Dostupni linkovi

Ministarka energetike Srbije: Imamo dovoljno gasa



Radnici viđeni kroz cev gasovoda, prilikom postavljanja cevi za gasovod "Turski tok", na granici između Bugarske i Srbije, u junu 2021. godine.
Radnici viđeni kroz cev gasovoda, prilikom postavljanja cevi za gasovod "Turski tok", na granici između Bugarske i Srbije, u junu 2021. godine.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u ponedeljak, 18. oktobra, da Srbija ima dovoljno i struje i gasa za snabdevanje građana i dodala da će država učiniti sve da obezbedi energetsku stabilnost u uslovima energetske krize u svetu.

Mihajlović je, gostujući u na javnom servisu Radio-televizije Srbije (RTS), rekla da je najskuplja energija „ona koje nema“, a da će građani Srbije imati dovoljno i struje i gasa po garantovanim cenama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 15. oktobra da je snabdevanje ruskim gasom u Srbiji stabilno, ali i da ugovor koji definiše cenu gase ističe krajem godine, a da je ruska strana u pregorima predložila trostruku cenu gasa u odnosu na postojeću, prenela je tada Radio-televizija Srbije (RTS).

"Mi smo verovali da će cena gasa da pada na tržištu, ali naše analize nisu ispravne", rekao je tada Vučić.

Ministarska Mihajlović je za RTS potvrdila je se u toku pregovori povodom zaključivanja novog dugoročnog ugovora za distribuciju gasa iz Rusije.

„O cenama za industriju, Elektroprivrede Srbije i Srbijagas razgovaraće sa sa preduzećima pojedinačno. Te cene uopšte nisu niske i o tome mora da se vodi računa“, izjavila je Mihajlović za RTS.

Prema njenim rečima, sada je važno da se cene prate i da budemo obezbeđeni sa dovoljnom količinom energije i energenata, a kada se završi kriza da vidimo gde se kasnilo i čija je odgovornost za to.

Veleprodajne cene gasa i električne energije rastu širom Evrope, s mogućnošću da dalje povećaju već velike računa za komunalije i uvećaju nevolje ljudima koji su finansijski pogođeni pandemijom COVID-19, prenele su svetske agencije 21. oktobra.

XS
SM
MD
LG