Dostupni linkovi

Incidentom u Skupštini Crna Gore završena rasprava o ministru negatoru genocida


U prvom obraćanju poslanicima premijer Zdravko Krivokapić je rekao da je morao da zatraži ostavku, a potom i razrješenje ministra Leposavića u Skupštini zbog zacrtanih evropskih ciljeva
U prvom obraćanju poslanicima premijer Zdravko Krivokapić je rekao da je morao da zatraži ostavku, a potom i razrješenje ministra Leposavića u Skupštini zbog zacrtanih evropskih ciljeva

Verbalnim incidentom predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića koji je konstatovao u završnoj riječi da se u parlamentu “čuju laži, da je prisutan nemoral i političko licemjerje”, u srijedu, 16. juna je okončana žestoka rasprava u Skupštini Crne Gore o razrješenju ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici i osporavanja međunarodnih sudova.

Na samom kraju skupštinske rasprave, nakon što je više sati slušao oštre kritike na račun svoje Vlade, a posebno povodom zahtjeva za smjenu ministra pravde, premijer Zdravko Krivokapić se obratio parlamentarnoj većini negirajući sve optužbe i tvrdeći da niko u Vladi nema ni lični ni partijski interes:

“Ovdje se toliko laži čuje da se postavlja pitanja šta je to politika. Ovdje meni pričate o moralu, a ovdje je prisutan nemoral i političko licemjerje…”, na šta je reagovao šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović rekavši: “Sram te bilo”, a predsjednik parlamenta Aleksa Bečić upozorio premijera da ne koristi “neprimjerene” kvalifikacije.

Kada je okončao završni govor premijer je napustio skupštinsku salu.

Time je pala u sjenku glavna tema sjednice Skupštine o razrješenju ministra pravde Leposavića, a isplivala kriza u odnosima između parlamentarne većine i Vlade Crne Gore.

Oštrim rječnikom obratio se poslanik vladajuće većine i nekadašnji diplomata Miodrag Lekić koji je premijerov govor nazvao kafansko-prostačkim:

“Ovo je udarac Vladi, podržavamo čovjeka koji je plasirao takav prostakluk. Molim vas da ovaj politički pajac više nema podršku ove većine, moju izvjesno nema”, rekao je Lekić.

Zbog izraza koje je upotrijebio u parlamentu, kao što su nemoral i laž, Slaven Radunović iz Demokratskog fronta je poručio liderima koalicija parlamentarne većine da se dogovore o eventualnoj rekonstrukciji Vlade:

“Nadam se da će ovo biti kraj ove Vlade. Ovaj premijer više ne zaslužuje više da vodi Vladu Crne Gore.”

I predstavnici opozicije su ocijenili da je Skupština ponižena od strane premijera Krivokapića. Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević je rekao da premijer nema snage da se suoči sa jačom argumentacijom:

“Niko do sada nije ponizio Skupštinu Crne Gore kao premijer Krivokapić. Da štitimo dignitet ove institucije, večeras bi svi poslanici potpisali zahtjev za razrješenje gospodina Krivokapića, jer niko za posljednjih 30 godina nije pokazao nevaspitanje kao on”.

Na kraju rasprave obratio se i sam ministar pravde Vladimir Leposavić koji je rekao da što se tiče Srebrenice, osuđuje taj zločin i odbacio kritike da je svojom izjavom o Srebrenici urušio međunarodni ugled Crne Gore.

Odnose poslanika i Vlade je pokušao da smiri vicepremijer Dritan Abazović koji je uputio izvinjenje parlamentarcima i ocijenio da i Vlada i poslanici rade pod određenim pritiscima, a da su očekivanja javnosti veća nego što bi to bilo racionalno.

“Iako se pretjeralo, premijer je govorio u odnosu na ukupnu političku etiku koja postoji u Crnoj Gori, a nije usmjereno prema bilo kome pojedinačno”, rekao je Abazović.

Time je završena cjelodnevna rasprava o razrješenju ministra pravde Vladimira Leposavića o čemu će se, kako je najavljeno, glasati u četvrtak 17. juna.

