Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog nenabavke vakcina


Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) saopštilo je da je primilo prijavu koju je, u ime više lica, uputio doktor Bakir Nakaš zbog, kako je navedeno, nepostupanja odgovornih lica i teških posljedica pandemije virusa korona po živote i zdravlje građana BiH.

"U okviru predmeta pratiće se aktivnosti zvaničnika institucija, te pravnih i fizičkih lica u postupku potrebne nabavke vakcina, imunizacije i zdravstvene zaštite stanovništva, a radi utvrđivanja eventualnog postojanja krivične odgovornosti zbog teških posljedica koje je na živote i zdravlje građana BiH prouzrokovala i još uvijek uzrokuje eskalacija pandemije virusa korona", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Grupa građana predala je 22. marta Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) krivičnu prijavu protiv četvoro bosanskohercegovačkih zvaničnika, zbog izostanka nabavke vakcina protiv korona virusa.

Sarajevski ljekar u penziji Bakir Nakaš, krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH), protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH zbog izostanka nabave vakcina protiv korona virusa.

Online peticiju, kojom se traži odgovornost nadležnih političara zbog katastrofalnih posljedica COVID- 19 po građane BiH, za samo sat, 23. marta potpisalo je više od 1100 građana. Među njima, pisci, muzičari, reditelji, glumci.

Razlog je, kako se navodi, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra 2020. godine do 18. marta 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva.

Najviša stopa smrtnosti u regiji

Stopa smrtnosti od COVID-19, BiH stavila je na prvo mjesto u regiji, sa 130 umrlih na 100.000 stanovinaka, prema podacima koje je u januaru 2021, godine objavio američki univerzitet John Hopkins. U danu kada je predata krivična prijava protiv bosanskohercegovačkih zvaničnika, od posljedica zaraze korona virusom u BiH je umrlo 73 ljudi.

U Bosnu i Hercegovinu u kojoj, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine živi oko 3,5 miliona stanovnika, ukupno je stiglo 52 hiljade vakcina. U Republiku Srpsku 42 hiljade Sputnik V, a u Federaciju BiH 10.000 AstraZeneca koje je donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, koje je Bosna i Hercegovina (BiH) naručila kroz COVAX mehanizam, stigle su na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak, 25. marta.

Radi se o 23.400 doza Pfizer /BioNtech vakcina, a isti dan je isporučeno 26.400 doza vakcina AstraZeneca koje su stigle avionom iz Istanbula.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

Federacija BiH (FBiH), Republika Srpska (RS) i Brčko distrikt su za nabavku vakcina kroz COVAX iz budžeta izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto građana.

Vlasti u Republici Srpskoj su naručile 100.000 doza ruske Sputnjik V vakcine. Drugi kontigent od 20.000 vakcina stigao je 8. marta, a u tom bosanskohercegovačkom entitetu počela je vakcinacija starijih od 65 godina.

S obzirom da BiH nema državno ministarstvo zdravstva, procesom je koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova.

BiH je 9. decembra 2020. godine pozvana da iskaže potrebe za vakcine i u okviru Mehanizma nabavke Evropske unije koji je kreiran neovisno o COVAX-u. Njime je obuhvaćen i Zapadni Balkan, a za ovu podršku EU je izdvojila 70 miliona eura.

Ovim putem BiH je naručila 892.000 doza Pfizer/BioNtech i Moderna vakcina, međutim i na njih se još čeka.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler istakao je u četvrtak da bi tokom ove sedmice sa bh. vlastima trebao biti potpisan ugovor o donaciji vakcina za BiH putem mehanizma EU.

"Čim se to potpiše prve isporuke možemo očekivati već početkom aprila, uprkos vijestima koje dolaze iz EU o strožijem izvoznom režimu iz EU. To ni na koji način neće uticati na sam COVAX mehanizam, niti na donacije koje trebaju da dođu iz EU i drugih zemalja u BiH", kazao je Sattler.

XS
SM
MD
LG