Dostupni linkovi

Sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore u spisima Europola


Vesna Medenica (u sredini), bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Podgorica, 24. aprik 2019.
Vesna Medenica (u sredini), bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Podgorica, 24. aprik 2019.

Portal Libertas press je objavio transkripte razgovora koje je Europol dostavio policiji Crne Gore koji navodno potvrđuju da se Miloš Medenica, sin Vesne Medenice koja je preko 17 godina bila u vrhu crnogorskog pravosuđa, bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

Miloš i Vesna Medenica su demantovali te navode, piše portal.

Putem SMS poruke Miloš Medenica za Libertas saopštio da "to sa njim nema ama baš nikakve veze", a njegova majka Vesna da je zatečena pitanjima o navodnoj uključenosti sina u kriminalne radnje i o tome da je sa time bila upoznata.

Šta se tvrdi?

Prema navodima portala, Miloš Medenica je šverc obavljao posredstvom policajca Darka Lalovića koji je je uhapšen 15. decembra prošle godine u Podgorici i još je u pritvoru.

Lalović je godinama bio zadužen za bezbjednost Vesne Medenice kao pripadnik Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti Uprave policije. On se tereti da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, a osumnjičen je i za trgovinu drogom.

U spisima Europola, kriminalističke obavještajne agencije Evropske unije u koje je Libertas imao uvid, Miloš Medenica je navodno preko aplikacije SKY, bio u komunikaciji sa Lalovićem.

Dalje, navodno dogovara kupovinu veće količine kokaina, posjeduje i koristi zabranjeno oružje - hekler, obezbjeđuje transport krijumčarenih cigareta iz Bara, dogovara trgovinu i transport marihuane u Beč, osigurava prolazak kroz Crnu Goru navodnog pripadnika grupe međunarodne grupe pljačkaša Pink Panter.

Gdje se pominje Vesna Mednica?

U tekstu Libertass pressa se navodi da Miloš u presretnutim razgovorima od 20. jula 2020. saopštava da je o nezakonitom poslu upoznata njegova majka Vesna Medenica, koja je tada bila na funkciji predsjednice Vrhovnog suda, i da od nje može očekivati zaštitu.

Nakon niza funkcija u pravosuđu, Medenica je od 2003. bila na dvije najvažnije.

Četiri godine bila je vrhovna državna tužiteljka Crne Gore, a nakon toga na čelu Vrhovnog suda u tri mandata, od 2007.do kraja 2020.godine, što je kritikovano od strane dijela međunarodne i domaće javnosti jer postoji ustavna odredba da isto lice može biti birano na tu funkciju najviše dva puta. Decembra 2020. podnijela je ostavku.

Transkripti razgovora obuhvataju period od ljeta 2020. do 20. februara 2021.

Citati i fotografije

Prema transkriptima, Miloš je mjesec dana pred posljednje parlamentarne izbore u Crnoj Gori, na kojima je smijenjena višedecenijska vlast Demokratske partije socijalista (DPS), pisao policajcu Laloviću:

"Moramo početi da grabimo za nas, jer vrijeme leti. A ništa ne osigurasmo. Sad smo na poziciji i, ako ovo ne iskoristimo, nikad više nećemo biti u takvoj prilici."

"Kolumbija. Ništa te blage. Kako izgleda? Po koliko je daje? Ja sam mu neđe ljetos imao kontakt. Ima, ima kriptu. Poslao sam mu. Lagano reci da se čujemo ovih dana. Je li probao tu robu?", piše Medenica Laloviću 18. decembra 2020."

A nekoliko dana kasnije: "Uzeo je juče na 45, 25 komada. Odavno nije bila bolja."

Uz transkripte Europola, Libertas je objavio i fotografije koje je Medenica slao preko Sky, sa oružjem (heklerom) koje se ne može kupiti legalno jer je zakonom zabranjeno. Na pitanje odakle mu hekler nije odgovorio portalu.

Ni Libertasu ni Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Specijalnog državnog tužilaštva nijesu odgovorili da li je Medenica saslušavan, već su saopštili da ne "daju informacije da li je i protiv koga formiran predmet, već samo informacije o konkretnim krivičnim prijavama".

Na ponovni upit RSE iz Specijalnog tužilaštva je saopšteno da se u slučaju Miloša Medenice "ispituje da li ima elemenata krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva".

Prema nezvaničnim saznanjima Libertasa, Miloš Medenica je odmah nakon hapšenja policajca Lalovića krajem 2021. napustio Crnu Goru, a do danas nije pozvan u policiju niti tužilaštvo.

Tridesetpetogodišnji Miloš je vlasnik kompanije "Timi" koja se bavi trgovinom na veliko naftnim derivatima.

XS
SM
MD
LG