Dostupni linkovi

Savet Evrope pozvao vlast u Srbiji da ukloni mural sa Mladićevim likom


Mural s likom osuđenog ratnog zločinca u Njegoševoj ulici
Mural s likom osuđenog ratnog zločinca u Njegoševoj ulici

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE), pozivali su u petak, 19. novembra, vlasti u Srbiji da uklone mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu i preduzmu oštre mere protiv veličanja ratnih zločinaca.

Pjero Fasino (Piero Fassino) i Jan Lidel Grejndžer (Ian Liddell-Grainger ), izvestioci PACE za monitoring Srbije, naveli su u zajedničkom saopštenju da su “užasnuti neuspehom vlasti da, uprkos odluci komunalne policije, uklone nelegalno postavljen mural” s likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Dodaju i da su užasnuti što je policija zabranila aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) da održe protest protiv ovog murala 9. novembra, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo 'bezbednosne razloge'.

Od kako su nepoznati autori oslikali mural s likom Mladića pre četiri meseca, građani su ga više puta polivali bojom i šarali, ali je on u roku od nekoliko sati vraćan u prvobitno stanje.

Inicijativa mladih za ljudska prava pokušala je da ukloni Mladićev mural 9. novembra na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ali im je policija to zabranila uz obrazloženje da postoji mogućnost od sukoba pristalica i protivnika skupa.

Kako se navodi u saopštenju dvojice izvestilaca PACE, ovakvi događaji podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kome Srbija teži.

“Demokratsko društvo ne može da živi u negiranju ratnih zločina i u kulturi mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo srpske vlasti da snažnom akcijom pokažu svoju spremnost da se čvrsto bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja izbrišu freske koje veličaju ratne zločince“, saopštili su Fasino i Lidel Grejndžer.

Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona, zločina protiv čovečnosti, istrebljivanja i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Srbija je članica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 2003. godine.

XS
SM
MD
LG