Dostupni linkovi

Bodrožić: Vlast Srbije kriminalizuje medije


Vlast sada sprovodi dehumanizaciju novinara, zbog čega neki od njih mogu da izgube glavu, upozorio je predsednik Nezavisnog novinarskog udruženja Srbije (NUNS) Željko Bodrožić.

On je 7. aprila na okruglom stolu "Srbija 2030: Mediji i demokratija" odenio i da je politika u Srbiji usavršila uticaj na medije, te da su mnogi mediji, kako je naveo, pristali da budu "u službi kao propagandni servis".

Oni koji to nisu proterani su u "rezervat", gde jedva finansijski preživljavaju, ali se i dalje bore za javni interes, dodao je.

Mada su pozvani, kako je rečeno, na skup nisu došli predstavnici nadležnog ministarstva i Radio televizije Srbije. Skupu su, sem NUNS-a i Udruženja novinara Srbije učestvovali i predstavnici medija.

"Sadašnje stanje je kao kuvanje žabe. Prvo je vlast obesmislila politički život, a sada je pristupila drugoj fazi, koja je dosta odmakla, da kriminalizuje i dehumanizuje novinare", rekao je Bodrožić na okruglom stolu koji su organizovali časopis „Nova ekonomija“ i nedeljnik „Vreme“, uz podršku Ambasade Švedske.

Kako je Bodrožić naveo, doneti su neki dobri zakoni, ali nema političke volje da se sprovode već su preokrenuti protiv slobodnog novinarstva. On je podsetio da je NUNS, kao i Medijska koalicija čiji je član, napustio vladinu Radnu grupu za bezbednost novinara posle napada na portal KRIK za istraživanje kriminala i korupcije, navodeći da se crvena linija morala povući, jer "šta je sledeći korak - da li da neko izgubi glavu?".


Govoreći o položaju medija, Božić je istakao da neki od medija služe vlastima za "obračun sa slobodom reči i da je postalo kao normalno da se novinari, koji su meta, satiru lažima i uvredama".

Glavna i odgovorna urednica portala Južne vesti Gordana Bjeletić je navela da je napravljen "lažni portal" sa njihovim imenom sa kojih napadaju redakciju i nju lično neistinama.

"Plaši me šta se dešava sa kolegama u Srbiji koji su manje vidljivi", rekla je Bjeletić, o problemima novinara u manjim sredinama.


Novinarka Vesna Radojević iz KRIK-a je rekla da je ta redakcija "doživela medijski linč".

"Aleksandar Vučić nam se lažno izvinio, sve što je izašlo u tabloidima on je naredio. Sve što je u tabloidima protiv onih koji kritički progovore o vlastima, dođe sa Andrićevog venca", rekla je Radojević.

Glavni i odgovorni urednik agencije FoNet i njen direktor Zoran Sekulić rekao je da su sadašnje prilike posledica "jednog veoma sofisticiranog i do tančina razrađenog političkog sistema kontrole medija, koji nije nastao kao rudimentarni mehanizam juče, ali je iz godine u godinu, ali naročito u proteklih deset godina, doveden do savršenstva".

Glavni i odgorni urednik Vremena Filip Švarm je upozorio da je malo ostalo od profesionalnog novinarstva, "vrlo je ugroženo i često na kolenima".

"Ako se sami ne udružimo da bismo opstali, nama niko neće moći da pomogne", naglasio je Švarm, pozivajući na međusobnu solidarnost.


Švedski ambasador Jan Lundin koji je otvorio skup, podsetio je da ima iskustvo kao novinar i naveo da možda zato reaguje više od drugih kada poslanici u Skupštini Srbije poistovećuju istraživačke novinare sa kriminalnim krugovima ili kada ih ministri nazivaju "narkomanima".

"Znamo da je demokratija civilizacijsko dostignuće, ali je mnogi različito shvataju. Toliko različito da se temelji demokratije moraju braniti čak i u zemljama kao što su Švedska i Srbija", rekao je Lundin.

XS
SM
MD
LG