Dostupni linkovi

Vučić: Poziv Stefanoviću u tužilaštvo uobičajena stvar, Palma ima pravo da se brani


Ministar odbrane Nebojša Stefanović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (mart 2018.)
Ministar odbrane Nebojša Stefanović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (mart 2018.)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je najavljeni poziv ministru odbrane Nebojši Stefanoviću da da iskaz tužilaštvu u slučaju bivšeg zamenika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića uobičajena stvar i da ne vidi problem u tome.

"To je uobičajena stvar. Svaki put kad ste pomenuti u nekom predmetu treba da budete saslušani, i tu ne vidim problem", rekao je Vučić u Smederevskoj Palanci na otvaranju korejske fabrika "Kingšin kejbl" (Kyungshin Cable).

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu prihvatilo je predlog branioca bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića da u sklopu istrage protiv njega sasluša aktuelnog ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, potvrđeno je iz Višeg tužilaštva za RSE 23. aprila.

U Višem tužilaštvu nisu precizirali kada će Stefanović, koji je u prošlom sazivu Vlade Srbije bio ministar unutrašnjih poslova, biti saslušan.

Nebojša Stefanović je visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke na čijem čelu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U danu kada je Goran Papić priveden, 9. marta, policija je izdala saopštenje u kojem se navodi da je Papić osumnjičen za trgovinu uticajem.

"Kako se sumnja, on je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca u PU za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istoga dana vozilo mu je vraćeno", saopšteno je iz MUP-a.

Kome je vraćen blindirani automobil policija tada nije saopštila, a mediji su preneli da se radi o saradniku Veljka Belivuka.

Grupa, koju su navodno predvodili uhapšeni Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković, osnovano se sumnjiči za ubistva, iznude, otmice i dilovanje droge, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin na konferenciji za novinare nakon njihovog hapšenja u februaru.

Veljko Belivuk je poznat kao vođa "Partizanove" navijačke grupe "Principi", a označen je i kao navodni pripadnik "kavačkog" kriminalnog klana.

Advokat Gorana Papića, Branislav Tapušković, rekao je ranije za dnevni list Danas da je njegov branjenik sve radio po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), gde je Papić radio u vreme kada je Nebojša Stefanović bio ministar policije, je organizaciona jedinica Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Goran Papić je brat biznismena Aleksandra Papića, kuma Nebojše Stefanovića. U medijima se pisalo o njegovom brzom napredovanju u MUP-u dok je ministar policije bio Nebojša Stefanović.

Ostavku na mestu zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), Goran Papić je podneo samo nekoliko dana nakon što je na čelo ministarstva policije došao Aleksandar Vulin.

'Palma ima pravo da se brani'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ima prava da se brani od navoda potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je podvodio žene i maloletnice u Jagodini, gradu u centralnoj Srbiji.

On je rekao da ako Marinika Tepić i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas mogu da presude Markoviću pre podignute optužnice, onda i on ima pravo da se brani.

"Ako dignete hajku na nekoga, on ima prava da se brani, to je demokratija. Pozivam institucije da ne slušaju ni Tepić ni mene ni Palmu i neka rade svoj posao", rekao je Vučić na otvaranju korejske fabrika "Kingšin kejbl" u Smederevskoj Palanci.

Vučić je pozvao da se nadležnim organima omogući da rade svoj posao bez uplitanja politike.

On je ocenio je da je dobro što je istraga premeštena u Kraljevo iz Jagodine jer tako niko ne može da utiče na njihov rad, kako je naveo, ni iz Jagodine, ni onih koji su želeli da organizuju mitinge u Jagodini.

Apelaciono javno tužilaštvo u Kragujevcu odlučilo je 23. aprila da za postupanje u predmetu povodom navoda Marinike Tepić protiv Dragana Markovća Palme ovlasti Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Marinika Tepić je na konferenciji za medije 19. aprila objavila video svedočenja anonimnog bivšeg radnika hotela u Jagodini koji tvrdi da je Marković podvodio maloletne devojčice.

Dragan Marković je izjavio 20. aprila da se samoinicijativno javio u Više tužilaštvo u Jagodini gde je zatražio "da se ispitaju svi navodi" potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je 20. aprila predmet povodom navoda da je predsednik Skupštine grada Jagodine, Dragan Marković Palma, podvodio maloletnice u hotelima u Jagodini.

XS
SM
MD
LG