Dostupni linkovi

Osude napada na Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u tabloidima u Srbiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je Republičko javno tužilaštvo Srbije da demantuje, kako je ukazala, neutemeljene i opasne insinuacije o povezanosti Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) sa kriminalnim grupama, a Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je pozvala da preduzme sve mere za zaštitu novinara i redakcije tog portala.

"Očekujemo i da se hitno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja i osudi kampanju blaćenja i zastrašivanja KRIK-a i uzme u zaštitu targetirane novinare", navodi se u saopštenju.

Koalicija je saopštila da će obavestiti međunarodne organizacije i asocijacije o "novom brutalnom ataku na nezavisne i profesionalne novinare u Srbiji".

U saopštenju je podsetila da se redakcija KRIK-a godinama hrabro i profesionalno bavi istraživanjem korupcije i kriminala, i da je njen rad priznat brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, a da je istovremeno zbog tekstova "stekla veliki broj neprijatelja".

"O tome svedoči i nekoliko ugrožavanja sigurnosti urednika Stevana Dojčinovića, kao i tri slučaja provaljivanja u stanove novinarki KRIK-a, koji nisu rasvetljeni", piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres i Fondacija Slavko Ćuruvija.

KRIK je na društvenim mrežama objavio da su se "po ko zna koji put" našli na meti provladinih medija koji pokušavaju da diskredituju tu redakciju.

Na naslovnim stranama tabloida u Srbiji 10. marta objavljeni su neutemeljeni tekstovi o navodnim vezama KRIK-a sa grupom Veljka Belivuka, osumnjičenog za organizovani kriminal i teška krivična dela, a jedan od naslova bio je i da je KRIK "privatni Belivukov medij".

Napad na KRIK osudila je i Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders i ocenila da se radi o "bestidnoj kampanji provladinih tabloidnih medija u Srbiji koji su KRIK doveli u vezu sa ozloglašenom kriminalnom grupom".

"U stvari, KRIK je prvi otkrio bliske kontakte kriminalne grupe sa ključnim figurama u vladajućoj stranci", piše na Tviter nalogu organizacije Civil Rights Defenders.

NUNS: Skretanje pažnje sa odgovornosti državnih funkcionera

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenio da je KRIK u provladinim medijima doveden u vezu sa grupom Veljka Belivuka, kako bi se skrenula pažnja sa odgovornosti državnih funkcionera za delovanje te kriminalne grupe.

"Mediji pod kontrolom vlasti pokrenuli su zaumnu i veoma opasnu akciju povezivanja nezavisnih i profesionalnih novinara sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, ne bi li sa državnih funkcionera skinuli odgovornost za nastanak, jačanje i zlodela ove i drugih kriminalnih grupa koje su se poslednjih godina namnožile u Srbiji", ocenio je Bodrožić u pisanoj izjavi.

On je naveo da su "informacije Televizije Pink i režimskih tabloida o vezama istraživačkog portala KRIK i Belivuka besmislene konstrukcije" i da "u te neistine ne može da poveruje niko ko iole prati javnu scenu i rad redakcije KRIK".

Bodrožić je podsetio kako je "veliki problem što su velikom broju građana dostupni samo mediji koji plasiraju i šire te gnusne laži" i poručio da je bezbednost "hrabrih koleginica i kolega koji godinama unazad pišu o korupciji i kriminalu sada opasno ugrožena".

"Očekujem da se državna tužiteljka Zagorka Dolovac i postupajući tužilac u predmetu Mladen Nenadić pod hitno oglase i skinu nacrtanu metu sa novinarki i novinara KRIK, ali i upozore državne funkcionere i njima poslušne medije da ne remete i dezavuišu istragu o zločinima i krivičnim delima organizovanih kriminalnih grupa", poručio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

AOM poziva nadležne na hitnu reakciju

Asocijacija onlajn medija (AOM) pozvala je nadležne institucije, a posebno tužilaštvo, da hitno reaguju na "orkestrirane" napade na redakciju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), navodeći da će u suprotnom "postati saučesnici u kršenju zakona i targetiranju novinara".

Iz AOM-a su ocenili da su napadi usledili "samo zato što su novinari KRIK-a radili svoj posao i informisali javnost o vezama kriminala i vrha aktuelne vlasti".

"Ovakvi napadi na nezavisne istraživačke medije dešavaju se upravo onda kada funkcioneri iz aktuelne vlasti žele da prikriju značaj priča do kojih novinari dolaze i da obezvrede njihov rad, targetirajući ih kao neprijatelje države ili kriminalce", navedeno je u saopštenju.

AOM je pozvao i međunarodne organizacije da "hitno stanu u odbranu nezavisnog novinarstva u Srbiji", navodeći da je dosadašnja praksa pokazala da i posle svih prijava, takvi slučajevi u domaćem pravnom sistemu "ostaju nekažnjeni i čak neprocesuirani".

Ugrožavanje bezbednosti redakcije KRIK-a osudili su danas i Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija i Radna grupa za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), pozvavši nadležne da reaguju što pre zbog "skandaloznog tabloidnog izveštavanja medija bliskih vlasti".

Ovo "predstavlja transparentno crtanje mete na čelu novinara i novinarki ovog portala", navedeno je u saopštenju kojim se pozivaju vlada i nadležno ministarstvo da se oglase i preduzmu "sve mere kako bi KRIK nastavio sa radom bez pritisaka nastalih kao posledica očigledno koordinisane kampanje tabloidnog linča".

Kako je navedeno, "napad predstavlja pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa dokumentovane povezanosti vladajućih struktura sa kriminalnim grupama, na koju je upravo KRIK godinama ukazivao svojim istraživačkim radom".

"Ovim se još jednom pokazalo da u Srbiji ne samo da ne postoje uslovi za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, poput prava na slobodu izražavanja već da je bezbednost novinara i novinarki ozbiljno ugrožena", istaknuto je u saopštenju.

Reakcije opozicionih stranaka

Opoziciona stranka Slobode i pravde (SSP), na čijem je čelu Dragan Đilas, osudila je napad u tabloidima na KRIK, uz ocenu da je time direktno ugrožena bezbednost novinara te redakcije.

Naglašavaju da "upravo zahvaljujući dugogodišnjim istraživanjima i objavama KRIK-a, Vučić i njegovi saradnici nisu uspeli da sakriju svoju spregu sa ovim ubicama i narkodilerima".

Stranka slobode i pravde u saopštenju traži reakciju tužilaštva i procesuiranje glavnih urednika tabloida, kao i "hitnu" reakciju Misije ODIHR u Srbiji (Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava).

U svojoj reakciji opoziciona Demokratska stranka (DS) osudila je pokušaj da se novinari KRIK-a predstave kao saradnici uhapšenog Veljka Belivuka i njegove grupe i upozorila da su predsednik države, Aleksandar Vučić i njegovi saradnici odgovorni za bezbednost novinara.

"Reč je o providnom podmetanju i opasnom ugrožavanju bezbednosti istraživačkih novinara koje je po svim svojim bitnim elementima potpuno identično sa ostalim kampanjama blaćenja i stigmatizacije pojedinaca i čitavih grupa ljudi koje je i do sad sprovodila sadašnja vlast", navodi se u saopštenju DS.

U njemu se takođe dodaje i da je više takvih kampanja završeno tragičnim ishodom.

XS
SM
MD
LG