Dostupni linkovi

Račun Zenicatransa deblokiran, radnici ipak najavljuju proteste


Zenica, Ilustracija

Račun Javnog komunalnog preduzeća preduzeća Zenicatrans - prevoz putnika deblokiran je u ponedjeljak, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa direktor tog preduzeća Darmin Terzić.

„Što se tiče blokade koju je napravila Poreska uprava Federacije BiH, po ovom rješenju koje je pristiglo, mi smo znači deblokirani. Sad nam je preostalo da riješimo još samo nabavku određene količine goriva da počnemo neometano saobraćati“, rekao je za Radio Slobodna Evropa direktor Javnog komunalnog preduzeća Zenicatrans - prevoz putnika Darmin Terzić, koji je naglasio da je račun deblokiran nakon pregovora telefonskim putem sa direktorom Porezne uprave Federacije BiH, direktorom Kantonalnog poreznog ureda Zenica, te Rudnika Zenica.

Radnici JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ su u ponedjeljak nakon sedam dana (31. decembar 2019. godine) od blokade Autobuske stanice Zenica, u dogovoru sa policijom deblokirali dolazne perone izvan stanice, kako bi se nesmetano odvijao prigradski i međunarodni saobraćaj.

Međutim, nakon informacije Uprave JKP Zenicatrans - prevoz putnika da je račun tog preduzeća deblokiran, Sindikat Zenicatrans - prevoz putnika nastavlja sa planiranim štrajkom, prije svega štrajkom glađu.

„Nismo zadovoljni sa ovim rješenjem i mi nastavljamo sa svojim aktivnostima, pošto ništa nije riješeno. Znači reprogram nije urađen. Svaki čas, svaki dan u narednom periodu da mi počnemo raditi danas, niko nama ne garantuje da nam opet sutre neko neće blokirati račun“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Huso Sarvan, predsjednik Sindikata Zenicatrans - prevoz putnika.

Sarvan je rekao za RSE da 07. 01. 2020. godine u 7 sati radnici, prije svega demobilisani borci i ratni vojni invalidi, uz podršku ostalih radnika Zenicatransa, njih oko 160, stupaju u štrajk glađu.

„ Naš stav je jasan, mi radnici Zenicatransa tražimo od Gradske uprave i gradonačelnika, da riješi pitanje Zneictransa na način kao što je riješio dugovanje Fudbalskog kluba Čelik. To jeste da preuzme reprogram duga a da iz tekućeg poslovanja preduzeća nairuje mjesečne rate za ta nedostajaća sredstva. Znači, reprogram duga bi se odnosio na penziono- invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i tu smo još dodali jedan dio koji se tiče egzistencijalnih pitanja radnika, a i preduzeća“, naglasio je Sarvan.

Prema informacijma Huse Sarvana, Zenicatrans - prevoz putnika Kantonalnom poreznom uredu Zenica nije redovno uplaćivala poreze unazad četiri godine, te duguju poreza u iznosu 4 miliona KM (oko 2 miliona eura).

Dugovanja su ogromna i prema dobavljačima, a radnici, njih oko 160, nisu primili platu od oktobra prošle godine. Zato su pozvali građane Zenice sutra u protesnu šetnju.

Za sutra u 10 sati pozivaju građane Zenice u mirnu protesnu šetnju. Radnici traže od Gradske uprave Zenica da preuzmu obaveze za isplatu dugovanja prema Poreznoj upravi. Istovremno, radnici su deblokirali dolazne perone izvan stanica, kako bi se nesmetno odvijao prigradski i međunarodni saobraćaj.

Direktor javnog preduzeća Zenicatrans - prevoz putnika Darmin Terzić kaže da je račun tog preduzeća deblokiran, nakon današnjih pregovora sa direktorom Porezne uprave Federacije BiH i direktorom kantonalnog ureda u Zenici, te direktora Rudnika Zenica. To je samo dio duga ovog preduzeća, jer su milionska dugovanja za dobavljače 1, 03 miliona KM ( iznad 515 hiljada eura), a na osnovu tužbi radnika za kršenja radničkih prava, to preduzeće duguje ukupno 318 hiljada KM (150.000 eura).

Osim štrajka glađu, Sindikat Zenicatrans - prevoza putnika pozvali su građane Zenice, grada u središtu BiH u protesnu šetnju u utorak u 10 sati.

XS
SM
MD
LG