Dostupni linkovi

Srbija pokreće krizni plan za snabdevanje gasom


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju novog gasovoda Balkanski tok u Gospođincima.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju novog gasovoda Balkanski tok u Gospođincima.

Srbija će pokrenuti krizni plan radi obezbeđenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, odlučeno je na sastanku Radne grupe Vlade Srbije za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike nakon zasedanja predstavnika preduzeća iz oblasti energetike 19. oktobra u Beogradu, to će biti učinjeno u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz decembra 2018. godine.

Uredbom Vlade Srbije od 20. decembra 2018. definisane su mere za obezbeđivanje snabdevanja gasom i rad transportnog sistema u slučaju nestašice.

"Ovaj plan podrazumeva neprekidni tok prirodnog gasa kroz gasnu infrastrukturu dok tehničke i bezbednosne okolnosti to dozvoljavaju", navodi se, između ostalog, u Uredbi.

Prioritet toplane i domaćinstva

U slučaju opšte nestašice, predviđa ova uredba, moguće je uvesti netržišne mere u cilju osiguravanja snabdevanja gasom zaštićenih kupaca.

Uredbom se propisuju mere ograničenja isporuke prirodnog gasa ili posebne uslove uvoza ili izvoza, način i uslove za formiranje i kontrolu cena, kao i obavezu isporuke samo određenim korisnicima.

Navodi se i da kupci prirodnog gasa, isključujući one koji ga koriste za proizvodnju električne energije, po zakonu i ugovorima imaju obavezu da ograniče ili prekinu potrošnju gasa tokom krize, do najviše trideset dana godišnje.

Takođe, naglašava se da se za priortetne kupce obezbeđuje poseban režim u slučajevima kada je ugrožena sigurnost snabdevanja.

U njih između ostalih spadaju domaćinstva, proizvođači toplotne energije, kupci koji imaju sopstvenu potrošnju neophodnu za proizvodnju, transport, distribuciju i skladištenje prirodnog gasa, nafte i derivata, bolnice, ustanove socijalne zaštite i zatvori, stanice hitne pomoći, proizvođači lekova i sanitetskog materijala, škole, obdaništa, objekti vodovoda, pekare, mlekare i kuhinje, jedinice i ustanove Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dovoljno plina za zimu

Nakon sastanka Radne grupe 19. oktobra saopšteno je i da toplane u Srbiji imaju dovoljne količine energenata, a da će ugovorena snabdevanja biti dovoljna za isporuku toplotne energije za predstojeću zimsku sezonu. Na sastanku je zaključeno da je energetska situacija u Srbiji stabilna uprkos krizi u snabdevanju na tržištu Evrope.

"Srbija će biti energetski bezbedna, sa stabilnim snabdevanjem privrede i domaćinstava“" dodaje se i navodi da je neophodno upotrebiti mehanizme za očuvanje srpskog energetskog sistema jer na njega može da utiče i povećanje potrošnje u prvih devet meseci ove godine.

Na sastanku su predstavljeni izveštaji Srbijagasa, Elektroprivrede Srbije i Elektromreža Srbije o ispunjenosti skladišta, količini energenata koja se uvozi i očekivanja o potrošnji.

Dodaje se da je dogovoreno da se za naredne sastanke Radne grupe pripreme projekcije u vezi sa kupovinom energije i energenata i planom za obezbeđivanje neophodnih količina.

Uoči predstojeće zime u Evropi je došlo do velikog porasta cene prirodnog gasa, koji se koristi za grejanje, proizvodnju električne energije i industriju. Na berzi je dostigla više od 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, a samo tokom septembra cena gasa za potrošače u Evropskoj uniji porasla je za 17 odsto.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je 6. oktobra da Srbija gas od Rusije kupuje po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike i rudarstva u Vladi Srbije, saopštila je da Srbija po pitanju gasa ima dugoročan ugovor sa Rusijom, da srpski distributer Srbijagas i ruski Gasprom pregovaraju, i da će od 1. januara 2022. na snazi biti novi ugovor sa održivom cenom za domaćinstva.

XS
SM
MD
LG