Dostupni linkovi

Đukanović: Priznanje Majkama Srebrenice za herojsku misiju


Munira Subašić, predsjednica Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“
Munira Subašić, predsjednica Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predstavnice udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe“, koje borave u Crnoj Gori.

Do susreta je došlo kada je u Skupštini Crne Gore u toku rasprava o razrješenju ministra pravde Vladimira Leposavića, zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici.

Zločin u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu označio je 2007. godine kao djelo genocida, u kom je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija na istoku BiH.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Zločin su počinile snage Vojske Republike Srpske na čijem je čelu bio Ratko Mladić, koji je 8. juna pravosnažno, pred Sudom Ujedinjenih nacija u Hagu, osuđen na doživotnu robiju.

Kako je navedeno u saopštenju, Đukanović je dao punu podršku aktivnostima ove organizacije koja ima izuzetno važnu ulogu u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, ali i za ozbiljnu misiju u nastojanjima da se zločin nikad ne ponovi.

Odajući priznanje za herojski važan posao sa posebnom moralnom težinom, Đukanović je kazao da Majke Srebrenice svojom misijom razborito i bez mržnje pozivaju za odgovoran odnos prema budućnosti:

“Predsjednik je zaključio da je Crna Gora bila i biće garant opstajanja najvrijednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite”.

Predsjednica Udruženja Munira Subašić zahvalila je Predsjedniku Crne Gore za poruku koju je uputio povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, iskazujući nadu da će ga i drugi poput Crne Gore nedvosmisleno osuditi. Predstavnice Udruženja su iskazale zabrinutost zbog ponovnog oživljavanja politika koje su dovele i do rata u Bosni i Hercegovini.

“Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis, poručile su majke Srebrenice”, kaže se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Predstavnice Udruženja čestitale su Đukanoviću “na hrabroj i postojanoj borbi za dobro Crne Gore i afirmaciji vrijednosti suživota, mira i tolerancije uz poziv da prilikom naredne posjete Potočarima bude njihov gost”.

Poslanici Skupštine Crne Gore raspravljaju u srijedu, 16. juna, o razrješenju ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića, zbog toga što je negirao genocid u Srebrenici, kao i zbog osporavanja legitimiteta Suda za ratne zločine u Hagu i Međunarodnog suda pravde.

XS
SM
MD
LG