Dostupni linkovi

U Domu zdravlja u Banjaluci prostor za vakcinaciju građana


U Banjaluci se uspostavlja
U Banjaluci se uspostavlja

Krizni štab grada Banjaluke zbog rasta oboljelih od korona virusa usvojio je u petak, 19. marta, rezervni plan za rad Doma zdravlja u tom gradu, koji podrazumijeva da se određene ambulante stave na raspolaganje kako bi se Dom zdravlja i Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske (UKC RS) rasteretio.

Najavljeno je i formiranje prostora za vakcinaciju građana u Domu zdravlja Banjaluka.

“Dogovoreno je da građani dobiju upute preko sajta Doma zdravlja i sajta Grada, jer prioritet moramo staviti na broj novozaraženih”, izjavio je nakon sjednice Kriznog štaba gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Stanivuković je apelovao na građane i da se prijave za proces vakcinacije na novi broj telefona 064 13 14, koji će biti aktivan u popodnevnim satima.

“Grad će obezbjediti sva neophodna sredstva za osposobljavanje prostora za vakcinaciju građana, a to će biti sajmište u Metalu”, potvrdio je Stanivuković.

Drugi kontigent od 20.000 ruskih vakcina Sputnik V u RS je stigao 8. marta.

Nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila vakcine za upotrebu, raspoređene su zdravstvenim ustanovama u ovom bosanskohercegovačkom entitetu kako bi se počelo sa vakcinacijom. Vlasti RS-a naručile su ukupno 100.000 doza ove vakcine.

Stanivuković je za subotu i nedjelju, najavio aktivniji rad, strožije kontrole inspekcija, komunalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, te napomenuo da će Banjaluka uvažiti sve eventualne mjere koje donese i Krizni štab RS-a na sjednici zakazanoj u petak, 19. marta.

Prema podacima UKC RS-a u ovoj bolnici trenutno je smješteno 350 pacijenata oboljelih od korona virusa, od kojih gotovo 50 zahtijeva neki vid kiseoničke podrške.

Dva pacijenta priključena su na respiratore.

Institut za javno zd

ravstvo RS-a u posljednja 24 sata testirao je 1.080 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а kоrоnа virus je pоtvrđеn kоd 414 osoba. Priјаvljеno je 6 smrtnih slučајеvа.

U Bosni i Hercegovini (BiH) u posljednja 24 sata zabilježeno je 1.436 novooboljelih od korona virusa, dok je 44 osoba preminulo.

XS
SM
MD
LG