Dostupni linkovi

EU uvela sankcije ruskoj Wagner Grupi


Vjeruje se da Vagner grupu vodi ruski biznismen Jevgenij Prigožin, blizak saradnik predsjednika Vladimira Putina (na fotografiji Prigožin i Putin)
Vjeruje se da Vagner grupu vodi ruski biznismen Jevgenij Prigožin, blizak saradnik predsjednika Vladimira Putina (na fotografiji Prigožin i Putin)

Evropska unija uvela je sankcije ruskoj privatnoj vojnoj firmi Wagner Group kao i za osam pojedinaca i tri energetske kompanije u Siriji, optužujući ih za tajne operacije u ime Kremlja.

“Wagner grupa je odgovorna za ozbiljne povrede ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Centralnoj Afričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku”, navodi EU u svom službenom časopisu, navodeći mučenja i vansudska pogubljenja.

Rusija negira, a predsjednik Vladimir Putin je rekao da privatni vojni izvođači imaju pravo da rade i ostvaruju svoje interese bilo gdje u svijeti sve dok ne krše zakon.

Zabrane putovanja i zamrzavanje imovine, osmišljeni da ograniče vlade od saradnje sa Wagner Grupom, vjerovatno neće imati veliki uticaj na Moskvu, ali označavaju dalje zaoštravaju vanjsku politiku prema Rusiji kažu diplomate.

Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi Wagnerovu Grupu kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici.

Rusija poriče vezu između vlade i plaćenika, često opisujući paravojne snage kao trenere ili savjetnike, uprkos dokazima da su bili uključeni u borbene operacije.

Francuska je tražila sankcije zbog zabrinutosti za aktivnosti ove grupe u Africi, posebno u bivšim kolonijama Malija i Centralnoafričke Republike.

EU je zabrinuta zbog izvještaja da je vojna hunta Malija postigla dogovor da se Vagner grupa rasporedi u tu zapadnoafričku zemlju kako bi odgodila predsjedničke i zakonodavne izbore sljedeće godine.

Francuska je vodila antiterorističke operacije protiv islamista u regiji Sahel, a EU ima misiju vojne obuke u Maliju.

Eksperti UN-a i zapadne prijestonice takođe su optužili Vagnerovu grupu za kršenje prava zajedno sa vladinim snagama koje se bore protiv pobunjenika u Centralnoafričkoj Republici.

Vjeruje se da Vagner grupu vodi ruski biznismen Jevgenij Prigožin, blizak saradnik predsjednika Vladimira Putina. Prigožin je već pod sankcijama SAD i EU.

Prema izvještajima Dpa i Reutersa
XS
SM
MD
LG