Da bi ministar Leposavić bio smijenjen, pored poslanika Građanskog pokreta URA, mora da glasa i opozicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista. Za sada je neizvjesno da li će biti potrebne većine jer je najjača opoziciona partija DPS u bojkotu rada Skupštine.

Šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković na pres konferenciji nije saopštio da li će ta partija prisustvovati u četvrtak na glasanju za smjenu ministra Leposavića:

“Do sjutra ćete dobiti odgovor da li će DPS biti prisutan na glasanju”, rekao je Živković.

Šta kaže premijer?

U prvom obraćanju poslanicima premijer Zdravko Krivokapić je rekao da je morao da zatraži ostavku, a potom i razrješenje ministra Leposavića u Skupštini zbog zacrtanih evropskih ciljeva, potpisanih sporazuma i kvaliteta i efikasnosti rada Vlade.

“Predlaganjem razrješenja ministra preuzeo sam rizik da još jednom budem označen kao neprijatelj i izdajnik samo zbog pravde i istine. Moje je duboko uvjerenje da je budućnost Crne Gore da postanemo napokon građanska država. Nemamo drugog puta osim evropskih integracija”, rekao je premijer Krivokapić pozivajući poslanike da glasaju po savjesti:

“Odgovor ministra o pitanju Srebrenice predstavljao je autogol koji je primila ova Vlada”.

Radunović: 27 poslanika dijeli stav ministra

Poslanici Demokratskog fronta, najjače koalicije u vladajućoj većini ne prihvataju razrješenje ministra Vladimira Leposavića, pa su zatražili od premijera da povuče svoj zahtjev. Poslanik Slaven Radunović je ocijenio da je inicijativa premijera Krivokapića ishitren i nepromišljen potez:

“Za ovakve krupne odluke treba da se obezbjedi većina onih koji su ga izbrali. Činjenica da mi nećemo podržati smjenu Leposavića, jer nas 27 poslanika predstavljamo grupu koja je izabrana od onog dijela građana Crne Gore koji dijele stav Leposavića u vezi Srebrenice”, rekao je Radunović, poručujući premijeru da će mu za smjenu ministra Leposavića biti potrebni glasovi opozicione Demokratske partije socijalista.

“Sa time otvarate pandorinu kutiju. Opozicija glasa za svaku smjenu. Šta ćemo da radimo sa našom parlamentarnom većinom?”, upitao je Radunović premijera.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović je najavio da za smjenu ministra Leposavića neće glasati ukoliko za to bude glasala i opozicija. Bogdanović je ocijenio da je ministar Vladimir Leposavić, svojom izjavom o Srebrenici rasplamsao nove političke podjele i strasti:

“Mi treba da pronalazimo najbolja rješenja za Crnu Goru, a ne da provociramo Crnu Goru i međunarodnu zajednicu. Gospodin Leposavić je svjim izjavama dao pogonsko gorivo bivšem režimu da atakuje na Vladu Zdravka Krivokapića i na kompletnu parlamentarnu većinu i oslabio položaj Crne Gore u svijetu”, rekao je Bogdanović poručujući da ukoliko ministar Leposavić nije preman na ostavku, Demokrate neće glasati sa opozicijom za njegovo smjenjivanje.

Ko će glasati za razrješenje?

Poslanica Građanskog pokreta URA, takođe članice vladajuće koalicije, Suada Zoronjić je saopštila da će glasati za razrješenje ministra Vladimira Leposavića oštro kritikujući činjenicu da je ministar relativizovao žrtve u Srebrenici:

“Svojevrsnom igrom riječi, bez trunke kajanja, ministar je negirao odluke međunarodnog suda, stav međunarodnih tijela, negirao pravno neoborive činjenice. Ministar Leposavić se priklonio onoj strani koja prkosi žrtvama i međunarodnoj pravdi što ga čini nepodobnim da vodi ministarstvo. Ja nemam ljudsku i poslaničku dilemu, glasaću za predlog predsjednika Vlade za razrješenje ministra Leposavića”.

