Dostupni linkovi

Dodik: Sankcije EU označile bi datum samostalnosti RS


Član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, 14. oktobar 2021
Član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, 14. oktobar 2021

Ukoliko Evropska unija (EU) donese odluku o nekim sankcijama za Republiku Srpsku, ili isključenju iz programa koje ovdje imaju, neka zapišu da je to datum samostalnosti Republike Srpske, izjavio je član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u četvrtak, 14. oktobra, u Istočnom Sarajevu.

Dodik je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanak vlasti bh. entiteta Republike Srpske i ambasadora EU, kazao da njegova najava ne predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu BiH.

"Nismo protiv teritorijalnog intergiteta BiH, nego smo za ustavnu poziciju BiH. Ukoliko oni misle da mogu da prijete sankcijama, onda i mi imamo pravo na našu političku odluku. To je onda samo naša reakcija, a nikako prijetnja“, kazao je Dodik.

Dodik je, također, najavio da će Republika Srpska poduzeti sve mjere da joj budu vraćene ustavne nadležnosti, što, kako tvrdi, nije secesija.

"U narednih nekoliko dana ćemo zakazati Narodnu skupštinu Republike Srpske da povučemo ranije datu saglasnost za reforme vojske, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) i fiskalnog sitema, te uprave za indirektno oporezivanje. Donijet ćemo zakon o ništavnosti i neprimjenjivanju zakona BiH, na području Republike Srpske, koje je su nametnuli visoki predstavnici, a to je oko 140 zakona", kazao je Dodik.

Naglasio je da ovaj proces "ne mogu zaustaviti ni Evropska komisija, ni Sjedinjene Američke Države (SAD), a ni Englezi".

Također je najavio da će na području RS biti zabranjen rad sudijama Suda BiH i tužiocima Tužilaštva BiH.

"Na prostoru RS neće moći da rade. Dat ćemo im rok o nekoliko dana da se sklone, a ukoliko to ne urade onda ćemo ih mi našim raspoloživim sredstvima na fin način ispratiti", rekao je.

U Istočnom Sarajevu u četvrtak je održan sastanak ambasadora zemalja Evropske unije sa predstavnicima vlasti Republike Srpske koju su činili član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Od 28 pozvanih predstavnika ambasadora zemalja, sastanku se odazvalo njih 11.

Predstavnici iz Ambasade Velike Britanije naveli su, ranije, da neće priusustvovati sastanku u Istočnom Sarajevu.

Sastanak je održan nakon tromjesečne blokade institucija Bosne i Hercegovine, jer predstavnici vlasti ovog bh. entiteta od polovine jula bojkotuju rad državnih institucija zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji je nametnuo Zakon kojim se kažnjava negiranje genocida i drugih, ratnih zločina.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske (RS), donijela je ukaz prema kojem u tom bosanskohercegovačkom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

U Službenom glasniku RS je objavljen ukaz o proglašavanju dva zakona u RS. Prvi se odnosi na neprimjenjivanje Inzkovog zakona u RS, a drugi se odnosi na zabranu "omalovažavanja i izrugivanja" RS-a.

Odbacivanje zabrane Visokog predstavnika izvela je entitetska Skupština. Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je 30. jula, Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida.

Zastupnici u NSRS-u usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u pisanoj izjavi za RSE 13.oktobra je istakla kako izabrani bh. lideri imaju mogućnost da, putem Parlamentarne skupštine BiH, predlažu, razmatraju, odbacuju, mijenjaju i usvajaju zakone.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju ključnu ulogu koju visoki predstavnik ima u praćenju i pružanju podrške provedbi civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko distriktom", navodi Ambasada SAD-a u Sarajevu, te dodaje da sigurnost i prosperitet svih u BiH ovisi o tome da njihovi lideri rade kroz odgovarajuće institucije i da rade zajedno na promicanju izgradnje povjerenja, međusobnog poštovanja, pomirenja i funkcionalnosti.

XS
SM
MD
LG