Dostupni linkovi

TI BiH upozorava da osnivanje VSTV Republike Srpske stvara pravnu nesigurnost


Narodna skupština RS (arhivska fotografija)
Narodna skupština RS (arhivska fotografija)

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) upozorio je da bi se usvajanjem Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu entiteta Republika Srpska stvorio "opasan presedan koji bi doveo do pravne nesigurnosti".

Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske uvršten je u dnevni red sjednice Narodne skupštine RS u utorak, 8. februara. U skupštinu proceduru zajednički su ga poslali klubovi poslanika vladajuće koalicije, na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Usvajanje novog zakona, koji je u posljednji čas stavljen na dnevni red zasjedanja Narodne Skupštine RS samo je još jedan u nizu pokušaja rušenja pravnog poretka i uspostave dodatnog zarobljavanja pravosudnih institucija, saopćeno je iz Transparency Internationala u BiH.

Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske u skupštinu proceduru zajednički su poslali klubovi poslanika vladajuće koalicije, na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Poslanici bi se u utorak trebali izjasniti i o dopuni Zakona o republičkoj upravi koja predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove.

Oba zakona su neustavna, jer pokušavaju da prenesu nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na entitet, što prema Ustavu BiH ni jedan od dva entiteta ne može samostalno da radi.

TI BiH smatra da "vlast u Republici Srpskoj prethodnih mjeseci kreiranjem paralelnih institucija bez osnova očigledno nastoji uspostaviti kontrolu nad svim institucijama i procesima, a sada se kroz "imenovanje podobnih sudija i tužilaca nastoji dodatno potkopati sistem vladavine prava".

Podsjećaju da BiH već ima Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), koji je osnovan kao nezavisni i samostalni organ i ima zadatak da obezbijedi nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe.

Članovi VSTV-a sudije i tužiocu sa teritorije cijele BiH, a to tijelo ima nadležnost da imenuje sudije i tužioce na državnom, entitetskom, kantonalnom, okružnom, osnovnom i opštinskom nivou, uključujući Brčko distrikt, sa izuzetkom ustavnih sudova entiteta.

"Stvaranjem paralelnih institucija i narušavanjem jedinstva u organizaciji i upravljanju pravosuđem narušila bi se pravna sigurnost, i građani bi se ometali u uživanju osnovnih ljudskih prava i sloboda kao što su pravo na ličnu slobodu i sigurnost, pravo na imovinu, pravo na pravično saslušanje u građanskim i krivičnim stvarima", kaže se u saopćenju.

Iz TI BiH podsjetili su da se u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH nalaze izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, a kako bi se uskladio s preporukama Venecijanske komisije i prioritetnim uslovima Evropske unije kojima se zahtijevaju jače garancije nezavisnosti pravosuđa.

"VSTV kao nezavisni i samostalni organ koji upravlja pravosuđem, mora se ojačati dodatnim garancijama nezavinosti, dok se inicijativama za stvaranje novih tijela na entitetskom nivou osujećuju takvi napori", navode iz TIBiH.

TI BiH već dugo ukazuje na probleme političkog uticaja na pravosuđe u BiH i potrebu sveobuhvatne reforme, jačanja nezavisnosti i odgovornosti, ali umjesto toga vlasti u entitetu RS, kako kažu, nastoje potpunim urušavanjem pravnog poretka stvoriti haos i neizvjesnost.

TI BiH upozorava da Nacrt zakona o VSTV-u Republike Srpske nije objavljen na službenoj web stranici Narodne skupštine RS, da je široj javnosti nepoznat njegov sadržaj.

"Stvaranje paralelnih institucija za nadzor nad pravosuđem, a sve pod krinkom nacionalnog interesa, zapravo je usmjereno na stvaranje privatne države i destabilizaciju s ciljem jačanja pozicije vladajućih stranaka, poručili su iz ove organizacije.

Prema Ustavu BiH entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Zakon o VSTS-u, prema Ustavu BiH, može se mijenjati u Parlamentu BiH i odlukom visokog predstavnika.

SAD su, u januaru, uvele proširenu listu sankcija zbog korupcije i destabilizacije u BiH. Iz zemalja EU, takođe, se najavljuje uvođenje sankcija.

Narodna Skupština RS usvojila je 10. decembra zaključke o prenosu nadležnosti sa države na entitet iz oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Usvojen je, 20. oktobra i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na nivou BiH.

XS
SM
MD
LG