Dostupni linkovi

U Crnoj Gori raspisana nacionalna potjernica za Milošem Medenicom, koji se nalazi u Beogradu


Miloš Medenica (lijevo) sa majkom Vesnom Medenicom (u sredini), bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore, Podgorica, 24. april 2019.
Miloš Medenica (lijevo) sa majkom Vesnom Medenicom (u sredini), bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore, Podgorica, 24. april 2019.

Viši sud u Podgorici je donio naredbu da se raspiše nacionalna potjernica za Milošem Medenicom zbog sumnje da je formirao kriminalnu organizaciju i nezakonito uticao prilikom donošenja odluka u sudskim predmetima, nezvanično je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa u Višem sudu u Podgorici.

Medenica nije pronađen na adresi stanovanja. Advokat Zdravko Begović je ranije izjavio da se on u Beogradu liječi od bolesti zavisnosti.

Njegova majka, bivša dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je uhapšena 17. aprila kada je sa podgoričkog aerodroma pokušala da otputuje u Beograd. Ona se sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije sina Miloša nezakonito uticala na donošenje odluka u sudskim procesima.

Pritvor do 30 dana joj je određen 20. aprila.

Nacionalnom potjernicom osoba se potražuje u zemlji stanovanja, a da bi se potraživala iz inostranstva, treba raspisati međunarodnu potjernicu.

Krajem aprila je sadašnji premijer Dritan Abazović je kazao da se te radnje preduzimaju.

Sa nadležnim organima u Srbiji o izručenju Miloša Medenice Abazović je razgovarao je krajem aprila, tada u mandatu potpredsjednika bivše Vlade i koordinatora službi bezbjednosti.

"Jedan od zadataka nove vlade biće da podigne regionalnu saradnju na veći nivo. Ono što lično obećavam je da ćemo imati vidljiv napredak u tome ukoliko neko svjesno ne bude opstruirao taj proces", rekao je Abazović novinarima 27. aprila.

Dodao da ne očekuje da slučaj Miloša Medenice preraste u slučaj Svetozara Marovića.

Vlasti Srbije, naime, već šest godina ignorišu zahtjeve i urgencije Crne Gore za izručenjem bivšeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore i visokog funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića.

On je kao vođa kriminalne grupe 2016. godine osuđen na tri godine i deset meseci zatvora, novčanu odštetu državi od 1,1 milion eura zbog višemilionske štete po gradski budžet Budve. Nijedna od tih kazni nije realizovana.

Nakon što je priznao krivicu, Marović je pušten iz pritvora, nakon čega je pobjegao u Beograd.

XS
SM
MD
LG