Dostupni linkovi

Istraga BBC razotkrila stepen upletenosti ruskih plaćenika u Libiju


Pripadnici međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije, 13. april 2020., ilustracija
Pripadnici međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije, 13. april 2020., ilustracija

Novinarska istraga donijela je novi uvid u "ključnu" ulogu ruskih plaćenika u građanskom ratu u Libiji, uključujući veze s ratnim zločinima i ruskom vojskom.

Sadržaj Samsungovog tableta koji je za sobom ostavio neidentifikovani član Vagner grupe nakon što su se plaćeni borci povukli iz područja južno od Tripolija u proljeće 2020. uključuje karte fronta na ruskom jeziku, piše BBC.

Takođe navode da su u posjedu “popisa za kupovinu" naoružanja i vojne opreme koji je uključen u dokument iz januara 2020. U njemu se spominju četiri tenka, stotine kalašnjikova, radarski sistem i druga oprema za koju stručnjaci kažu da je mogla doći samo iz ruskih vojnih zaliha.

Citiraju stručnjaka za Vagner grupu koji je rekao da lista ukazuje na umiješanost Dmitrija Utkina, bivšeg ruskog vojnog obavještajnog operativca za kojeg se vjeruje da je osnovao tu grupu.

Ko su 'Vagnerovi' ljudi?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Vjeruje se da Vagner grupa ima indirektne veze s ruskom političkom elitom i da je pod kontrolom Jevgenija Prigožina, bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusija poriče povezanost sa ovom grupom.

XS
SM
MD
LG