Dostupni linkovi

Iranski ministar vanjskih poslova kaže da je postignut napredak u nuklearnim pregovorima


Nuklearno postrojenje 1.200 kilometara od Teherana
Nuklearno postrojenje 1.200 kilometara od Teherana

Iranski ministar vanjskih poslova kaže da je sporazum o obnovi nuklearnog dogovora iz 2015. godine “nadomak ruke” misleći na napredak u pregovorima koji se održavaju u Beču.

Ministar Hossein Amir-Abdollahian govorio je 14. februara na zajedničkoj konferenciji za novinare u Teheranu rekavši da Iran i dalje insistira na ukidanju sankcija kao prvom uslovu za oživljavanje JCPOA, odnosno Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije, što je puni i zvanični naziv nuklearnog sporazuma.

“Naš cilj je potpuno ukidanje svih JCPOA sankcija”, rekao je Amir-Abdollahian, dodavši da je bolje “da Islamska Republika postigne sporazum danas nego sutra.” Također je dodao da je iranska strana “ozbiljna i spremna da postigne dobar dogovor” u pregovorima u kojima direktno sudjeluju predstavnici Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Irana i Rusije, dok američki pregovarač učestvuje indirektno.

Irski ministar odbrane i vanjskih poslova Simon Coveney je također rekao da vidi pozitivne znakove.

“Vjerujem da su druge strane u sporazumu, naročito zapadne zemlje, duboko predane tome da sprovedu ovaj posao”, rekao je Coveney. Irska djeluje kao posrednik za rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja je 2015. dogovorena kako bi podržala nuklearni sporazum.

“Kao posrednik, Irska ima za cilj da pomogne u tom procesu na bilo koji način, pomažući svim stranama da pokrenu ovu raspravu naprijed”, dodao je on.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je 14. februara sa Amirom-Abdollahianom, te su primjetili “opipljiv korak naprijed” u oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi TASS.

No, iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji se također sastao sa Coveneyem, insistirao je da se sankcije “doista ukinu” i da se u pregovorima moraju “poštovati prava iranskog naroda.”

Washington je prošle sedmice upozorio Iran da im ponestaje vremena za oživljavanje sporazuma, rekavši Teheranu da će se biti nemoguće vratiti na sporazum ukoliko u roku od nekoliko sedmica ne postignu dogovor.

Dogovor iz 2015. godine, kojim su ukinute oslabljene ekonomske sankcije Zapada u zamijenu za suzbijanje nuklearnih ambicija Teherana, počeo je da se raspada 2018. nakon što je tadašnji predsjednik SAD Donald Trump jednostrano povukao Sjedinjene Države i ponovo uveo sankcije.

To je navelo Iran da počne da povlači svoje obaveze i ponovo pokrene aktivnosti obogaćivanja uranijuma, gurajući sporazum na ivicu potpunog kolapsa.

Pregovori o obnavljanju sporazuma počeli su prošle godine, ali su stavljeni na čekanje u junu kako bi se omogućili predsednički izbori u Iranu, koji su na vlast doveli ultrakonzervativnu vladu koju je predvodio predsjednik Ebrahim Raisi.

Američki pregovarači su učestvovali u pregovorima indirektno, a evropski posrednici su se kretali između njih i iranskih pregovarača.

Nakon osam rundi pregovora, ključna pitanja ostaju brzina i obim ukidanja sankcija Teheranu, uključujući zahtev Irana za garancijom SAD da neće ponovo kršiti sporazum.

Diplomate Irana i velikih sila vratili su se u Beč 8. februara kako bi nastavili pregovore o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, dok raste pritisak da se što prije dođe do rezultata.

XS
SM
MD
LG