Dostupni linkovi

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u policiji tokom istrage o firmi Zenicatrans


Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović

Fuad Kasumović, gradonačelnik grada Zenica u centralnoj Bosni i Hercegovini, na ispitivanju je tokom istrage koja se u ponedjeljak (1.decembra) provodi o krivičnim djelima počinjenim u transportnom preduzeću Zenicatrans.

To su objavili predstavnici političke partije "Zenička inicijativa-Fuad Kasumović", navodeći kako se Kasumović nalazi se u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu.

Kasumović je inače do prve nezavisne kandidature za gradonačelnika Zenice 2016. godine bio član vodeće bošnjačke partije u BiH, Stranke demokratske akcije (SDA). Za gradonačelnika je ponovo izabran kao nezavisni kandidat 2020. godine.

SIPA je u srijedu, 1. decembra objavila kako je u akciji "Zenicatrans", uhapsila 11 osoba, prilikom pretresa na 11 lokacija na području Zenice, bez navođenja imena.

"Ove osobe sumnjiče se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, nanošenje šteta vjerovnicima, izazivanje stečaja i nesavjestan rad u službi", saopštila je SIPA.

Kenan Uzunović, predstavnik političke partije na čijem čelu je Kasumović, kazao je da se gradonačelnik Zenice vraćao sa službenog puta, te da se prijavio samoinicijativno.

"Bez ikakve medijske hajke, hapšenja koje su mnogi željeli da vide", kazao je Uzunović novinarima u Zenici, odgovarajući na pitanje da li se Kasumović nalazi u bjekstvu, kako je to prethodno objavilo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (jedan od deset kantona u Federaciji BIH).

U saopštenju SIPA-e navodi se da su osobe lišene slobode privedene u službene prostorije ove agencije, te da je protiv njih u toku krivični postupak.

"Pretragom stambenih i službenih prostora pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji bi mogli poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku”, navodi se u saopštenju SIPE.

Dodaje se i da će nakon završetka navedenih radnji, uhapšeni biti predati nadležnost Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

U operativnoj akciji "Zenicatrans'" SIPA je pretresla stambene i službene prostorije u cilju pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta, odnosno dokumentovanja nezakonitih aktivnosti službenih i odgovornih osoba u Gradu Zenica, saopšteno je.

Pretresi su obavljeni po naredbi Kantonalnog suda u Zenici i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona,(jedan od deset kantona u entitetu Federacija BiH), u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srednjobosanskog kantona, MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije (FUP).

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović na svom facebook profilu u srijedu ujutro objavio je da se nalazi “u pratnji policijskih službenika”, dodavši da se radi o "spektakularnom i filmskom privođenju".

“Da se radi o politički montiranom procesu jasno je obzirom da je obzirom da je Gradska uprava stotinjak metara od Tužilaštva ZDK, suda i MUP-a i ako istražiteljima trebala bilo kakva izjava, mogli su me pozvati. Odazvao bih se, kao što sam radio i desetine puta ranije tokom svoga gradonačelničkog mandata", napisao je Kasumović.

Nakon njegove objave, oglasilo se saopštenjem i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona u kome demantuju navode Kasumovića o "privođenju".

„Za ovo tužilaštvo Fuad Kasumović se nalazi u bjekstvu!“, stoji u saopštenju Tužilaštva od srijede, 1. decembra.

Radnici Zenicatrans-prevoz putnika su u nekoliko navrata blokirali autobusku stanicu u Zenici zbog neriješenih radno-pravni status radnika.

Prvi put, autobuska stanica je blokirana 31.decembra 2019. godine, a blokada je trajala do 11. februara 2020. godine.

Razlog blokade, kako je tada rečeno, je što oko 160 radnika mjesecima nije dobilo platu, kao i blokada računa te firme.

Direktor Darmin Terzić krajem januara 2020.godine je podnio ostavku, ali ga je privremeni Nadzorni odbor, kojem je u međuvremenu istekao mandat, zadržao i nakon isteka otkaznog roka.

Terzić je krajem aprila ponovo uputio Gradskoj upravi zahtjev da bude razriješen.

Opštinski sud u Zenici 20. januara 2020., donio je presudu kojom se štrajk u preduzeću Zenicatrans – prevoz putnika, proglašava nezakonitim, te se zabranjuje njegovo dalje provođenje na lokaciji Autobuske stanice.​

Radnici Zenicatransa prevozili su putnike na 45 gradskih i prigradskih linija u Zenici.

XS
SM
MD
LG