Dostupni linkovi

Vučić: Srbija ima dovoljno struje i gasa


"Moramo da podižemo obnovljive izvore, ali pokazalo se i da smo doneli pametnu odluku da ne gasimo naše rudnike (uglja)", rekao je Vučić
"Moramo da podižemo obnovljive izvore, ali pokazalo se i da smo doneli pametnu odluku da ne gasimo naše rudnike (uglja)", rekao je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 9. oktobra da se pokazalo dobro što Srbija nije odustala od rudnika uglja i obećao građanima da će imati dovoljno struje i gasa.

On je na konferenciji za novinare vrha vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), na čijem je čelu, rekao da je pitanje električne energije ozbiljna tema.

"Moramo da podižemo obnovljive izvore, ali pokazalo se i da smo doneli pametnu odluku da ne gasimo naše rudnike (uglja)", rekao je Vučić.

Gotovo sedamdeset odsto (68,8 odsto) struje koja se proizvede u Srbiji dolazi od uglja, odnosno iz termoelektrana na ugalj.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u novembru 2020. u ime Srbije potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan na samitu u Sofiji. Deklaracija predviđa da zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, kao i članice te zajednice, do 2050. godine smanje korišćenje fosilnih goriva i emisiju štetnih gasova (dekarbonizacija).

Svet i Evropa suočavaju se sa ozbiljnim nedostatkom energije, zbog čega je u mnogim zemljama zabeležen rekordan rast cene gasa.

Predsednik Srbije je izjavio 9. oktobra da Srbija ima najnižu cenu struje za stanovništvo u Evropi.

"Gledamo da pomognemo privrednicima, razgovaramo sa Privrednom komorom Srbije. Kako da njima isporučimo jeftiniju eletrične energije", rekao je Vučić.

On je dodao i da Srbija razgovara i sa SAD, Emiratima i drugim državama kako da podigne kapacitete za proizvodnju električne energije.

On je dodao i da "nećemo da uništimo Kolubaru i Kostolac (termoelektrane)".

"A sada neki u Evropi naručuju ugalj iz Kolumbije, a govorili 'nemojte ugalj'", dodao je on.

Što se domaćinstava tiče, rekao je, građani ne moraju da brinu ni za gas ni za struju. "Nemamo namere da poskupljujemo ni gas ni struju".

Vučić je dodao i da su se vlasti u Srbiji postarale za završetak izgradnje gasovoda kroz Srbiju "uprkos pritiscima spolja", referišući na gasovod Turski tok, koji je zajednički projekat Rusije i Turske koji doprema gas iz Rusije preko Crnog mora do Turske, a zatim i do Bugarske, Srbije i Mađarske.

Vučić je rekao da je gas pušten i da se trenutno doprema tranzitno i do Mađarske.

Predsednik Srbije je rekao i da u ovom trenutku država ima oko 250 miliona kubnih metara u skladištu "Banatski Dvor".

On je dodao i da se svakodnevno skladište nove rezerve.

Poruka pred izbore na Kosovu

Na pitanje šta je njegova poruka Srbima na Kosovu pred predstojeće lokalne izbore, koji se održavaju 17. oktobra, Vučić je rekao da im poručuje "da budu jedinstveni".

"Da se bore za sebe i svoja prava i svoju zemlju. Da izađu u što većem broju i da budu institucionalno zastupljeni kada je potrebno, da mogu da reaguju u institucijama na različite načine, ali uvek efikasno i da budu uz svoj narod", rekao je on.

O ministru odbrane

Komentarišući navode o ministru odbrane i visokom funkcioneru SNS Nebojši Stefanoviću Vučić je rekao da ostavlja nadležnim organima da rade.

Načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP) Tomislav Radovanović izjavio je 8. oktobra da je „ubeđen“ da je u MUP postojala paralelna struktura „sa precizno odabranim ljudima“ čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Radovanović je kazao da je grupa, formirana u vreme kada je resorni ministar bio Nebojša Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku „jedne zapadne obaveštajne službe“, kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod „tajkuna“ i organizovanih kriminalnih grupa.

Nebojša Stefanović je na konferenciji za novinare 9. oktobra negirao sve navode i rekao da je spreman da bude odmah poligrafski ispitan.

Vučić je rekao da je 9. oktobra razgovarao sa Stefanovićem, ali nije otkrio sadržaj tog sastanka. On je dodao i da neće da komentariše odnose u stranci između pojedinaca.

On je, međutim, ponovio navode da je bio nezakonito prisluškivan od strane pojedinaca iz MUP-a oko 1.800 puta, ali da se pokazalo da nema inkriminišućeg sadržaja.

Predsednik Srbije je izjavio i da je 9. oktobra na sednici stranke odlučeno da se pomeri održavanje izborne skupštine SNS za 20 dana (novembar) zbog epidemiološke situacije u državi.

XS
SM
MD
LG