Dostupni linkovi

Tužilaštvo slučaj 'Palma' prebacilo iz Jagodine u Kraljevo


Dragan Marković Palma kao poslanik u Skupštini Srbije

Apelaciono javno tužilaštvo (AJT) u Kragujevcu odlučilo je da za postupanje u predmetu povodom navoda potpredsednice opozicione Stranke slobode i pravde Marinike Tepić protiv predsednika Skupštine grada Jagodine i poslanika u Skupštini Srbije Dragana Markovća Palme ovlasti Više javno tužilaštvo u Kraljevu, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u tom tužilaštvu.

Na sajtu tog tužilaštva objavljeno je saopštenje u kome se navodi da je AJT u Kragujevcu, po predlogu za supstituciju Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, u predmetu tog tužilaštva koji je formiran u vezi saopštenja potpredsednice SSP Marinike Tepić iz Beograda sa konferencije za štampu od 19. aprila, ovlastilo Više javno tužilaštvo u Kraljevu da postupa u tom predmetu.

U saopštenju se apeluje na sredstva javnog informisanja da "objektivno i profesionalno obaveštavaju javnost o navedenom predmetu, kako bi se u okviru funkcije tužilaštva prikupljanje obaveštenja i potrebne provere mogle obaviti neometano i u skladu sa zakonom".

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je 20. aprila predmet povodom navoda da je predsednik Skupštine grada Jagodine, Dragan Marković Palma, podvodio maloletnice u hotelima u Jagodini, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u toj instituciji.

Marinika Tepić je na konferenciji za medije 19. aprila objavila video svedočenja anonimnog bivšeg radnika hotela "Alfa" u Končarevu kod Jagodine u centralnoj Srbiji, koji je navodno prisustvovao podvođenju maloletnih devojaka od, kako je rekao, 15, 16 i 17 godina starosti.

Tepić je izjavila da su u hotel "Alfa", kao i u klubu i prenoćištu "Tigar" u tom gradu, na žurke kojima su prisustvovali čelnici vlasti "dovođene iz Beograda devojčice od 15, 16, 17 godina", kao i da se "znalo da posle takvih žurki te devojčice ostaju sa njima".

Funkcionerka SSP je na konferenciji za novinare u prostorijama te stranke u Beogradu izjavila da je takve žurke organizovao Dragan Marković Palma, a da su nekim žurkama prisustvovali i funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS).

Dragan Marković je izjavio 20. aprila da se samoinicijativno javio u Više tužilaštvo u Jagodini gde je zatražio "da se ispitaju svi navodi" potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić, koja ga je optužila da na "žurkama" koje za političke i poslovne partnere pravi u Končarevu i Jagodini podvodi i maloletne devojke.

Prema njegovim rečima hotel "Alfa" u Končarevu, i restoran "Tigar" u Jagodini, koji se navode kao mesta u kojima su se dešavala podvođenja "žena, devojaka i devojčica", kako je navela Marinika Tepić, nisu u njegovom vlasništvu "niti se u tim objektima bilo šta dešavalo što oni navode".

Marković je dva dana kasnije, 22. aprila, rekao da ako žrtve postoje treba da idu u policiju.

"Ako te žrtve postoje, neka idu u policiju i tužilaštvo i neka prijave - nama se desilo to i to. Naravno da ne postoje", rekao je Marković za TV Hepi.

U međuvremenu su žene zaposlene u javnom sektoru u Jagodini podnele 22. aprila osnovnom javnom tužilaštvu u tom gradu 393 krivične prijave protiv potpredsednice opozicione Stranke slobode i pravde Marinike Tepić zbog "izazivanja panike i nereda" putem sredstava javnog informisanja.

Pre saopštenja tužilaštva o prebacivanju predmeta u Kraljevo, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je objavila da će u ponedeljak, 26. aprila, u 13 sati dati iskaz u policiji u Jagodini u vezi sa saznanjima o pedofiliji i podvođenju koja je iznosila prethodnih dana.


„U policiji, koja okreće glavu dok nas napadaju. Za tužioca, koji postupa tek kad Palma zamoli. Žele imena? Da ih Palma potraži? Prvo zaštita žrtava i svedoka i izmeštanje procesa iz Jagodine!“, napisala je Tepić na Tviteru.

Dragan Marković je lider Jedinstvene Srbije, koja je koalicioni partner Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, i učestvuje u koalicionoj vladi koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića.

XS
SM
MD
LG