Dostupni linkovi

Prekrečen grafit ratnom zločincu Mladiću u Beogradu


Prekrečen grafit koji slavi osuđenog ratnog zločinca (Foto: Antonela Riha, 25. novembar 2021)
Prekrečen grafit koji slavi osuđenog ratnog zločinca (Foto: Antonela Riha, 25. novembar 2021)

Aktivistkinje i aktivisti više nevladinih organizacija prekrečili su 25. novembra grafit koji slavi osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u centru Beograda.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdila Staša Zajović, članica organizacije Žene u crnom, koja je učestvovala u akciji.

Tokom akcije, jedan pripadnik ekstremne desnice napao je novinarku lista "Danas".

Podsetimo, aktivisti nekoliko nevladinih organizacija su ranije istog dana prelepili nalepnicama sa porukom "Ratko Mladić - ratni zločinac" grafit s porukom "Ratko Mladić - srpski heroj" koji je bio ispisan na zidu Doma omladine u centru glavnog grada Srbije.

Ove nelepnice su, međutim, skinute nakon nekoliko sati.

Fotografije aktivistkinja i aktivista koji prekrečavaju grafit objavila je na svom Tviter nalogu novinarka Antonela Riha.

"Ono što komunalne službe neće, radi nekoliko aktivista, uklanjaju grafit posvecen zločincu ispred Doma omladine", napisala je Riha.


Desničar udario novinarku 'Danasa'

U jednom trenutku je ispred Doma omladine došlo do incidenta, kada je jedan pripadnik ekstremističke organizacije udario novinarku dnevnog lista "Danas", Snežanu Čongradin. Kako javlja portal Danas.rs, novinarka je napadnuta u prisustvu policije dok je uživo prenosila dešavanja kod zida na kojem je bio ispisan grafit.

Muškarac ju je udario rukom, ali je brzom intervencijom pripadnika policije u civilu priveden.


Ministarstvo unutrašnjih poslova se do sada nije oglasilo o ovom događaju. Napad na novinarku osudili su Demokratska stranka i pokret Ne da(vi)mo Beograd.

Kako javlja televizija N1, policija je uhapsila i nekoliko desničara koji su se protivili uklanjanju grafita. Naime, njih petorica se pojavilo nakon što su predstavnici NVO pokušali da uklone grafit, bili su agresivni i pokušali su da spreče uklanjanje grafita. Pripadnici MUP-a su ih nakon toga uhapsili.

Ispred zgrade Doma omladine, na trgu koji je nazvan po rock muzičaru Milanu Mladenoviću, tokom dana i večeri je bila prisutna policija.

Policija je i tokom dana, kada su aktivisti prelepljivali grafit ratnom zločincu, došla na lice mesta i legitimisala učesnike protesta.

Aktivistkinja Staša Zajević iz organizacije Žene u crnom rekla je ranije za Radio Slobodna Evropa da je poruka ovog skupa da u Beogradu ima mnogo građana koji neće da dozvole da javni prostori budu išarani imenima ratnih zločinaca.

„To je jedna antifašistička akcija i mislimo da je ovo vrlo važan čin, protiv trijumfa zločinaca u javnom prostoru“, rekla je Zajević.

Protest je organizovan i u znak podsećanja na antiratnu kampanju Milana Mladenovića - jednog od najpoznatijih rok muzičara bivše Jugoslavije Milana i lider benda „Ekatarina Velika“, u čiju čast je nazvan ovaj centralni gradski trg, sada ispisan grafitima u znak podrške ratnom zločincu.

Mladenović je učestvovao u antiratnim kampanjama početkom devedesetih i podigao glas protiv rata sa još nekoliko muzičara pesmom „Mir brate mir“.

Od jula u Beogradu je na uglu centralnih beogradskih ulica – Njegoševe i Alekse Nenadovića nacrtan mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji su aktivisti u više navrata gađali farbom i jajima.

Policija proverava dokumenta aktivista, četrvrtak, 25. novembar.
Policija proverava dokumenta aktivista, četrvrtak, 25. novembar.

Njega su svaki put članovi desničarskih grupacija očistili i ponovo nacrtali delove prekrivene bojom.

Za četiri meseca koliko je mural na fasadi zgrade nijedna gradska institucija ga nije uklonila.

Zbog sloja kojim je zaštićen, za uklanjanje murala je potrebna specijalizovana firma za čišćenje fasada.

Na njegovo uklanjanje pozvali su i predstavnici međunarodne javnosti, međutim vlasti u Srbiji za sada nisu reagovale.

Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona, zločina protiv čovečnosti, istrebljivanja i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

XS
SM
MD
LG