Opozicione stranke prisutne na sjednici Skupštine Crne Gore su saopštile da će glasati za smjenu ministra Leposavića. Ivan Brajović poslanik Socijaldemokrata je rekao da treba da se osude svi zločini koji su se desili na tlu bivše Jugoslavije, ali da se ništa na tlu Evrope ne može porediti sa najmonstruoznijim zločinom u Evropi:

“Ako je to tako, prosto je neshvatljivo da ministar pravde ne bude razriješen”.

Poslanik opozicione Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je rekao da nije civilizacijski ni državnički odgovorno da jedan ministar pravde negira genocid u Srebrenici i da ne prihvata hiljade presuda međunarodnog suda za ratne zločine.

“Takve izjave ponovo vrijeđaju žrtve i otvaraju rane porodicama žrtava. Takvo negiranje ne čine dobro ni našoj državi i prave još veću etničku distancu u Crnoj Gori.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević je konstatovao da je predsjednik Vlade došao u apsurdnu situaciju da njegovu inicijativu ne podržava 90 odsto parlamentarne većine.

“Kada bude razriješen ministar Leposavić, vi predsjedniče Vlade morate da podnesete ostavku. Ni jedna parlamentarna demokratija ne poznaje situaciju da vi možete ostati premijer u kojoj tokom mandata mijenjate većinu. To ni teorija ni praksa ne poznaju”, rekao je Konjević.

Pismo Majki Srebrenice

Uoči raspave u Skupštini Crne Gore, Vladi i crnogorskoj javnosti su se otvorenim pismom obratili Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majke Srebrenice i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Oni su pozvali poslanike crnogorske Skupštine da glasaju za razriješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i time odbace politiku i praksu negiranja genocida u Srebrenici i ratnih zločina.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

U dopisu koji je poslat pred sjednicu podsjeća se da je genocid u Srebrenici dokazan kroz niz sudskih presuda, a jedna od posljednjih presuda je izrečena nedavno Ratku Mladiću.

“Sud je zločincu Mladiću potvrdio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva više od 8.000 Bošnjaka u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine. Presude su svima važne, bez obzira na nacionalno i vjersko porijeklo, bez obzira na prostor u kojem živimo, zato što nam one svima, bez razlike, pomažu da se otkloni strah da će se nešto slično ponovo dogoditi”.

Predstavnice udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe“ primio je, u danu kad je zakazana sjednica parlamenta, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Predsjednik je zaključio da je Crna Gora bila i biće garant opstajanja najvrijednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite”, navodi se u saopštenju iz kabineta predjsednika nakon sastanka.

Predstavnice Udruženja: Munira Subašić, Kada Hotić, Nura Begović, Fadila Efendić i Šuhra Sinanović, čestitale su Đukanoviću “na hrabroj i postojanoj borbi za dobro Crne Gore i afirmaciji vrijednosti suživota, mira i tolerancije uz poziv da prilikom naredne posjete Potočarima bude njihov gost”.

Šta je rekao Leposavić?

Na skupštinskoj sjednici (29. marta), ministar Leposavić je naveo „da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid kada se to i nedvosmisleno utvrdi“.

Ovu izjavu je osudila kompletna opozicija u parlamentu, nevladin sektor, kao i diplomatski predstavnici Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i druge organizacije iz regiona, a između ostalih Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Potom je premijer Zdravko Krivokapić zahtijevao od ministra Vladimira Leposavića da podnese ostavku, što je ovaj odbio zahtijevajući da ga razriješi parlament. Time se, svega četiri mjeseca od formiranja, Vlada Zdravka Krivokapića suočila sa najvećom krizom.

Vlada Zdravka Krivokapića i 12 ministara, među kojima je i Leposavić, izabrala je parlamentarna većina od 41 poslanika, na čelu sa Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA.

Prije nego što je izabran na mjesto ministra pravde, Vladimir Leposavić je, između ostalog, bio pravni zastupnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u sporu sa državnim institucijama u vezi spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG