Dostupni linkovi

Suđenje optuženoj za terorizam u BiH: Svjedok čuo da je bila u Siriji


Zgrada Suda BiH
Zgrada Suda BiH

Na ročištu optuženoj za financiranje terorizma Seni Hamzabegović pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) kao svjedok Tužiteljstva pojavio se Jahja Vuković.

Vuković je svjedočio u četvrtak, 11. novembra, kao neko ko je boravio u Siriji nekoliko godina te je na pitanje tužitelja u vezi s optuženom kazao da je čuo da je u Siriji posjećivala svoga muža Muradifa Hamzabegovića.

Vuković je ispričao da je u Siriji radio na pijaci i da je tako nekoliko puta vidio muža optužene Hamzabegovića. Potvrdio je da je Hamzabegović od njega kupovao solarnu opremu.

Sena Hamzabegović, državljanka BiH, optužena je za financiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i pomoć militantima terorističkih organizacija, od 2013. do 2018. i prema optužnici, ona je nekoliko puta slala i nosila novac u Siriju.

Prema optužnici, Hamzabegović je novac nosila ili slala suprugu Muradifu Hamzabegoviću koji je otišao u Siriju, iako je znala u koje svrhe će biti korišten.

Tužiteljstvo je navelo da je Hamzabegović u Siriju putem banaka i transfera novac poslala u iznosu od 116.670 eura. Osim ovoga, novac u Siriju nosila je i lično.

Ovim novcem su, tvrdi Tužiteljstvo, financirane terorističke aktivnosti, odnosno plaćani militanti, uglavnom državljani BiH, koji su se borili na strani terorističkih organizacija poput "Islamske države", Al-Nusra fronta i Džabat al-Nusre. Sve ove grupe su na prema listi Ujedinjenih naroda terorističke organizacija.

Jedne prilike je, ispričao je Vuković, posjetio Hamzabegovića u jednoj od njegovih kuća i tada je čuo da je u Siriji i njegova prva žena, sada optužena Sena Hamzabegović. Čuo je i da je u Siriju mužu donosila novac.

Rekao je i da je ije vidio, ali i da je to nemoguće jer su u tom dijelu Sirije, posebno u to vrijeme – 2015. godine, žene obavezno nosile nikabe.

Vuković je rekao i da je u Siriji 2014. ili 2015. godine vidio i Nusreta Imamovića, jednog od državljana BiH koji se sumnjiči da je bio komandant u jedinica tzv. Islamske države u Siriji.

U iskazu koji je dao po dolasku u BiH, u oktobru 2020., Vuković je rekao da je čuo da je Muradif Hamzabegović novac i oružje davao Nusretu Imamoviću i njegovoj ketibi kako su nazivali militantne formacije.

Vuković j na ročištu u četvrtak, 11. novembra, rekao da je to čuo, ali da nije vidio niti može tvrditi da je to tako.

Rekao je i da je od ljudi u Siriji čuo da je Muradif Hamzabegović davao novac državljanima BiH u Siriji.

Na ročištu su se kao svjedoci Tužiteljstva pojavili i Husein Ademović, nekadašnji podstanar muža optužene, ali i roditelji Vehida Beganovića iz Živinica koji je otišao u Siriju, koji je prije toga radio za Muradifa Hamzabegovića, muža optužene Sene Hamzabegović.

Oni su svjedočili o okolnostima u kojima su upoznali Hamzabegovića, ali i vremenu njegova odlaska u Siriju. Sva tri svjedoka su kazala da ne poznaju optuženu Senu Hamzabegović.

Odbrana je ponovila da ne dovodi u pitanje činjenicu da je optužena odlazila u Siriju i poslala novac suprugu, ali da nije znala za šta će on novac koristiti.

Također, odbrana tvrdi da Hamzabegović nije znala čime se u Siriji bavi njezin suprug, inače 2013. osuđen na Sudu BiH zbog trgovine ljudima. Izrečena mu je kazna od šest godina zatvora i 20.000 KM novčane kazne.

Optužnica protiv Sene Hamzabegović podignuta je 7. septembra 2021. godine. U pritvoru je od 20. maja 2021., jer se Tužiteljstvo žalilo na prvobitno odluku Suda da se Hamzabegović brani sa slobode.

Uhapšena je 11. maja na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

Na ročištu u četvrtak Tužiteljstvo je ponovilo da smatra da optužena treba ostati u pritvoru, dok je odbrana stava da su dovoljne mjere zabrane.

Nastavak suđenja zakazan je ua 18. novembar.

Inače, optužena ima državljanstvo BiH i Švicarske, gdje je živjela i radila do hapšenja.

Tužiteljstvo je ovu činjenicu smatralo opasnošću da bi optužena mogla biti nedostupna organima BiH u slučaju da bude puštena na slobodu. Optužena je i ranije bila osuđena zbog ilegalnih prelazaka granice.

U BiH je pred Sudom BiH zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa, za odlazak na strana ratišta, pokušaj odlaska na strana ratišta, boravak na stranom ratištu, financiranje terorističkih aktivnosti, obuku i bilo kakve aktivnosti u sklopu terorističkih organizacija dosad osuđeno 46 osoba.

Trenutno 13 osoba izdržava kaznu zatvora za krivično djelo terorizma, a dvije osobe za krivično protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

XS
SM
MD
LG