Dostupni linkovi

Vlada premijera Krivokapića na ivici opstanka


Zdravko Krivokapić, na NATO samitu u Briselu, 14. juna 2021.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je da ne prihvata ucjene i da će uskoro pokrenuti dijalog sa svim predstavnicima parlamentarne većine.

Krivokapić je u otvorenom pismu građanima saopštio da je najličnije vrijeđan, optuživan da je izdao narod, Crkvu, da švercuje cigarete.

Takođe je naveo da Vlada radi u okolnostima konstantne diskreditacije, destabilizacije i destrukcije. Sve kvalifikacije je uputio dijelu parlamentarne većine koja je mjesecima unazad nezadovoljna radom Vlade i premijera.

Pismo premijera Krivokapića je objavljeno nakon otvorenog verbalnog sukoba sa poslanicima vladajućeg Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, koji je rezultirao zahtjevom dijela poslanika da se napravi novi dogovor o smjeni premijera ili rekonstrukciji Vlade, te javno iskazano nepovjerenje u premijera Krivokapića.

Na drugoj strani poslanici Demokratskog fronta, dominantne članice vladajuće koalicije, su poručili da taj politički savez neće podržati nijednu odluku koju Vlada bude donijela nakon jučerašnjeg konflikta sa premijerom.

„Nakon jučerašnjeg nedoličnog ponašanja premijera (Zdravka Krivokapića) na plenumu u kojem su poslanici nazvani političkim kalkulantima i nemoralnim ljudima, nijednu odluku Vlade nakon toga nećemo podržati“, rekao je poslanik vladajućeg Demokratskog fonta Dejan Đurović a pred glasanje o budžetu za 2021. godinu.

Da li predstoji rekonstrukcija Vlade?

Građanski aktivista iz organizacije KOD Srđa Perić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nakon posljednjeg sukoba unutar parlamentarne većine i premijera nije jasno da li aktuelna Vlada ima podršku 41. poslanika parlamentarne većine.

“Ukupno, mi smo sad ušli u jednu zonu neizvjesnosti kad nam nije jasno da li će biti rekonstrukcije Vlade, da li Vlada opstaje u ovom formatu ili ne opstaje… ali ono što zasigurno znamo jeste - da je jedan potencijalno interesantan model, a to model ekspertske Vlade, potrošen za dug naredni period u Crnoj Gori. Jer je njegova izvedba zaista dovela do toga da sa jedne strane imamo Vladu koja je proklamovala da će rješavati probleme građana a na današnji dan problemi su se samo nagomilavali”, kaže Perić dodajući da je jako teško ocijeniti šta će se dešavati u narednih nekoliko dana na političkoj sceni a kamoli više mjeseci.

“Posljedice svega toga trpe građani jer imaju javnu upravu koja ne napreduje iz mjeseca u mjesec već imamo ukupno sistem koji je usporen i koji produkuje nove probleme ako ih ne rješava”, navodi Perić.

Spor zbog negatora genocida

Podsjetimo, dio parlamentarne većine okupljen u Demokratskom frontu (DF) pojačanom retorikom je kritikovao premijera Krivokapića zbog njegovog zahtjeva da Skupština razriješi dužnosti ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici.

U završnoj riječi premijer Krivokapić je uzvratio riječima da se u parlamentu “čuje laž”, da je “prisutan nemoral i političko licemjerje”. Na to su poslanici Demokratskog fronta zatražili pokretanje razgovora sa koalicionim partnerima o smjeni premijera Krivokapića i postizanje novog dogovora o Vladi.

Šta predstoji?

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da DF dogovori smjenu premijera Krivokapića, politički analitičar Zlatko Vujović kaže za RSE da su prijetnje Demokratskog fronta upućivane i ranije, ali bez povlačenja krajnjeg poteza koji bi oborio Vladu.

“Nijesam baš siguran da li će DF uspjeti da dogovori smjenu, odnosno da obezbijedi 41 ruku poslanika vladajuće koalicije da smijeni Krivokapića. Naravno, postoji uvijek ta mogućnost da se smjena Krivokapića obavi uz pomoć opozicione Demokratske partije socijalista, to je tehnički moguće ali je pitanje da li je politički realno”, kaže Vujović precizirajući da trenutno svjedočimo svojevrsnoj političkoj pat poziciji.

“To je jedna ravnoteža nemoći glavnih aktera u vladajućoj koaliciji. Premijer Krivokapić je potpuno svjestan da nema podršku 41 poslanika, a s druge strane je svjestan da u parlamentu nema ni 41 poslanika vladajuće koalicije koji su spremni da podignu ruke za njegovu smjenu, makar je to bilo situacija do sada”, rekao je Vujović i dodao da je u ovakvim situacijama najbolje da Krivokapić vrati mandat i da se napravi dogovor oko uslova za nove parlamentarne izbore.

Nakon što je dio crnogorskih medija objavio da su unutar parlamentarne većine otpočeli neformalni razgovori o rekonstrukciji Vlade, iz Građanskog pokreta URA je za RSE rečeno da “do sada nije bilo ni formalnih ni neformalnih poziva za razgovore”. Aktuelnu situaciju nisu željeli da komentarišu.

Lider Demokrata poziva na rješenje kroz dijalog

Predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić smatra da rješenje političke situacije u Crnoj Gori nije u rušenju Vlade, već u razgovoru i dijalogu. On je kazao da ne podržava konfrontacije između Vlade i dijela parlamentarne većine i kazao da “ne može biti da je neko stoprocentno u pravu”.

Aleksa Bečić
Aleksa Bečić

„Dijalog je put da se nađe rješenje i da se nađe sredina, jer status quo nije rješenje“, kazao je Bečić na konferenciji za novinare tokom zvanične posjete predsjednika Državnog zbora Slovenije Igora Zorčića.

Govoreći o mogućnosti da aktuelna parlamentarna većina formira političku Vladu umjesto sadašnje ekspertske, analitičar Zlatko Vujović kaže da za međunarodne partnere ne bi bila prihvatljiva Vlada u kojoj je ključni činilac DF:

“Ako se ide na potpuno političku Vladu koja bi bila sastavljena na osnovi onoga što su partije dobile na prethodnim izborima to je politički najlogičnija stvar. Ali je pitanje da li bi pojedine partije bile spremne da glasaju za takvo rješenje. I posebno da li bi to bilo prihvatljivo našim međunarodnim partnerima da DF preuzme ključne poluge vlasti u samoj Vladi. Tako da je iz te perspektive to teško očekivati”.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića je izabrana 4. decembra prošle godine, od strane tri koalicije predvođene prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG