Dostupni linkovi

Konjufca: Kurti i Osmani garantuju da će se o Izbornom Zakonu razgovarati sa opozicijom


Vršilac dužnosti predsednika Kosova Gljauk Konjufca
Vršilac dužnosti predsednika Kosova Gljauk Konjufca

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Gljauk (Glauk) Konjufca je poručio da je dobio garancije od premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija i kandidatkinje Samoopredeljenja za predsednicu Vjose Osmani, da će izmene Zakona o izborima biti deo procesa dijaloga između vlasti i opozicije.

„Nakon jasne volje, koju je opozicija sinoć izrazila svojim glasanjem u Skupštini Kosova, ne preostaje ništa drugo nego da se osigura da većina neće preduzimati nikave korake bez konsulatcija sa opozicijom a da opozicija ne bojkutuje proces izbora predsednika, kako bi se izbegli novi izbori" rekao je Konjufca u subotu nakon sastanka sa Kurtijem i Osmani.

Pokret Samoopredeljenje je u petak inicirao usvajanje izmena Zakona o izborima po hitnom postupku ali je taj pokušaj propao.


Vanredna sednica o izmeni Zakona o izborima je održana pre sednice o izboru predsednika čemu su se albanske opozicione partije usprotivile. Novi Zakon o izborima bi omogućio građanima koji žive van Kosova da glasaju u kosovskim ambasadama a ne putem pošte, kako je do sada bila praksa.

Međutim zbog tog pokušaja Samoopredeljenja da se taj Zakon usvoji po hitnom postupku sada je neizvesno da li će Demokratski savez Kosova (DSK) Ljumira Abdidžikua (Lumir Abdixhiku) učestvovati u izboru predsednika, kako je ranije saopšteno.

Bez DSK, Samoopredeljenje nema kvorum za izbor predsednika Kosova jer su se Demokratska partija Kosova Envera Hodžaja i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja već izjasnile da neće podržati Vjosu Osmani za predsednicu.

Ranije u subotu premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da njegova stranka Samoopredeljenje ne želi da vodi zemlju na nove izbore već da okonča izbor predsednika Kosova.

"Oni koji ne žele izbor predsednika, mogu da odvedu zemlju na izbore. Imaju izbor u ruci, ili preko 80 glasova za Vjosu Osmani ili preko 500 hiljada glasova u kutiji za Samoopredeljenje", napisao je Kurti na svom Facebook profilu.


Za izbor novog predsednika potrebno je 80 glasova poslanika, a ukoliko se u prva dva kruga glasanja on ne izabere organizuje se i treći krug u kome predsednik može biti izabran 61. glasom, ali je svakako potreban kvorum od 80 poslanika.

Kosovo je bez predsednika od 5. novembra 2020. godine kada je Hašim Tači podneo ostavku na tu poziciju jer su Specijalizovana veća protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.


Istog dana je Vjosa Osmani, kao predsednica Skupštine Kosova, preuzela funkciju vršiteljke dužnosti predsednice Kosova koju je potom 22. marta predala novom predsedniku kosovskog Parlamenta Gljauku Konjufci.

Svakako, funkcija predsednika Kosova može da se obavlja najduže šest meseci a ukoliko se ne izabere novi, raspušta se Skupština i raspisuju se novi izbori koji moraju da budu održani u roku od 45 dana.

XS
SM
MD
LG