Dostupni linkovi

FBiH traži vakcine direktno od Kine, Rusije i SAD, na čelu tima Novalić


Fadil Novalić, premijer Federacije BiH
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

Pregovarčki tim Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) obavio je razgovore sa ambasadama Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini za direktnu nabavku vakcina protiv COVID- 19 koje se proizvode u ovim zemljama, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministrica okoliša i turizma (FBiH ) Edita Đapo.

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak, 25.marta je oformila Pregovarački tim za nabavku vakcina protiv korona virusa za potrebe građana Federacije BiH, jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta, u kojem je ministrica Đapo.

Tim predvodi premijer Federacije Fadil Novalić, a članovi su federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavod za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

“Od Ambasade Kine smo dobili upute da je potrebno dobiti pismo namjere, odnosno pismo sa zahtjevom u kojem se navodi količina, a potom će nam oni poslati sporazum o čuvanju povjerljivosti, ugovor, koji trebamo izanalizirati i potpisati. Potrebno je da dođe do uvoza, da damo tu dozvolu za uvoz vakcina i da obezbijedimo logistiku vakcina”, rekla je Đapo za RSE.

Količine vakcina potrebno je da odrede ministar zdravstva Federacije BiH, te direktor Zavod za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

“Bilo bi dobro učestvovati u regionalnom projektu s obzirom da se kupuje veća količina, pa i samim tim i niža cijena”, objasnila je ona.

Prema njenim riječima, Vlada Federacije BiH će informirati Vijeće ministara BiH o svim poduzetima aktivnostima.

Vlada Federacije BiH je za nabavku vakcina odvojila 12 miliona KM (oko 6 miliona eura). Đapo je istakla je da su odvojena još dodatnih dva I pol miliona maraka (1,25 miliona eura) za pregovore sa veleprometnike za nabavku vakcina.

"Vlada Federacije ima novca, građani Federacije ne treba da brinu. Mi smo oko 150 miliona računali kao pomoć privredi, ali sada je potrebnije staviti u funkciju nabavke vakcina. Vidjećemo naravno koliko koštaju mi sada ne znamo koje su cijene vakcina”, rekla je Đapo.

Nakon propalog pokušaja nabavke 500.000 Sputnik V vakcina, Vlada Federacije BiH je na sjednici 25. marta naglasila kako neće odustati od bilo kojeg veleprometnika lijekovima, te će i dalje svi biti pozvani da pomognu u nabavci vakcina, ali sa garancijom za isporuku od proizvođača.

Vlada FBiH je 16. marta, nakon ponovljenog roka za dostavu ponuda za nabavku vakcina protiv COVID-a 19, odabrala kompaniju Medimpex d.o.o. i naložila entitetskom Zavodu za javno zdravstvo da sa ovom firmom potpiše ugovor za nabavku 500.000 Sputnik V vakcina.

Međutim, ruski dobavljač nije u roku dostavio traženu dokumentaciju, te je Zavod za javno zdravstvo FBiH konstatovao da nisu ispunjeni uslovi iz Ugovora o nabavi vakcina.

Kompanija Medimpex je objavila da odustaje od nabavke vakcina za ovaj entitet. U saopštenju su dodali da objavljivanje informacija da vakcine trebaju stići za tri dana od dana potpisivanja ugovora "predstavljaju očigledan pritisak na ponuđača i sve učesnike u ovom postupku".

Uprkos tome, Vlada Federacije BiH u četvrtak, 25.marta je saopštila da je opredijeljena da ostavi dodatni rok za izvršenje obaveza po ovom ugovoru, nakon što je zaprimila informaciju Zavoda za javno zdravstvo o dopisu agenta koji posreduje u nabavci vakcina u ime Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF).

“Vlada je opredijeljena da se ostavi dodatni roka, iz razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće uticati,” saopšteno je iz Vlade FBiH.

Prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, koje je BiH naručila kroz COVAX mehanizam, stigle su na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak, 25. marta.

Radi se o 23.400 doza Pfizer/BioNtech vakcina, a tokom dana je planirana i isporuka 26.400 doza vakcina AstraZeneca, koje će stići avionom iz Istanbula, oko 20 sati, saopštilo je Ministartsvo civilnih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG