Dostupni linkovi

U Beču nastavak nuklearnih pregovora Irana i velikih sila


Nuklearno postrojenje 1.200 kilometara od Teherana
Nuklearno postrojenje 1.200 kilometara od Teherana

Diplomate Irana i velikih sila su u Beču 8. februara nastavile pregovore o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, dok raste pritisak da se što prije dođe do rezultata.

Pregovarači Irana i ostalih strana u sporazumu, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine, nastavili su razgovore poslije više od nedjelju dana pauze, tokom koje su bili na konsultacijama u svojim zemljama.

SAD indirektno učestvuje u pregovorima jer je napustio sporazum 2018. godine, za vrijeme tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. Njegov nasljednik Joe Biden nagovijestio je da želi da SAD ponovo postane dio sporazuma.

Zvaničnici navode da su pregovori u završnoj fazi, iako je nejasno koliko bi ona mogla da potraju. Pregovori traju mjesecima, a prošle godine su dugo bili u zastoju zbog dolaska tvrdokorne struje na vlast u Iranu.

Trenutna, osma runda pregovora počela je neposredno poslije Božića.

Sporazumom iz 2015. godine Teheran je pristao da ograniči nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Međutim, Trump je 2018. godine, poslije napuštanja sporazuma, ponovo uveo oštre sankcije Iranu. Teheran je odgovorio povećanjem nivoa čistoće i količine uranijuma koji obogaćuje i skladišti, čime krši sporazum.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG