Dostupni linkovi

Reporteri bez granica: Pogoršana slobodna medija u Srbiji


Detalj sa protesta novinara u Beogradu, 16. mart
Detalj sa protesta novinara u Beogradu, 16. mart

U Srbiji koja je, uz Crnu Goru i Bugarsku, jedna od tri države sa najslabijim učinkom u oblasti slobode medija na području Evropske unije i Balkana, izostaje politička volja da se novinari zaštite, izjavio je za Glas Amerike Pavol Salaj, predstavnik međunarodne nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Srbija je u godišnjem izveštaju RSF o Indeksu slobode medija u svetu označena kao država u kojoj se borba protiv nekažnjivosti novinara nastavlja i zadržala je 93. mesto među 180 država sveta. Crna Gora nalazi se na 104. poziciji i označena je državom sumnjive pravde i problematičnog zakonodavstva. Bugarska je na 112. mestu, predstavljena kao zemlja u kojoj je zarobljena sloboda medija.

Pavol Salaj, koji je u organizaciji Reporteri bez granica zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan, ukazuje da se, uprkos tome što je Srbija u izveštaju zadržala prošlogodišnju poziciju, stanje u oblasti slobode medija ipak pogoršalo.

"To pokazuje rezultat koji je za 0,4 procentna poena veći u odnosu na prošlu godinu. Što veći skor - manje je medijskih sloboda. To je važno uočiti, a ne samo poziciju na kojoj se neka zemlja nalazi", rekao je Salaj.

Kako je rekao, medijske slobode u Srbiji opterećuju brojni problemi, a nekažnjivost je jedan od većih.

"Verbalni, politički napadi na medije, uznemiravanje medija čiji su počinioci državne institucije, veliki broj slučajeva nasilja koji nisu istraženi u dovoljnoj meri", rekao je on.

Salaj je dodao da postoji još jedan problem koji na neki način obuhvata sve ostale, a to je nedostatak etičkog novinarstva provladinih medija.

S druge strane, kako je dodao, u Srbiji postoje regulatorna tela "bespomoćna prema tim klevetničkim kampanjama, koje zapravo u provladinim medijima nisu novinarstvo - već politički rat".

On je dodao da verbalni napadi političara, kompanija, moćnih pojedinaca moraju prestati.

"Slučajevi nasilja nad novinarima moraju se brzo istražiti, a novinari moraju biti zaštićeni. U suprotnom, produbiće se već postojeća autocenzura", rekao je Salaj.

Potrebna je, kako je naveo, veća transparentnost u raspoređivanju državnih sredstava medjima i to treba činiti pravednije" i dodao da su srpske vlasti trenutnu krizu iskoristile za blokadu novinarstva.

"Nema boljeg pokazatelja koliko nam je novinarstvo potrebno kao vakcina protiv dezinformacija u trenutnoj krizi uzrokovanoj pandemijom korona virusa", rekao je predstavnik RSF.

Više medijskih udruženja u Srbiji istupilo je 13. marta iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara zbog, kako su naveli, ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo ih je da "preispitaju svoju odluku".

Fondacija Slavko Ćuruvija navela je 12. marta da je od formiranja Radne grupe za bezbednost novinara, broj pritisaka i pretnji novinarima u porastu i da je od početka 2021. godine u bazi Nezavisnog udruženja novinara Srbije registrovan 21 napad.

XS
SM
MD
LG