelazu Merdare nekoliko minuta posle ponoći 1. avgusta.

"U trenutku uklanjanja svih barikada i prepreka, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022. godine“, napisao je ministar unutarnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) na Fejsbuku.

Ulazno-izlazni dokument koji je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova 1. avgusta 2022.
Ulazno-izlazni dokument koji je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova 1. avgusta 2022.

Srbi na severu Kosova su 31. jula kamionima i drugim vozilima blokirali puteve na severu u znak protesta protiv odluka Vlade Kosova od 29. juna.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije u nedelju uveče se sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem i zatražio odgodu primene ovih odluka koja je trebala započeti u ponedeljak 1. avgusta.

"Vlada Kosova se obavezuje da će odložiti primenu dve odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, od trenutka kada će u ponedeljak, 1. avgusta 2022. godine, biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na severu Kosova", saopštila je Vlada Kosova u nedelju, 31. jula pred ponoć.

Ovu odluku Kosova pozdravio je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj(Josep Borrell) na Tviteru.

"Očekujem da će sve blokade odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od od suštinskog značaja za njihovu EU integraciju", napisao je Borelj.

Odluku je pozdravio i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Žozepa Borelja za odlaganje za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borelj je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dalji dijalog. Zahvalan ambasadi SAD u Prištini na snažnoj podršci", napisao je Lajčak.

U saopštenju je Vlada Kosova najoštrije osudila "blokadu puteva na severu Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi na nelegalne objekte".

"To je tendencija destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbednosti naših građana i zemlje. U popodnevnim i večernjim časovima desili su se brojni akti agresije koje je podstakao i pripremio zvanični Beograd", naveli su iz Vlade.

Saopšteno je kako su premijer Kurti i njegovi zamenici, te predsedica Osmani, razgovarali prethodno sa međunarodnim američkim i evropskim faktorima, te zahvalili američkom ambasadoru "na njegovoj posvećenosti i doprinosu".

Predstavnicima Američke ambasade i visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju zahvalio je na posredovanju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Neposredno pred odluku Vlade Kosova, predsednik Srbije izjavio je u nedelju, 31. jula uveče da predstoji verovatno najteža politička borba u narednim nedeljama i mesecima, te poručio kako se radi sve da se situacija na severu Kosova smiri.

"Radimo na smirivanju. Sve što možemo, kako možemo. Bez obzira koliko teško, predaje neće biti i pobediće Srbija", rekao je Vučić u uključenju za TV Pink. On je zahvalio i Srbima na Kosovu na, kako je naveo, uzdržanosti.

U nedelju, 31.jula nakon što su Srbi blokirali puteve ka graničnim prelazima sa Srbijom na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, kosovska policija je saopštila da su se na pojedinim mestima čuli pucnji, a neki su bili usmereni prema policijskim jedinicama, no povređenih nasreću nije bilo.

Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta, ocenila je NATO Misija na Kosovu KFOR i navela kako je spremna intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom.

Vučić je u nedelju uveče rekao i da se načelnik Generalštaba Srbije Milan Mojsilović čuo sa komandantom KFOR-a i da su razmenili informacije jer je mnogo, kako je naveo, bilo dezinformacija u toku večeri. Vučić je najavio da će se u ponoć komandant KFOR-a sastati sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.

"Molili smo da učine sve da, ako ne da ukinu (odluku o primeni), onda da odlože primenu do dogovora u Briselu", rekao je Vučić.

Policija Kosova je u toku dana u nedelju saopštila i da je dobila informacije o više slučajeva privođenja i maltretiranja albanskih državljana "nanoseći im ozljede i materijalnu štetu na vozilima od strane osumnjičenih osoba za koje se sumnja da su deo organizacije za blokadu ulica".

Prethodno je policija navela da nema zvaničnih informacija o povređenim građana ili policijskih službenika, i pozvali su sve medije i građane da ne nasedaju na lažne vesti koje kako ističu destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

Kosovski premijer Kurti izjavio je u nedelju da su za situaciju na severu Kosova najodgovorniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković.

Petković je, s druge strane, rekao kako je jedini krivac za trenutno stanje Kurti, koji "neodgovornim potezima izaziva novu krizu" na Kosovu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je, pak, građane Srbije na Kosovu da ne nasedaju na propagandu iz Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prehtodno u nedelju ujutro da vlasti u Srbiji traže nastavak važenja KS tablica, za koje je naveo da su statusno neutralne.

Kosovska policija u Mitrovici u nedelju 31. avtusta uveče
Kosovska policija u Mitrovici u nedelju 31. avtusta uveče

Blokade puteva

Besim Hoti iz kosovske policije u nedelju je tokom dana potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je osim na putevima ka prelazima Jarinje i Brnjak i u mestu Rudare kod Zvečana blokiran magistralni put Priština-Raške. Selo Rudare nalazi se pet kilometara od Mitrovice.

Hoti je također rekao da je postavljena blokada i u selu Zupče, koje se nalazi u blizini magistralnog puta Brnjak-Mitrovica.

"Zna se da su se na zvuk sirena Srbi uvek okupljali jer je to uvek značilo odgovor na neku opasnost. Iznenada je bilo, ali se negde i očekivalo. Okupili smo se u znak protesta protiv odluka vlade Kurtija za licne karte i tablice", kazao je za RSE jedan od demonstranata kod Rudara.

Kosovska policija objavila je da je zbog blokada bila zatvorila granične prelaze Jarinje i Brnjak za putnike i vozila te obavestila građane da koriste alternativne pravce. Prema informacijama sa terena, putnicima na Jarinju savetovano je da se vrate u Srbiju, a na cestama na severu Kosova viđeni su maskirani ljudi.

Vojska Srbije nije ulazila na Kosovo

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je 31. jula dezinformacije da su se njeni pripadnici sukobili sa kosovskom policijom.
"Povodom velikog broja dezinformacija, koje namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, u kojima se navodi da je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju, u kojem se ne navode detalji.

Barikada je privremeno uklonjena za prolazak lidera Srpske liste - vodeće stranke kosovskih Srba. U Raškoj su se sastali sa direktorom Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petrom Petkovićem. Uz funkcionere Srpske liste priliku za ulazak iskoristili su i neki građani.

U nedelju je blokiran i put u blizini Bošnjačke mahale u Severnoj Mitrovici. U Severnoj Mitrovici čule su se sirene koje se obično puštaju kada se poziva na neku organizaciju.

Razmena optužbi kosovskih i srpskih funkcionera

Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je putem Facebooka da je, ''i pre nego što je počelo naše izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata na graničnim prelazima sa Srbijom, ilegalne srpske strukture na severu počele su blokirati puteve i pucati''.
''Prethodile su im izjave, sastanci i skupovi straha i pretnji u Beogradu i Raškoj. Tamo su ove agresivne akcije koje se danas događaju planirane i potaknute. Vučić (Aleksandar, predsednik Srbije) i Petković (Petar, šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije) glavni su odgovorni za nemire'', naveo je Kurti.
Kurti je, pored ostalog, ocenio da ''sledeći sati, dani i sedmice mogu biti izazovni i problematični''.

Direktor kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković optužio je kosovskog premijera za krizu.
"Jedini krivac za trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji jeste Aljbin Kurti koji svojim neuračunljivim potezima izaziva novu krizu na prostoru Kosova i Metohije", saopštio je Petković.
Petković je naveo i da je "Vučić pozvao na mir, stabilnost i dijalog kao", kako je dodao, "jedini mehanizam za normalizaciju odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja".
"Jedina poruka koja je upućena i iz Raške i iz Beograda danas jeste poruka mira i potrebe za poštovanjem Briselskog sporazuma i što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština", naveo je Petković.

Odluke o srpskim tablicama i dokumentima

U ponedeljak je trebalo da počne izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Taj dokument planirano je da se izdaje na svim kopnenim i zračnim prijelazima i vredi 90 dana, kao i dokument koji srbijanske vlasti izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju.

Dokument koji vlasti Srbije izdaju državljanima Kosova pri ulasku
Dokument koji vlasti Srbije izdaju državljanima Kosova pri ulasku

Ovaj dokument treba da dobiju i osobe mlađe od 16 godina koje nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati rodni list.

"Ljudima koji dolaze iz Srbije na Kosovo nećemo uzimati dokumente, dodaćemo im deklaraciju. Dakle, oni dolaze sa dokumentima koje je izdala Srbija, mi ih ne uzimamo, ali im izdajemo deklaraciju, jer već 11 godina Srbija se ponaša isto prema svakom građaninu naše Republike kada pređe granicu i ode u Srbiju. Dakle, od sutra će imati još jedan dokument", rekao je premijer Kosova Albin Kurti 31. jula.

Takođe, u ponedeljak je trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 31. jula da se Kosovo poziva na član 3. Sporazuma o slobodi kretanja koji su Priština i Beograd postigli u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

Prema njegovim rečima, taj se član ne može odnositi na Srbe koji žive na severu Kosova. Pozvao je Srbe na Kosovu na smirenost, ali je dodao da se boji njihove reakcije, ne pojašnjavajući o kakvoj se reakciji radi.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Procenjuje se da 10.000 automobila sa tablicama kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i sl. cirkulira opštinama na severu Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Prema odluci koju je 29. juna donela Vlada Kosova, rok za preregistraciju automobila trajat će do 30. septembra.

Dve odluke Vlade Kosova nisu dobro primljene u Beogradu, jer je direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u subotu, 30. jula rekao da će, ako Priština ne odustane od te dve odluke, srpski funkcioneri na Kosovu započeti formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

Blokade zbog registarskih tablica

Inače, i ranije su lokalni Srbi na severu Kosova blokirali ceste u znak nezadovoljstva odlukama kosovskih vlasti.

Poslednji put su putevi na sjeveru Kosova, odnosno oni koji vode prema dva granična prijelaza koji povezuju Kosovo i Srbiju - Jarinje i Brnjak - bili blokirani u septembru 2021.

Lokalni Srbi protestvovali su zbog odluke Vlade Kosova da zahteva od srpskih vozača da pri ulasku na teritoriju Kosova skinu tablice i nose privremene tablice.

Evropska unija pomogla je smirivanju napetosti, a strane su se dogovorile da će preko državnih simbola na registarske tablice staviti nalepnice.

No, u okviru dijaloga, Kosovo i Srbija nisu uspeli postići dugoročni dogovor o ovom pitanju te dve strane nastavljaju primenjivati režim samolepljivih ceduljica.

Privremeni sporazum o registarskim tablicama se tiho održava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

XS
SM
MD
LG