Dostupni linkovi

Jahja Vuković oslobođen optužbe za ratovanje u Siriji


Sud BiH je naveo da Tužiteljstvo nije dokazalo da je optuženi bio član Al-Nusre niti da je u Siriju otišao da se pridruži militantima

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je u utorak, 5. oktobra, Jahju Vukovića optužbe za ratovanja u Siriji.

U izricanju presude navedeno je da tokom sudskog procesa nije dokazana krivica Vukovića, odnosno da Tužiteljstvo nije pokazalo kako je tokom boravka u Siriji Vuković bio član militantne grupe Al-Nusra front, kasnije pod imenom Hajat Tahrir al-Šam. Nije dokazano ni da je u Siriju otišao s namjerom da se pridruži militantima.

Navedeno je da je 22-godišnji Vuković svojom voljom napustio Siriju, odnosno regiju Idliba koju i dalje kontroliraju pobunjenici, i prešao u Tursku odakle je deportiran u BiH, u oktobru 2020. godine.

"Optuženi Jahja Vuković oslobođen je optužbe da je na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz BiH, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te da je pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga Nusra fronta", saopćeno je iz Suda BiH.

Sud je istovremeno donio rješenje kojim Vukoviću ukinute mjere zabrane određene u martu 2021. godine.

Vuković, inače iz Bihaća na sjeverozapadu BiH, u Siriju je otišao kao maloljetnik, 2014. godine, iz Njemačke.

U Siriju ga je kao 15-godišnjaka odvela maćeha jer je tamo već bio njegov otac. Ovo su činjenice koje je Sud uzeo u obzir pri donošenju presude.

Suđenje Vukoviću počelo je 2. marta 2021. godine. Saslušano je više svjedoka i uloženi materijalni dokazi.

Na zahtjev odbrane Sud je 22. marta ukinuo pritvor u kojem je bio od deportacije i dozvolio da se Vuković brani sa slobode, uz mjere zabrane.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju je Tužiteljstvo najavilo žalbu.

Optužnica je Vukovića teretila da je pod ratnim imenom Abdulaziz od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturi terorističkih organizacija Al Nusra Front koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

Dosad je zbog terorizma, vrbovanja i poticanja na terorizam te organizovanja terorističkih grupa, za odlazak na strana ratišta, pokušaj odlaska na strana ratišta, boravak na stranom ratištu, finansiranje terorističkih aktivnosti, obuku i bilo kakve aktivnosti u sklopu terorističkih organizacija osuđeno 46 osoba iz BiH.

U Siriji je i dalje više od stotinu bh. državljana u kampovima i zatvorima na teritoriji koju kontroliraju kurdske snage, a broj osoba iz BiH u Idlibu, regiji koju kontroliraju pobunjenici nije poznat.

XS
SM
MD
LG