Dostupni linkovi

SAD ublažio sankcije za iranski nuklearni program


Zvaničnici i mediji posjećuju lokaciju teškovodnog reaktora Arak, 250 kilometara jugozapadno od Teherana, u decembru 2019.

Sjedinjene Države su obnovile ukidanje sankcija Iranu kako bi omogućile međunarodne projekte nuklearne saradnje, jer indirektni pregovori između Teherana i Washingtona usmjereni na spasavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. ulaze u kritičnu fazu.

Odricanja su poništile Sjedinjene Države pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji se povukao iz sporazuma i ponovo uveo sankcije.

Američki State Department poslao je Kongresu izvještaj koji je potpisao državni sekretar Antony Blinken u kojem se objašnjava da će vraćanje izuzeća pomoći razgovorima u Beču o vraćanju sporazuma, koji se formalno naziva Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

"Odricanje od ovih aktivnosti osmišljeno je kako bi se olakšale rasprave koje bi pomogle da se zaključi sporazum o međusobnom povratku na punu provedbu JCPOA i postavi temelje za povratak Irana na izvršavanje svojih obaveza iz JCPOA", navodi se u izvještaju, čiju je kopiju vidio Reuters.

"Također je dizajniran da služi interesima američkog neširenja i nuklearne sigurnosti i ograničava nuklearne aktivnosti Irana. Izdaje se kao pitanje diskrecije politike s tim ciljevima na umu, a ne u skladu sa obavezama ili kao dio quid pro quo", navodi se u izvještaju.

Aktivnosti, prema izvještaju, uključuju redizajn iranskog teškovodnog reaktora Arak, pripremu i modifikaciju njegovog podzemnog pogona Fordow za proizvodnju stabilnih izotopa, te operacije, obuku i usluge vezane za njegovu nuklearnu elektranu Bushehr, između nekoliko drugih stvari.

Odricanje je bilo potrebno kako bi se omogućile tehničke rasprave koje su bile ključne za razgovore o povratku na sporazum, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta.

Zvaničnik je dodao da vraćanje izuzeća nije signal da su Sjedinjene Države na ivici postizanja razumijevanja za povratak na sporazum.

"NISMO omogućili ublažavanje sankcija Iranu i NEĆEMO sve dok/osim ako se Teheran ne vrati svojim obavezama u okviru JCPOA", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na Twitteru 4. februara.

"Učinili smo upravo ono što je učinila prošla administracija: dozvolili našim međunarodnim partnerima da se pozabave rastućim nuklearnim neširenjem i sigurnosnim rizicima u Iranu", rekao je Price.

Sjedinjene Države i Iran održali su osam rundi indirektnih pregovora u Beču od aprila u cilju vraćanja pakta koji je ukinuo sankcije Teheranu u zamjenu za značajna ograničenja njegovih osjetljivih nuklearnih aktivnosti.

Nije bilo zvaničnog saopštenja kada će početi deveto kolo, ali su se intenzivirala očekivanja da bi to moglo biti sljedeće sedmice.

Nakon što je Trump povukao Sjedinjene Države iz sporazuma 2018. i ponovo uveo oštre sankcije, Iran je postepeno počeo da smanjuje svoje obaveze prema sporazumu.

Predsjednik Joe Biden obećao je da će se ponovo pridružiti sporazumu ako se Teheran vrati na punu usklađenost.

Posljednji razgovori u Beču bili su "među najintenzivnijim koje smo imali do sada", rekao je američki zvaničnik novinarima ranije ove sedmice, govoreći pod uslovom da ostane anoniman.

Zvaničnik je dodao da je bilo određenog napretka u sužavanju liste razlika i da je sada vrijeme za političke odluke.

Amirabdollahian: Ukidanje sankcija je nedovoljno, Washington treba da pruži garancije

Iranski ministar vanjskih poslova izjavio je u subotu da je američki potez na ukidanju sankcija nedovoljan i da bi Washington trebao pružiti garancije za oživljavanje nuklearnog sporazuma Irana s velikim silama iz 2015. godine.

"Ukidanje nekih sankcija može se protumačiti kao čin dobre volje. Iako to na papiru izgleda dobro, to nije dovoljno", izjavio je šef iranske diplomatije Hossein Amirabdollahian u komentarima koje su prenijeli iranski mediji.

Amirabdollahian je naglasio da je jedno od ključnih pitanja u razgovorima u Beču, "dobijanje garancija, posebno od Zapada, o ispunjavanju obaveza".

"Mi zahtijevamo garancije u političkoj, zakonskoj i ekonomskoj sferi. Određeni sporazumi već su postignuti", dodao je iranski ministar, prenosi Reuters.

Shamkhani: Iran ima pravo na nuklearna istraživanja

Najviši iranski bezbjednosni zvaničnik Ali Shamkhani izjavio je u subotu 5. februara da ima pravo da nastavi nuklearna istraživanja i razvoj i da to ne može biti ograničeno nikakvim sporazumom, piše Reuters.

"Legalno pravo Irana je da nastavi istraživanja i razvoj, te da zadrži svoje mirovne nuklearne sposobnosti i dostignuća, uporedo sa bezbjednošću. To se ne može ograničiti nikakvim sporazumom", objavio je na Twiteru Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog nacionalnog savjeta bezbjednosti.

  • Na osnovu izvještaja Rojtersa, AP-a i dpa
XS
SM
MD
LG