Dostupni linkovi

Kosovo spremno da sprovede odluke o tablicama i dokumentima


Premijer Kosova Aljbin Kurti

Institucije Kosova su ujedinjene i posvećene tome da odgovore na svaku bezbednosnu situaciju, u saradnji sa strateškim partnerima, rečeno je posle sednice Saveta bezbednosti Kosova, koju je sazvao premijer Kosova Aljbin Kurti.

Na sednici Saveta bezbednosti, održanoj 31. jula, razgovaralo se o dve odluke Vlade u vezi sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima Srbije, odlukama koje stupaju na snagu 1. avgusta. Prema Vladi Kosova, institucije su razvile sve tehničke i administrativne procedure za njihovo sprovođenje.

Izvršna vlast Kosova dodala je da su ove dve odluke u funkciji bezbednosti, uspostavljanja javnog reda, zakonitosti i vladavine prava. "Zbog toga su institucije Republike Kosovo posvećene i ujedinjene da odgovore na svaku bezbednosnu situaciju, uvek u koordinaciji i bliskoj saradnji sa našim strateškim partnerima", navodi se u saopštenju kabineta premijera.

U međuvremenu, kosovski premijer Aljbin Kurti je na konferenciji za medije zajedno sa ministrom ekonomije Artanom Rizvanolijem rekao da veruje i želi da će 1. avgusta sve proći bez problema.

"Nema mesta tenzijama, nema mogućnosti za destabilizaciju jer se radi nešto legitimno, nešto legalno. Oni koji pričaju o nasilju, barikadama, blokadama, destabilizaciji, protestima pričaju o sebi, a ne o nama. Mi smo demokratska Republika, parlamentarna, mirni i verujem da će sve proći kako je najbolje. U međuvremenu, još jednom pozivam građane Kosova koji imaju registarske tablice iz vremena Miloševića da ih preregistruju u legalne tablice sa akronimom naše zemlje RKS”, kazao je Kurti.

"Ja sam premijer napretka i nade. Znam da u našem severnom susedu na tamošnjoj političkoj sceni ima mnogo političara, funkcionera, pa i šefova država koji su lideri straha i zastrašivanja. Verujem da mir, demokratija, pravna država, republika, ustavnost nemaju alternativu,” kazao je Kurti.

Od 1. avgusta građani koji imaju automobile sa registarskim tablicama sa skraćenicama gradova Kosova – koje izdaje Srbija – moći će da preregistruju svoje automobile na registarske tablice RKS (Republika Kosovo).

U severnom delu Kosova, naseljenom većinom srpskim stanovništvom, procenjuje se da ima 10.000 automobila sa registarskim tablicama sa imenima gradova Kosova, kao što su PR (Priština), KM (Kosovska Mitrovica) i drugi.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Takođe, od 1. avgusta svi državljani Srbije, koji budu ulazili na teritoriju Kosova, imaće privremeni ulazno-izlazni dokument, koji će zameniti lična dokumenta iz Srbije. Srbija 11 godina primenjuje istu praksu na građane Kosova.

Odluka Vlade Kosova od 29. juna nije naišla na dobar prijem kod vlasti u Srbiji. Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković je 30. jula rekao da će, ako se Kosovo ne odrekne ovih odluka, srpski zvaničnici na severu Kosova krenuti u stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Tenzije između Kosova i Srbije porasle su u septembru prošle godine, nakon što je Priština nametnula reciprocitet registarskih tablica, zahtevajući od vozača automobila sa srpskim tablicama da prekrivaju državne simbole na tablicama dok se voze na Kosovu.

Evropska unija je posredovala u privremenom sporazumu, a zatim u pregovorima u okviru dijaloga, Kosovo i Srbija nisu uspeli da postignu dugoročni sporazum o tom pitanju, što je dovelo do nastavka režima nalepnica.

XS
SM
MD
LG