Dostupni linkovi

Zbog hapšenja gradonačelnika Zenice upitni budžet, plaće i pomoć


Fuad Kasumović bio je visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije koji je istupio iz te stranke i kao nezavisni kandidat dva puta pobijedio na izborima za gradonačelnika.
Fuad Kasumović bio je visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije koji je istupio iz te stranke i kao nezavisni kandidat dva puta pobijedio na izborima za gradonačelnika.

Grad Zenica neće imati budžet od 1. januara 2022. godine, a trenutno nema ni izvršioca budžeta za tekuću godinu te su upitne isplate prema javnim preduzećima u vlasništvu ovoga grada u centralnoj Bosni i Hercegovini, kazao je sekretar Gradske uprave Selver Keleštura na konferenciji za medije održanoj danas, 6. decembra, javila je Fena.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uhapšen je 1. decembra 2021. u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Istog dana uhapšeno je i deset njegovih saradnika.

Tužilaštvo ih tereti da su navodno počinili više krivičnih dijela na teret javnog preduzeća “Zenicatrans-prevoz putnika”, koje je u međuvremenu otišlo u stečaj.

Osim gradonačelnika Kasumovića, Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na daljnje postupanje bili predati Almira Baručija-Kapidžić, Asmir Mašić, Zlatko Osmanović, Vahdet Drino i Besim Husaković.

Kantonalni sud Zenica odredio je jednomjesečni pritvor za Kasumovića i Drinu koji je aktuelni direktor Javnog preduzeća Grijanje, a u spornom predmetu je bio predsjednik Nadzornog odbora Zenicatransa.

Baručija-Kapidžić je savjetnica gradonačelnika koja je bila predsjedavajuća Skupštine Zenicatransa. Mašić je glavni interni revizor Grada Zenica, Omanović je pravobranilac Grada Zenica i Husaković bivši direktor Zenicatransa

“Ove osobe sumnjiče se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, nanošenje šteta vjerovnicima, izazivanje stečaja i nesavjestan rad u službi”, saopštila je SIPA nakon hapšenja.

Gradonačelnik Kasumović je, prema Kelešturinim riječima, “izvršni organ Grada” jedini ovlašteni predlagač za pripremu i donošenje budžeta. Radna verzija Nacrta budžeta za 2022. već je urađena, ali kako je gradonačelnik jedini ovlašten da ga predloži Gradskom vijeću, onemogućen je taj postupak.

“Gradonačelnik je odgovoran za izvršavanje budžeta Grada. Posljedice nemogućnosti izvršenja budžeta proizvode ostale reperkusije, koje su vezane za ostvarivanje osnovnih funkcija Gradske uprave i gradskih institucija. Mi, faktički, nemamo izvršioca budžeta, koji može izvršavati finansijske transakcije i druge obaveze Grada, obzirom da je gradonačelnik odgovoran za izvršenje budžeta”, kazao je Keleštura.

Dodao je da, ako gradonačelnik Kasumović ostane u pritvoru, Gradsko vijeće Zenice ima ovlasti pokrenuti proceduru “zamjene gradonačelnika”, u slučaju pokretanja procedure izglasavanja njegovog opoziva s te funkcije, te raspisivanja vanrednih izbora.

“Zbog 'odsutnosti' Kasumović trenutno nije u mogućnosti ovlastiti da ga mijenja neko od zaposlenika Gradske uprave Zenica, a što je druga zakonska mogućnost”, kazao je sekretar gradske uprave Selver Keleštura.

Fuad Kasumović, je, podsjetimo, na lokalnim izborima 2016. pobijedio kao nezavisni kandidat. Gradsko vijeće pak čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) i samostalna vijećnica Diana Bešić.

Zenica je središte Zeničko-dobojskog kantona, u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, u kojem, prema popisu stanovništva održanom 2013. godine živo oko 110.000 stanovnika. Prije rata je bila jedno od najvećih središta crne metalurgije u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, poznato po Željezari te rudnicima željeza i uglja.

XS
SM
MD
LG