Dostupni linkovi

Ambasadori Kvinte i EU zabrinuti za stanje u medijima u Srbiji


Mediji, ilustracija
Mediji, ilustracija

Ambasadori zemalja Kvinte i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji izrazili su, u razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić, zabrinutost za stanje u medijima i sugerisali Vladi da radi na stvaranju klime u kojoj neće biti pretnji novinarima ili liderima organizacija civilnog društva, izjavio je 31. marta američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey).

"Složili smo se u pogledu značaja praktičnih koraka i da bi sprovođenje vladine Medijske strategije trebalo da predstavlja dobru osnovu za poboljšanje stanja u medijima u Srbiji", naveo je Godfri u izjavi na Fejsbuk stranici Ambasade SAD.

Sastanak Brnabić sa ambasadorima Kvinte (Velika Britanija, Francuska, Italija, Nemačka i SAD) i šefom Delegacije EU Semom Fabricijem (Fabrizi) održan je 30. marta.

Godfri je naveo da ih je premijerka "informisala o naporima Srbije da napreduje u reformama u okviru procesa evropskih integracija, sa težištem na problemima u domenu vladavine prava" kao i da ambasadori "veoma cene što redovno imaju priliku za otvoreni dijalog sa vladom Srbije o važnim temama".

Dodao je da je pomoć Srbiji da napreduje ka svom cilju EU integracija u središtu lokalne politike SAD.

Nevladina Koalicija za slobodu medija upozorila je da se u Skupštini Srbije nastavlja kampanja protiv novinara i nevladinih organizacija. Opasne tvrdnje javnih funkcionera i optuživanje novinara da vode kriminalne, partijske i druge kampanje protiv funkcionera na vlasti samo je nastavak urušavanja medijske scene u Srbiji, saopšteno je 26. marta.

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija

U saopštenju se podseća da su članovi Koalicije za slobodu medija još 13. marta napustili Radnu grupu za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije, zbog višednevne negativne kampanje i ozbiljnog ugrožavanja sigurnosti novinara Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Nekoliko tabloida objavilo je početkom marta da su novinari KRIK-a, koji su dugo pisali o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, povezani sa tim klanom.

Potom su usledili napadi na nevladinu organizaciju CRTA, nakon što je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao da su KRIK i CRTA "kriminalna udruženja".

Koalicija je istakla da, uprkos njenim zahtevima za hitnu reakciju, nadležni organi ništa nisu preduzeli.

Podsetila je i da je skupštinski Administrativni odbor kao neosnovane odbacio sve prijave za kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika i obustavio dalji postupak utvrđivanja odgovornosti.

Dodaje i da su zvanične molbe Radnoj grupi Vlade Srbije za zaštitu i bezbednost novinara da hitno reaguje i da stavi na dnevni red napade na novinare, ostale bez odgovora.

O ozbiljnosti situacije svedoči i činjenica da su se Međunarodni institut za štampu (IPI) i devet organizacija usredsređenih na slobodu medija 24. marta obratili 24. marta predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić izražavajući, kako je saopšteno, ozbiljnu zabrinutost zbog izostanka odlučne reakcije vlasti povodom kampanje blaćenja kojoj je izložena Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Osim Vučiću i Brnabić, pismo je poslato i zvaničnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Saveta Evrope, Ujedinjenih nacija i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Od svih država Balkana, Srbija je prošle godine doživela najozbiljniji pad na listi međunarodne nevladine organizacije Reporteri bez granica. Na lestvici koja je objavljena 21. aprila 2020. pala je za tri mesta u odnosu na izveštaj objavljen godinu dana ranije. Nalazi se na 93. poziciji, od ukupno 190 rangiranih država sveta.


XS
SM
MD
LG