Dostupni linkovi

Propao pokušaj izmena Izbornog zakona Kosova


Poslanici u Skupštini Kosova

Skupština Kosova nije u petak uveče (2. aprila) u hitnoj proceduri usvojila izmene Zakona o opštim izborima, koje je predložio Pokret Samoopredeljenje, a što je trebalo da prethodi izboru predsednika Kosova.

Za izglasavanje zakonskih izmena u hitnoj proceduri trebalo je 80 glasova poslanika, ali je "za" glasalo 65 poslanika dok je njih 39 bilo protiv. Izmene Zakona o opštim izborima sada će se pred poslanicima Skupštine Kosova naći u redovnoj proceduri.

Prethodno je Samoopredeljenje objavilo da je prikupilo potrebne potpise za sazivanje vanredne sednice Skupštine za izbor novog predsednika Kosova. Međutim, rečeno je kako vanredna sednica Skupštine Kosova za izbor novog predsednika treba biti održana tek nakon sednice o izmeni Zakona o opštim izborima, koji je Vlada odobrila u petak uveče (2. aprila) na vanrednom zasedanju.

„U slučaju da predsednički izbori ne uspeju, neizbežno je izaći na birališta“, obrazložila je šefica poslaničkog kluba Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Lilja (Mimoza Kusari Lila).

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti, čiji Pokret Samoopredeljenje ima veliku podršku dijaspore Kosova, naveo je kako će izmene Izbornog zakona omogućiti građanima koji žive van Kosova da glasaju u kosovskim ambasadama a ne putem pošte, kako je do sada bila praksa.

Kurti je naveo kako će izmene Izbornog zakona omogućiti građanima koji žive van Kosova da glasaju u kosovskim ambasadama
Kurti je naveo kako će izmene Izbornog zakona omogućiti građanima koji žive van Kosova da glasaju u kosovskim ambasadama

Opozicija: Kurti preti i ucenjuje novim izborima

Na sednici Predsedništva Skupštine Kosova pre skupštinske sednice sve tri opozicione albanske partije usprotivile su se usvajanju izmena Zakona o opštim izborima.

Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK), na čelu sa liderom Ljumirom Abdižikuom (Lumir Abdixhiku) zatražio je od premijera Aljbina Kurtija (Albin) da odustane od izmena Izbornog zakona i "ucene opozicije". U suprotnom, rekao je Abdižiku, Kurti namerno šalje zemlju na vanredne izbore.

I vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPS) Enver Hodžaj je rekao da Aljbin Kurti preti i ucenjuje novim izborima.

„Aljbin Kurti je odgovoran ako zemlja ode na vanredne izbore. Izborna reforma ne može da se izvrši jednim zakonom, treba da bude deo paketa reformi koje se vrše u punoj koordinaciji sa civilnim društvom, OEBS-om (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) i Venecijanskom komisijom“, rekao je Hodžaj na konferenciji za novinare u petak.

Predsednik Skupštine Kosova i vršilac dužnosti predsednika Kosova Gljauk Konjufca je izjavio da inicijativa o promeni Zakona o opštim izborima nema veze sa izborom predsednika. On je kritikovao DSK što je tu inicijativu ocenio kao "ucenu" uoči sednice za izbor predsednika zemlje.

„Kako DSK može da kaže da je ovaj Zakon ucena za izbor predsednika!? Ta stranka je pre nekoliko dana zvanično odlučila da učestvuje u izboru (predsednika)“, rekao je Konjufca.

Za sazivanje sednice za izbor predsednika Kosova potrebni su potpisi najmanje 40 poslanika, a potom se saziva Predsedništvo Skupštine kako bi se utvrdilo vreme održavanja ove sednice. Bez prisustva poslanika opozicionog DSK je nemoguće da Skupština izabere budućeg predsednika Kosova, zbog nedostatka kvoruma.

Poziv NVO na povlačenje zakonskih izmena

U otvorenom pismu sedam nevladinih organizacija, Demokratija plus, Kosovski demokratski institut, Pokret FOL, Inicijativa za napredak, Kosovski institut za pravdu i Organizacija za borbu protiv korupcije Čohu, pozvale su na povlačenje izmena Izbornog zakona, navodeći da su izborne reforme potrebne ali da to ne opravdava usvajanje Zakona po hitnom postupku.

U pismu se navodi da izmene, koje je predložio Pokret Samoopredeljenje, služe uskopartijskim interesima i predlaže da se u ovom trenutku fokus stavi na izbor novog predsednika Kosova.

Kandidati Osmani i Bejta

Mimoza Kusari Lilja je potvrdila u petak u toku dana da su već obezbeđeni potpisi za sazivanje sednice o izboru predsednika zemlje i da će kandidati biti Vjosa Osmani i Nasuf Bejta.

„Imamo potvrdu da će procesu glasanja učestvovati 80 poslanika. Mada, ne možemo tačno znati šta će se dogoditi u narednih sat vremena i da li će oni stajati iza svojih reči“, rekla je ona.

Vjosa Osmani se na februarskim izborima kandidovala za predsednicu Kosova na listi Pokreta Samoopredeljenje i dobila preko 300.000 glasova građana.

Lider DSK Ljumir Abdidžiku je ranije naveo da će poslanici iz redova te partije učestvovati u izboru novog predsednika Kosova. On je 30. marta izjavio da takva odluka doneta na Predsedništvu DSK i izrazio uverenje da će svih 15 poslanika iz njegove stranke ispoštovati takvu odluku.

Sa druge strane, vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj su izjavili da neće podržati Vjosu Osmani u izboru za predsednicu Kosova. Hardinaj je i sam bio kandidat za predsednika na izborima 14. februara.

Inače, na izborima 14. februara, Pokret Samoopredeljenje je osvojio 58 poslaničkih mesta, Demokratska partija Kosova ima 19 poslanika a Alijansa za budućnost Kosova je dobila osam poslaničkih mandata.

Srpska lista je osvojila svih deset mesta rezervisanih za srpsku zajednicu, i još deset mesta su dobile druge nevećinske zajednice koje žive na Kosovu.

Za izbor novog predsednika potrebno je 80 glasova poslanika, a ukoliko se u prva dva kruga glasanja on ne izabere organizuje se i treći krug u kome predsednik može biti izabran 61. glasom, ali je svakako potreban kvorum od 80 poslanika.

Kosovo je bez predsednika od 5. novembra 2020. godine kada je Hašim Tači podneo ostavku na tu poziciju jer su Specijalizovana veća protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Istog dana je Vjosa Osmani, kao predsednica Skupštine Kosova, preuzela funkciju vršiteljke dužnosti predsednice Kosova koju je potom 22. marta predala novom predsedniku kosovskog Parlamenta Gljauku Konjufci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG