Dostupni linkovi

U Banjaluci počela masovna vakcinacija starijih od 65 godina


Vakcinacija u Banjaluci za starije od 65 godina, 29. mart, 2021.
Vakcinacija u Banjaluci za starije od 65 godina, 29. mart, 2021.

U Banjaluci je u ponedjeljak, 29. marta, počela masovna vakcinacija lica starijih od 65 godina. Vakcinacija se obavlja u hali Banjalučkog velesajma.

Radi se o imunizaciji prioritetne grupe građana iz Banjaluke.

U Banjaluci je 20. marta počela vakcinacija protiv korona virusa za stanovništvo starije od 65 godina. Prijavilo se 9.000 građana.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozvali su 11. marta osobe starije od 65 godina sa mjestom prebivališta u ovom bosanskohercegovačkom entitetu da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv COVID-19.

Proces imunizacije u Republici Srpskoj je počeo 12. februara. Prvo su vakcinisani zdravstveni radnici.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen obavijestila je 27. marta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zorana Tegeltiju da će u drugoj polovini aprila 2021. godine zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina Pfizer, donacije Evropske unije, te da će te vakcine biti potpuno besplatne.

Ona je 27. marta telefonski razgovarala sa Tegeltijom o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

„Raspodjela kontingenta od 650.000 vakcina biće dogovorena sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno“, navodi se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, koje je Bosna i Hercegovina (BiH) naručila kroz COVAX mehanizam, stigle su na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak, 25. marta.

Radi se o 23.400 doza Pfizer/BioNtech vakcina, a istog dana je stiglo i 26.400 doza vakcina AstraZeneca, koje su avionom iz Istanbula.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

To je razlog zbog kojeg su dva bosanskohercegovačka entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH, samostalno krenula u nabavku vakcina.

Republika Srpska je izdvojila je 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina Sputnik V putem interventnog uvoza. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi Krajinagroup, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Od tada je u Republiku Srpsku stiglo 42.000 vakcina Sputnik V. Drugom entitetu, Federaciji BiH, Srbija je donirala 10.000 AstraZeneca vakcina.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je 27. marta da je primilo prijavu koju je, u ime više lica, uputio doktor Bakir Nakaš zbog, kako je navedeno, nepostupanja odgovornih lica i teških posljedica pandemije virusa korona po živote i zdravlje građana BiH.

"U okviru predmeta pratiće se aktivnosti zvaničnika institucija, te pravnih i fizičkih lica u postupku potrebne nabavke vakcina, imunizacije i zdravstvene zaštite stanovništva, a radi utvrđivanja eventualnog postojanja krivične odgovornosti zbog teških posljedica koje je na živote i zdravlje građana BiH prouzrokovala i još uvijek uzrokuje eskalacija pandemije virusa korona", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Grupa građana predala je 22. marta Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) krivičnu prijavu protiv četvoro bosanskohercegovačkih zvaničnika, zbog izostanka nabavke vakcina protiv korona virusa.

Kao razlog je navedeno da u periodu od polovine septembra 2020. godine do polovine marta 2021. godine "nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva od virusa COVID-19, čime su povrijedili i ugrozili pravo na život i zdravlje građana Bosne i Hercegovine".

XS
SM
MD
LG