Dostupni linkovi

Kfor spreman da interveniše ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena


Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta, ocenila je UN Misija KFOR-a na dan kada su Srbi na severu Kosova postavili blokade uoči primene odluke kosovskih vlasti o registarskim tablicama i dokumentima.

KFOR pod vodstvom NATO-a pažljivo prati i spreman je intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, koji proizilazi iz Rezolucije 1244 SB UN iz 1999, saopšteno je iz ove misije.

KFOR će, rečeno je, preduzeti sve neophodne mere kako bi u svakom trenutku održao bezbedno i bezbedno okruženje na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom UN.

"Naša misija KFOR-a koju vodi NATO u potpunosti je fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata UN-a da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude Kosova. KFOR ima vidljiv i agilan stav na terenu, a komandant KFOR-a je u kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnika odbrane Srbije".

NATO, kao je saopšteno, takođe nastavlja da u potpunosti podržava proces normalizacije između Prištine i Beograda kroz Dijalog koji vodi EU i poziva sve strane da nastave pregovore.

"Važno je da se to nastavi. Ovo je ključno za regionalni mir i sigurnost. Neće biti realnih izgleda za bolju budućnost na Balkanu, bez punog poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrijednosti, vladavine prava, domaćih reformi i dobrosusjedskih odnosa. Konstruktivni dijalog je ključ za regionalnu stabilnost", navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin Kurti) rekao je da su za situaciju na severu Kosova najodgovorniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković.

Petković je, s druge strane, rekao kako je jedini krivac za trenutno stanje Kurti, koji "neodgovornim potezima izaziva novu krizu" na Kosovu.

XS
SM
MD
LG